Het Blad van maart 2020

Inhoudsopgave Het Blad bij NRC is het maandelijkse magazine bij de weekendkrant. Met deze maand onder meer een dubbelinterview met de zussen Simone en Marga Weimans, niet eerder gepubliceerde foto’s van Anton Corbijn en een verhaal over de begindagen van het internet.

Wat was het eerste dat u ooit zocht op internet? Illustrator Anne Caesar van Wieren ging als jongetje direct op zoek naar plaatjes van een Ferrari. Hij maakte deze maand de illustraties bij een verhaal van Freek Schravesande over de idealen van de vroegste internetters; zij die het rond 1989 euforisch onthaalden als de oplossing voor alle problemen.

Van Wieren tekende, verkleinde zijn werk toen naar 4 bij 4 centimeter en blies dat plaatje weer op. „Alles wat ik altijd geleerd heb om juist niet te doen als illustrator.” Zo ontstonden de pixel-achtige illustraties.

Wát hij tekende: gebeurtenissen en plekken die toen, in 1989, het wereldnieuws bepaalden. Berlijn, Moskou, ‘tankman’ in Beijing. Die illustraties vergezellen nu het verhaal van Schravesande.


p.zantingh@nrc.nl