Covid-19

‘Medewerker Catharina Ziekenhuis Eindhoven besmet’

In Nederland zijn nu 38 mensen besmet met het coronavirus dat longziekte Covid-19 veroorzaakt. Woensdag kwamen er 15 nieuwe gevallen bij. Mogelijk heeft een medewerker van een Amsterdams ziekenhuis het virus ook opgelopen. In Iran zijn er woensdag honderden nieuwe coronapatiënten bijgekomen. Volg in dit blog de belangrijkste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog is gesloten. Volg de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus in het nieuwe blog:

Unesco: 290 miljoen kinderen niet naar school vanwege coronavirus

Californië roept noodtoestand uit om coronavirus

Gouverneur Gavin Newsom van Californië heeft de noodtoestand afgekondigd vanwege het coronavirus. In de Amerikaanse staat zijn tot nu toe 53 besmettingen vastgesteld en is woensdag de eerste persoon overleden aan de gevolgen van het virus: een oudere man die al ziek was.

Voor de kust ligt het cruiseschip Grand Princess met honderden mensen aan boord van wie er 21 verschijnselen vertonen van het virus dat de longziekte Covid-19 veroorzaakt.

Door de noodtoestand kan Californië meer middelen vrijmaken om het virus te bestrijden. Ook kunnen makkelijker data worden gedeeld en kan de staat grond opeisen mocht dat nodig zijn. In de boven Californië gelegen staat Washington zijn inmiddels tien mensen overleden aan het nieuwe coronavirus.

Vicepresident Mike Pence, die door Donald Trump is aangesteld als hoofd coronabestrijding, zei woensdag dat de risico's van het virus klein blijven en dat Amerikanen geen mondkapjes hoeven te kopen. In totaal zijn er in de Verenigde Staten nu 158 gevallen vastgesteld. Pence benadrukte dat oudere mensen kwetsbaarder zijn.

'Medewerker Catharina Ziekenhuis Eindhoven besmet'

Een medewerker van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is besmet met het coronavirus, meldt Omroep Brabant. Ze werd net als andere medewerkers getest nadat maandag bekend was geworden dat een man, die al sinds 23 februari in het ziekenhuis lag, het virus draagt. De besmette medewerker zit nu in thuisquarantaine.

De patiënt door wie ze is besmet, was twee weken geleden opgenomen in het ziekenhuis met longproblemen en gaf pas maandag aan dat zijn partner en familieleden die onlangs in Italië zijn geweest ook ziek waren.

Hij ligt nu in isolatie, maar daarvoor heeft de coronapatiënt volgens Omroep Brabant op drie verschillende afdelingen gelegen. Medewerkers op de betrokken afdelingen die klachten hebben, worden getest op Covid-19 en zijn in afwachting van de uitslag naar huis gestuurd. De man heeft voor zover bekend maar met een andere patiënt contact gehad.

Bezoekers van het ziekenhuis waren al gevraagd om met maar één iemand tegelijk aan het bed van patiënten te verschijnen.

Het exterieur van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Foto Bas Czerwinski/ ANP

Woensdagochtend meldde ook het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam dat een medewerker is besmet met het coronavirus. Het gaat in Amsterdam om iemand op de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie werkt en op vakantie was geweest naar Noord-Italië.

Eerste besmettingen in Slovenië, Hongarije

In Slovenië en Hongarije zijn woensdag de eerste besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld, aldus persbureaus.

De patiënt in Slovenië reisde vanuit Marokko via Italië en ligt nu in het ziekenhuis van Ljubljana. Bij twee Iraanse studenten in Hongarije werd ook het coronavirus vastgesteld. Ze hebben geen symptomen. De mannen en hun partners zijn geïsoleerd en onderzocht wordt nog met wie zij in contact zijn geweest. In Stockholm zijn woensdag zestien nieuwe ziektegevallen gevonden, wat het totaal aantal besmettingen in Zweden op 52 brengt.

Cruiseschip

Ook in de Verenigde Staten, zijn nieuwe besmettingen vastgesteld. Het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole en preventie onderzoekt momenteel een „klein kluster” nieuwe besmettingen in het noorden van Californië. Het gaat om passagiers van het cruiseschip Grand Princess, dat in februari van San Francisco naar Mexico voer. Eén van de passagiers die aan boord was, is woensdag in het ziekenhuis overleden.

Het cruiseschip is momenteel op zee voor de kust van Mexico. Na één stop in Midden-Amerika vaart het schip naar verwachting donderdag terug naar San Francisco, waar het verdere instructies afwacht. Passagiers die ook al aan boord waren tussen 11 en 21 februari moeten in hun kajuit blijven totdat is uitgesloten dat ze besmet zijn met het coronavirus. In de VS zijn 11 mensen overleden aan Covid-19.

Wereldwijd is bij meer dan 95.000 mensen het coronavirus vastgesteld. Er zijn in totaal 3.254 mensen overleden aan Covid-19. Tot nu toe zijn 51.156 patiënten hersteld van het virus.

Italiaanse sportwedstrijden maand lang zonder publiek

Bij sportevenementen in Italië mogen tot 3 april geen toeschouwers aanwezig zijn. Het verbod geldt voor wedstrijden die in zalen en stadions worden gespeeld. Dat heeft premier Giuseppe Conte aangekondigd. De maatregel betekent dat alle duels uit de Italiaanse Serie A, de belangrijkste voetbalcompetitie van het land, komende maand zonder publiek worden gespeeld. Door de duels zonder toeschouwers te spelen, moet worden voorkomen dat het coronavirus zich in het land verder verspreidt.

Lees ook: Het coronavirus leidt tot chaos in het wielerpeloton, vooral in Italië

Eerder werd al besloten om het duel tussen Juventus en AC Milan dat woensdagavond gespeeld zou worden, uit te stellen. Italië is hevig getroffen door het virus, in het land zijn nu meer dan honderd mensen aan Covid-19 overleden. Scholen en universiteiten blijven tot zeker 15 maart gesloten. In Spanje is woensdagavond een tweede zieke overleden.

Toeristen met mondkapjes bij het Colosseum in Rome. Foto Massimo Percossi/EPA

Lufthansa schrapt 25 procent van al haar vluchten

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft 25 procent van al haar vluchten geschrapt. „We moesten de vluchten annuleren omdat er te weinig vraag naar was”, zei een woordvoerder van Lufthansa. Vooral de verkoop van tickets naar Azië, Italië en voor interne Duitse vluchten nam een flinke duik. Ook hebben veel mensen hun reserveringen geannuleerd.

„Onze klanten kunnen al onze bestemmingen nog steeds bereiken”, zei Lufthansa, „maar om lege vliegtuigen te voorkomen vliegen we nu minder vaak op sommige steden.” Passagiers die tickets hebben voor een vlucht die is komen te vervallen, kunnen hun geld terugkrijgen of op een ander moment vliegen. Ook alle dochtermaatschappijen van het Duitse bedrijf gaan minder vliegen.

Hoe lang het nieuwe vluchtrooster blijft gelden kan Lufthansa op dit moment nog niet zeggen. Ook is volgens de luchtvaartmaatschappij nog niets te zeggen over de financiële gevolgen van de zet. „We kunnen geen voorspellingen doen.” Nieuwe informatie hierover wordt pas verwacht op 19 maart, na de volgende bestuursvergadering van het bedrijf. Lufthansa maakte eerder bekend tot 24 april niet meer op China te gaan vliegen.

Italië sluit scholen en universiteiten om verspreiding coronavirus tegen te gaan

Italië treft vergaande maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf donderdag zijn alle scholen en universiteiten in het land gesloten tot 15 maart. Dat maakte de Italiaanse minister van Onderwijs woensdag bekend. „Het was geen makkelijke beslissing”, zei minister Lucia Azzolina, aldus persbureaus.

„We richten ons er dit moment op de verspreiding van het virus te vertragen, omdat ons gezondheidszorg, hoe efficiënt en uitstekend het ook is, overbelast dreigt te raken", zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte tijdens een persconferentie. De senaat heeft woensdag ook bijna unaniem een pakket een noodmaatregelen tegen het virus aangenomen. De regering overweegt ook alle voetbalwedstrijden door te laten gaan zonder publiek.

Er zijn honderden nieuwe coronapatiënten in Italië bevestigd op donderdag. In één dag zijn in het land 28 mensen overleden, waarmee het aantal doden op 107 komt te liggen.

Lees ook:Hoe dodelijk is Covid-19?

Première 'No Time To Die', de nieuwe James Bond, verplaatst naar november

De nieuwe James Bondfilm die in april zou uitkomen, gaat vanwege de uitbraak van Covid-19 pas in november in première in de bioscopen. Dat hebben de producenten woensdag bekendgemaakt op Twitter.

Twitter avatar 007 James Bond MGM, Universal and Bond producers, Michael G. Wilson and Barbara Broccoli, announced today that after careful consideration and thorough evaluation of the global theatrical marketplace, the release of NO TIME TO DIE will be postponed until November 2020. https://t.co/a9h1RP5OKd

Maandag verzocht een groep fans de filmmakers de première uit te stellen. De grote groepen fans die voor de première naar de bioscoop zouden gaan, konden elkaar besmetten, zo werd gevreesd. De film is zal vanaf 12 november in Groot-Brittannië te zien zijn en vanaf 25 november in de Verenigde Staten. Wanneer Nederlandse Bondfans te film kunnen zien is nog niet bekend.

Aantal sterfgevallen door Covid-19 in Italië fors gestegen

Het aantal sterfgevallen door COVID-19 in Italië is in één dag gestegen van 79 naar 107. Er zijn nu 3.098 besmettingen met het virus bevestigd in Italië, waarmee dit het derde zwaarst getroffen land is, na China en Zuid-Korea. Dat melden persbureaus.

Ook wielerploeg Mitchelton-SCOTT zegt aankomende races af

De wielerploeg Mitchelton-SCOTT zegt de komende tweeënhalve week alle races af vanwege Covid-19. Het gaat om zowel de mannenploeg als de vrouwen, waarbij 's werelds beste wielrenster Annemiek van Vleuten rijdt.

De ploeg noemt meerdere redenen. Zo zijn de dokters en het team verantwoordelijk voor de wielrenners, terwijl zij geen controle hebben over de voorzorgsmaatregelen die de race-organisatoren nemen. Daarnaast stelt het team dat de vele internationale reizen gezondheidsrisico's met zich meebrengen en dat de logistiek met alle voorzorgsmaatregelen extra moeilijk wordt.

„Na uitvoerige discussies heeft Mitchelton-SCOTT besloten om zijn teams terug te trekken uit de volgende raceperiode, ongeacht de individuele overheidsregelingen die van kracht zijn", schrijft de ploeg op haar website.

Twitter avatar AvVleuten Annemiek van Vleuten No @StradeBianche for our team and for now no races till after 22nd of March. Read statement for more info 👇. Very sad because I was very much looking forward to race. Difficult decision to make but thanks @MitcheltonSCOTT for putting everyones health above all. https://t.co/V7g56MUwyM

STATEMENT: Mitchelton-SCOTT position regarding COVID-19.

Following extensive discussions, we have made the decision to withdraw our teams from the next period of racing, regardless of the individual Government Regulations in place.

More details 👇https://t.co/nV8lbx0eG4

— Mitchelton-SCOTT (@MitcheltonSCOTT) March 4, 2020

De race Mitchelton-SCOTT zegt onder andere Strade Bianche, Milan-SanRemo, Paris-Nice, Tirreno-Adriatico en Ronde van Drenthe af. Eerder op woensdag zegde de grootste Nederlandse ploeg Jumbo-Visma ook al de Italiaanse Strade Bianche af.

Israël plaatst reizigers preventief in quarantaine

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd reizigers uit verschillende Europese landen bij binnenkomst voorlopig in een preventieve quarantaine te plaatsen. Wie vanuit Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk of Zwitserland op een Israëlische luchthaven landt, moet verplicht twee weken in afzondering doorbrengen.

Woensdag meldde het ministerie in Jeruzalem vijftien nieuwe besmettingen met het coronavirus. Acht van hen hebben het virus volgens dagblad Haaretz opgelopen in Italië. Bijeenkomsten met meer dan 5.000 mensen op een plek zijn voorlopig verboden. Een van de Israëliërs die woensdag positief testte, bezocht onlangs een voetbalwedstrijd in Tel Aviv.

34 nieuwe Britse besmettingen in één dag

Ook in het Verenigd Koninkrijk is het aantal besmettingen met het coronavirus explosief gestegen. Nadat woensdag 34 nieuwe gevallen zijn gemeld, hebben nu in totaal 85 Britten het virus. Er is in Groot-Brittannië nog niemand overleden aan het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

Wielerploeg Jumbo-Visma vanwege coronavirus niet naar Strade Bianche

Wielerploeg Jumbo-Visma doet vanwege het coronavirus dit weekend niet mee aan de Italiaanse klassieker Strade Bianche. De beslissing is onder meer genomen om medische redenen en op advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, meldt de wielerploeg.

Daarnaast vreest Jumbo-Visma dat renners die naar Italië gaan bij daaropvolgende wedstrijden geweerd zullen worden. „De focus moet liggen op het redden van het grootste deel van het seizoen, niet op een handvol wedstrijden.” Jumbo-Visma is de eerste ploeg die zich afmeldt voor Strade Bianche, die vooralsnog doorgaat.

Jumbo-Visma noemt het „waarschijnlijk” dat de ploeg ook niet meedoet aan de andere klassiekers die deze maand in Italië gepland staan. Artsen van veertien wielerploegen, waaronder Jumbo-Visma, verzochten woensdagochtend de drie grote Italiaanse wielerklassiekers vanwege het coronavirus af te gelasten. Naast Strade Bianche staan deze maand ook Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo op de kalender.

Lees ook: Ook Europese sport merkt nu de gevolgen van coronavirus

Beatrixziekenhuis in Gorinchem na opnamestop weer open

Het Gorinchemse Beatrixziekenhuis gaat vanaf donderdag weer open. Hetzelfde geldt voor de Lingepolikliniek in Leerdam. Beide instellingen kenden een aantal dagen een opnamestop, toen bleek dat patiënten in de ziekenhuizen niet getest waren op het coronavirus. Tijdens een second opinion in het Rotterdamse Erasmus MC bleken ze het virus toch onder de leden te hebben.

Uit voorzorg gingen beide locaties een aantal dagen dicht. Koepelorganisatie Rivas, waar beide instellingen onder vallen, meldt dat alle medewerkers die in contact hebben gestaan met de coronapatiënten in beeld zijn gebracht en dat tests op het coronavirus bij hen een negatief resultaat opleverden. Dat betekent volgens Rivas dat het vanaf donderdag weer veilig is de ziekenhuizen te openen.

Lees ook: Geen reden voor alarm, vonden de twee ziekenhuizen

'Scholen en universiteiten dicht in Italië'

In Italië gaan tot en met tenminste half maart alle scholen en universiteiten mogelijk dicht. Dat lag woensdagochtend ter tafel tijdens de ministerraad in Rome, meldt persbureau ANSA. Een definitief besluit moet woensdag volgens ANSA nog genomen worden.

Dat zou de komende dertig dagen ingrijpende gevolgen hebben voor het dagelijks leven in Italië. Reuters zag het decreet in en meldt dat ook de voorlopige sluiting van bioscopen, theaters en andere openbare plekken een optie is. Italianen wordt in het document bovendien vriendelijk verzocht handdrukken, omhelzingen en ander innig fysiek contact voorlopig te mijden.

De regering van Giuseppe Conte wil daarnaast stevig investeren en meer dan 50 procent meer plekken op Italiaanse intensive cares creëren. Vrijdag gaat een plan daarover naar het Italiaanse parlement.

Een lege collegezaal op de Bicocca Universiteit in Milaan. Foto Guglielmo Mangiapane/Reuters

Pelgrimstochten naar Mekka en Medina opgeschort

Saoedi-Arabië heeft bedevaarttochten naar Mekka en Medina, de twee belangrijkste steden voor moslims wereldwijd, voorlopig verboden. Vorige week werd die maatregel afgekondigd voor buitenlandse bezoekers en woensdag werd die ook van kracht voor Saoediërs. Dat meldt persbureau Reuters op basis van Saoedische staatsmedia.

Er zal volgens Saudi Press Agency op regelmatige basis worden nagegaan of het nodig is aan die maatregel vast te houden maar een indicatie van hoe lang die zou kunnen duren, is niet gegeven. Jaarlijks trekken miljoenen moslims naar Mekka en Medina voor de 'hadj', één van de vijf zuilen van het islamitische geloof.

Vijftien nieuwe Nederlandse besmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft woensdag melding gemaakt van vijftien nieuwe besmettingen met het coronavirus. Daarmee komt het totale aantal gevallen in Nederland op 38.

Verreweg de meeste patiënten hebben het virus opgelopen tijdens een bezoek aan het noorden van Italië of door contact met een besmet gezinslid dat daar is geweest. Van een aantal patiënten is de besmettingsbron nog niet bekend. Eén van hen zou de oudere man uit Hoeksche Waard zijn van wie woensdagochtend duidelijk werd dat hij het virus heeft. „Het is volledig onduidelijk waar hij het virus heeft opgelopen”, zei directeur Rob Kievit van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam woensdagochtend tegen RTV Rijnmond.

Van de 38 besmette mensen in Nederland liggen er vier in ziekenhuizen en zijn tien mensen thuis in quarantaine geplaatst. Eén patiënt was op doorreis in Nederland en is naar een opvanglocatie gebracht. Omdat zijn of haar woonplaats buiten Nederland is, is deze besmetting niet meegeteld.

Grote Duitse industriebeurs uitgesteld

In Duitsland is de Hannover Messe, één van 's werelds grootste industriebeurzen, met drie maanden uitgesteld tot en met de derde week van juli. Aanleiding daarvoor zijn de ontwikkelingen rondom het coronavirus, laat de organisatie weten.

Het is voor het eerst dat de beurs, die jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers trekt, is uitgesteld. De site van de Hannover Messe lag woensdagmiddag plat na de aankondiging van het uitstel. In Duitsland hadden woensdag 240 mensen het nieuwe coronavirus. Nog niemand is overleden aan de gevolgen er van.

De congresvloer tijdens de Hannover Messe van vorig jaar. Foto Focke Strangmann/EPA

Honderden nieuwe besmettingen in Iran

In Iran groeit het aantal mensen dat besmet is geraakt met het coronavirus exponentieel. Het land telt sinds dinsdag 586 nieuwe besmettingen, meldt persbureau AP. Daarmee komt het totale aantal op 2.922. Er zijn 92 mensen bezweken aan Covid-19. Na China en Zuid-Korea is Iran het land met de meeste mensen die het virus hebben opgelopen.

Medewerker afdeling kaakchirurgie Amsterdams ziekenhuis mogelijk besmet

Een medewerker van het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam is mogelijk besmet met het coronavirus. De betreffende man of vrouw werkt op de afdeling Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, meldt het ziekenhuis woensdagochtend. De medewerker is nog maar één keer getest. Een tweede test van het RIVM ter bevestiging volgt nog. 

De poliklinische afdelingen van het departement Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie zijn voorlopig gesloten. De medewerker is in thuisisolatie geplaatst. De persoon in kwestie is op vakantie geweest naar Noord-Italië. Die regio is sinds kort tot risiscogebied bestempeld. Na terugkomst heeft hij of zij vier dagen in het OLVG gewerkt.

Nieuwe coronapatiënt in Rotterdams ziekenhuis

Het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis meldt woensdag dat het bij een van zijn patiënten het coronavirus heeft vastgesteld. Het gaat om een 86-jarige man uit de Hoekse Waard die in de nacht van zondag op maandag werd opgenomen. Hij zit in een isolatiekamer en medewerkers die contact met hem hebben gehad en ziekteverschijnselen vertonen, worden onderzocht. Het virus is dinsdagavond bij hem ontdekt.

Een kamer in het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis, waar dinsdagavond een nieuwe coronabesmetting is vastgesteld. Foto Lex van Lieshout/ANP

Frankrijk gaat prijs antibacteriële gel reguleren, China voert productie overalls op

De prijs van antibacteriële gel is in Frankrijk sinds de uitbraak van het coronavirus zo hard gestegen, dat de regering gaat ingrijpen. Minister van Financiën Bruno Le Maire kondigde woensdag aan de prijs van het desinfecteermiddel te gaan reguleren. Een apothekersvakbond klaagde deze week al over de onacceptabel hoge prijs die Fransen voor de gel betalen.

Intussen spoort China binnenlandse fabrikanten van beschermende overalls aan de productie te verhogen om aan de buitenlandse vraag te voldoen. Terwijl in China de uitbraak lijkt af te remmen, groeit in de rest van de wereld het aantal nieuwe patiënten harder.

Polen: besmetting nummer één

Ook Polen heeft zijn eerste coronapatiënt, meldt Reuters op basis van de Poolse minister van Gezondheid Lukasz Szumowski. In alle buurlanden behalve Slowakije en Oekraïne is het virus al opgedoken. Volgens minister Szumowski ligt de patiënt in een ziekenhuis in de West-Poolse stad Zielona Góra en maakt hij of zij het goed.

India meldt woensdag zestien nieuwe gevallen, allemaal Italianen die in het land op bezoek zijn.

China laagste nieuwe besmettingen in maand tijd, Zuid-Korea meer dan 5.000

Sinds China eind januari begon met het dagelijks delen van cijfers over de coronaverspreiding is het aantal nieuwe besmettingen niet zo laag geweest als woensdag. Er kwamen 119 nieuwe gevallen bij. Daarmee zijn in dat land nu 80.000 mensen besmet. In de rest van de wereld lijkt de verspreiding juist sneller te gaan: Zuid-Korea telde 516 nieuwe besmettingen (en komt daarmee op 5.300) en Japan inmiddels meer dan 1.000.

Cijfers over het aantal Nederlandse besmettingen komen rond het middaguur. Dinsdag stond dat aantal op 23. Eerder die dag meldde het RIVM nog dat er 24 besmettingen waren, maar één eerder positief geteste Nederlander bleek het virus toch niet te hebben.

Overzicht: de verspreiding van het virus wereldwijd

Welkom: een nieuw blog voor woensdag 4 maart

Goedemorgen. In dit blog houden we u op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. In Nederland staat het aantal besmettingen sinds dinsdag op 23. Woensdag rond het middaguur komt het RIVM met een update over het aantal besmettingen in Nederland. Verder stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag het reisadvies van een aantal Noord-Italiaanse regio's bij: reis alleen die kant op wanneer het echt noodzakelijk is.

Wereldwijd zijn meer dan 93.000 mensen besmet met het virus. De top drie: 80.270 besmettingen in China, 5.186 in Zuid-Korea en 2.502 in Italië.

Lees hier het vorige blog terug