Brieven

Brieven 4/3/2020

Covid-19

Autoritaire voordelen

Nu het coronavirus naar Europa komt, zullen wij, door verschillen in cultuur, gedrag, discipline en de slagkracht van de overheid ten opzichte van het autoritaire China, waarschijnlijk als onbekwaam door de mand vallen. We hebben twee maanden langer de tijd gehad om ons voor te bereiden, maar we hebben bijna niets gedaan. China wint nu de strijd tegen Covid-19, voornamelijk doordat het Wuhan totaal heeft geïsoleerd. Wij, hier, kunnen steden niet isoleren. In Europa is het aantal plaatsen waar Covid-19 zich begint te verspreiden nu al groter dan het in China was toen de draconische maatregelen begonnen. Beijing lijkt beter te presteren dan onze open samenleving.

Geleende kunst

Staat, betaal verzekering

Wanneer musea geleende kunst willen laten zien betalen ze zich blauw aan verzekeringspremies (Blockbuster kan een risico zijn, 27/2). Lloyds en aanverwanten verdienen er goud geld mee. Intussen moeten zelfs grotere musea flink aan het rekenen als ze een mooie thema-expositie willen organiseren: kan het allemaal wel uit? Voor wat minder grote musea blijkt het nauwelijks nog te doen. Waarom stelt het ministerie van Cultuur zich niet garant voor eventuele schade bij transport en op locatie? Dat is een subsidie met gesloten beurs. Kan natuurlijk eens een keertje dokken worden. Maar Lloyds verzekert het graag. Kennelijk valt het met het risico wel mee en levert het genoeg winst op.

Onderwijs

Antisemitisme is er nog

In onderzoek van het Historisch Nieuwsblad naar de inhoud van schoolboeken voor het vak geschiedenis is gebleken dat 9 procent van de inhoud wordt besteed aan kolonialisme, 4 procent aan slavernij en 2 procent aan de Holocaust. Op zichzelf is het zeer goed nieuws dat ook de zwarte kanten van onze ‘vaderlandse’ geschiedenis ruimschoots aan de orde komen. Maar het is best ‘makkelijk’ om uit te komen voor misstanden in koloniale tijden, omdat we dit achter ons hebben gelaten. Er is niemand meer die in Nederland slavernij zou goedkeuren. In een tijd met weer sterk opkomend anti-semitisme, lijkt mij de 2 procent aandacht voor de Holocaust karig. Het veroordelen van verwerpelijk gedrag waaraan we ons nog steeds schuldig maken, lijkt een stuk lastiger. Ik denk daarom dat de Holocaust meer ruimte verdient.


publicist en godsdienstwetenschapper

YouTube

Kinderarbeid? Hou op!

De Inspectie Sociale Zaken buigt zich over de vraag of er bij YouTubende kinderen sprake is van kinderarbeid (Kinderarbeid of eindelijk een zakcentje voor je vlogs?, 26/2). De YouTubende familie Koet legt uit dat ze vier jaar geleden nog geen geld overhielden aan hun filmpjes. Nu ze dat wel doen is er ineens mogelijk sprake van kinderarbeid omdat hun kinderen het leuk vinden om in beeld te komen. Dit is toch raar? Dat de Inspectie zich hierover buigt heeft te maken met de groeiende hoeveelheid minderjarigen die bij de KvK ingeschreven staan als YouTuber. Maar zij doen dit gewoon voor hun plezier en niet met de gedachte: ik ga hier geld mee verdienen. Het kost veel tijd en inspanning. Vloggers worden al genoeg tegengehouden door negatieve reacties, dan hoeft de overheid zich er niet ook mee te bemoeien.

Medicijnen

Afhankelijk van China?

Het is onbegrijpelijk dat Europa voor een groot deel van zijn medicijnen afhankelijk wil zijn van China (Hoelang voordat de pillen op zijn?, 28/2). Als China ongewild of expres stopt met leveren hebben we een onoplosbaar probleem met enorm menselijk leed tot gevolg. De Europese overheid moet een streep zetten door dit prijsgedreven fenomeen en een deel van de farmaproductie terughalen naar Europa.

Correcties/aanvullingen

Pramoedya Ananta Toer

In Multatuli, of het belang van literatuur lezen (2/3, p. 18) stond vermeld dat Pramoedya de Nobelprijs voor literatuur zou hebben ontvangen. Dat klopt niet; hij werd daarvoor meermaals genomineerd maar ontving de prijs nooit.