Bezuinigingen op Staatsbosbeheer waren volgens directeur ‘ blessing in disguise

De enorme bezuinigingen op Staatsbosbeheer van tien jaar geleden zijn een „blessing in disguise” geweest. „Ze hebben ons wakker geschud”, zegt directeur Sylvo Thijsen in gesprek met NRC.

Door de maatregelen van toenmalig staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) vielen er destijds budgetten weg voor de aankoop van natuurgrond, vergoedingen voor beheer werden met een kwart verlaagd en de organisatie zou van 1.000 naar 800 mensen moeten inkrimpen. Toch werd er niemand ontslagen. Er werken nu 1.300 mensen.

„Door de bezuinigingen is veel creativiteit vrijgekomen”, zegt Thijsen. Staatsbosbeheer ging allianties aan met burgers en bedrijven; zo investeert Shell ruim 17 miljoen euro in een fonds waarmee Staatsbosbeheer vijf miljoen bomen plant. Staatsbosbeheer wil de komende tien jaar 5.000 hectare bos planten en 5.000 hectare veengebieden ‘vernatten’. Het zijn maatregelen uit het ondernemingsplan 2020-2025 dat deze week is gepresenteerd.

Prioriteit heeft het verbeteren van Natura 2000-gebieden; uit onderzoek blijkt dat slechts 6 van de 52 beschermde ecosystemen in Nederland er gunstig aan toe zijn. Staatsbosbeheer wil op zijn pachtgronden helpen bij de overgang naar natuurvriendelijke landbouw, op grotere kavels. Thijsen: „De productie van de boer zal misschien wat zakken. Maar als een boer met de voorwaarden instemt, zoals het volgen van een natuurcursus, nemen wij genoegen met minder pachtinkomsten.”

Interview Thijsen pagina 10-11