Afghanistan

Aanval VS ondanks akkoord

Amerikaanse strijdkrachten hebben woensdag, ondanks hun belofte om het geweld te verminderen, luchtaanvallen uitgevoerd in Afghanistan. Volgens een woordvoerder ging het om de verdediging van een Afghaanse legerbasis die werd aangevallen door de Taliban.

Zaterdag sloten de Verenigde Staten en de Taliban een akkoord dat een einde moet maken aan de oorlog. Volgens dat document beginnen de Taliban volgende week vredesbesprekingen met de Afghaanse regering, maar de Taliban eisen eerst de vrijlating van 5.000 van hun strijders. Maandag verklaarden zij de strijd tegen het Afghaanse leger voort te zetten, totdat die strijders vrij zijn.

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben zij zeker twintig militairen en politiemannen gedood bij aanvallen in de provincies Uruzgan en Kunduz. De VS en het Afghaanse leger hadden zaterdag verklaard terughoudend te zullen zijn met het gebruik van geweld tegen de Taliban, maar de VS zien het ook als hun verantwoordelijkheid om Afghaanse militairen te helpen. Overigens zetten de VS hun luchtaanvallen tegen IS onverminderd voort.

President Trump heeft dinsdag getelefoneerd met de politiek leider van de Taliban, voor zover bekend een unicum voor een Amerikaanse president. (AFP, AP)