Aanvallen Taliban in Afghanistan gaan door, zeker twintig doden

Afghanistan De Taliban voerden aanvallen uit ondanks gemaakte afspraken met de VS. Daarbij kwamen Afghaanse militairen en agenten om het leven.
Afghaanse soldaten op archiefbeeld.
Afghaanse soldaten op archiefbeeld. Foto Watan Yar/EPA

Bij aanvallen van de Taliban in Afghanistan zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeker twintig Afghaanse militairen en politieagenten omgekomen. Dat meldt persbureau AFP op basis van Afghaanse autoriteiten. De gewapende groepering had al aangekondigd het offensief tegen de strijdkrachten in Afghanistan te hervatten, ondanks een zaterdag getekend akkoord met de Verenigde Staten.

De aanvallen waren onder meer gericht op drie legerposten in de provincie Kunduz, waarbij tien militairen en vier agenten om het leven kwamen. Ook vanuit Uruzgan werden aanvallen gemeld, hier kwamen zes agenten om en vielen zeven gewonden.

De VS hebben woensdag luchtaanvallen uitgevoerd in de zuidwestelijke provincie Helmand, meldt persbureau Reuters op basis van een Amerikaanse legerwoordvoerder. De aanval was gericht tegen Talibanstrijders die Afghaanse troepen aanvielen. Of en hoeveel doden daarbij zijn gevallen, is niet duidelijk. Amerikaanse troepen hebben de Taliban opgeroepen te stoppen met „onnodige aanvallen” en zich aan de afspraken te houden.

De Amerikaanse president Donald Trump sprak dinsdag nog telefonisch met Taliban-kopstuk mullah Abdul Ghani Akhund. Ze zouden het er in dit gesprek over eens zijn geworden dat er een einde moet komen aan het geweld in Afghanistan. Zaterdag ondertekenden de Taliban en de VS in Qatar een overeenkomst die uiteindelijk moet leiden tot het einde van de bijna twintig jaar durende oorlog in Afghanistan.