Zit zij 28 jaar onterecht vast voor moord?

Luisteren Twee podcasts en één liedje rondom een thema. Dit keer: Jan & Christina en Daders.

Foto Jan Banning / Fontana Gallery

In de Pulaski State Prison in Georgia (VS) zit Christina Boyer bijna 28 jaar vast voor de moord op haar driejarige dochter. Ze heeft levenslang gekregen. Vijf jaar geleden ontmoette fotograaf Jan Banning (1954) haar, toen ze voor zijn fotoproject Law & Order in de gevangenis voor zijn camera poseerde. Hij wist op dat moment niets van de ruim tachtig vrouwen die hij portretteerde. Terug in Nederland zocht Banning de namen op van een aantal gevangenen; waarom zaten ze vast? Het verhaal van Boyer fascineerde hem. Zou ze echt haar eigen dochter hebben vermoord?

Hij besluit haar een brief te schrijven. Zij schrijft terug. Er ontstaat een vriendschap. Christina Boyer belt hem vanuit de gevangenis – ‘You have a call from an inmate at the Pulaski State Prison’ – Banning aanvaardt de kosten voor elk telefoongesprek. In de jaren die volgen raakt de fotograaf overtuigd van Christina Boyers onschuld. Banning, winnaar van de World Press Photo en van meerdere Zilveren Camera-prijzen, besluit zijn carrière on hold te zetten om uit te vinden wat er precies gebeurde op de dag dat Boyers dochter Amber overleed. Twee jaar is hij nu bezig met zijn research, en sinds een jaar wordt hij gevolgd door radiomaker Katinka Baehr terwijl hij zich inzet voor haar vrijlating. In deze serie zoekt Baehr uit waarom Banning zich zo vol overgave inzet voor een vrouw die hij dan nog maar één keer heeft ontmoet. (CV)

Jan & Christina, NTR / VPRO, drie afleveringen, vanaf 8 maart