Werken met een vakantiegevoel

Ideale ruimte Een ruimte in huis die bijna volmaakt is. Deze keer: een aangebouwde werkplek die bijna helemaal van glas is.

Foto Sven Benjamins

In den beginne waren er kieren en gaatjes, die zijn een voor een gedicht. In de nok gloeit een warmtelamp. Op de gaskachel staat een eco-fan, een sympathiek apparaatje dat werkt op de kachelwarmte en die warmte verder de ruimte in blaast. Zelfs in de winter is de kas van Yvonne Goudsblom (59) behaaglijk warm.

Het is haar atelier en ze geeft er schilder- en keramiekles. Eerder werkte ze antikraak in bedrijfspanden, tot het haar ging tegenstaan om steeds te verhuizen. Het idee voor een kas tegen haar achtergevel, goedkoper dan een serre door de enkele beglazing en het aluminium frame, kreeg ze in een strandtent met een terras in een kas. De eigenaar gaf haar het nummer van de kasbouwer.

Vier jaar heeft ze de kas nu. Hij maakte haar tuin kleiner maar dat stoort niet, de kas voelt zelf als een tuin. „Als je er bent, zomer of winter, is het net alsof je buiten zit.” In de zomer kunnen de glazen wanden aan drie zijden open. Haar bedrijf loopt beter dan ooit. „De plek geeft mensen een vakantiegevoel.”

In stellingkasten ligt werk van cursisten te wachten om de oven in te gaan. „Deze kreeft vind ik wel goed gelukt.” Ze geeft ook eenmalige workshops, zoals aan een vader met drie kinderen van wie de moeder overleden was. Zij maakten ieder een urn. Een andere keer kwam er een bruidspaar, „in vol ornaat”, dat van elke bruiloftsgast een zelfgemaakte vogel wilde voor in de tuin.

Foto Sven Benjamins
Foto Sven Benjamins
Foto Sven Benjamins
Foto’s Sven Benjamins

Onder de grote tafel ligt een kleed – tegen koude voeten maar ook voor hond Blue, een gezelligheidsdier met één blauw oog, die daar tijdens het gesprek op een bot ligt te kauwen. Of bot? Het ziet er zo uit maar is samengeperste yakmelk uit de Himalaya, wegens zijn rundvleesallergie.

Wat is niet ideaal? Toch de kou, soms. „Er was een winter dat het veel vroor, toen kreeg ik het niet warmer dan 16, 17 graden.” Ze overwoog haar cursisten ijsvrij te geven maar die wilden er niet van horen. „Ze trokken gewoon wat dikkere sokken aan.”

Heeft u een ideale kinderkamer, zolder, wc? Stuur uw foto’s en info naar hetblad@nrc.nl o.v.v. Ideale ruimte