Vooruit, nog één pintje

Speeltips Als kroegbaas van Taveernen van de Oude Stad zorg je dat je gasten zo veel mogelijk biertjes achterover slaan.

Laatste ronde! Alle tafels zitten vol, serveersters hollen om alle gasten van bier te voorzien en afwassers draaien overuren. Vooruit , één drankje nog. Wat mag het zijn?

In bordspel Taveernen van de Oude Stad bestieren spelers een taveerne. In elke ronde probeer je zo veel mogelijk bier uit te serveren om beter betalende gasten te lokken. Uiteindelijk zit de kroeg (als je het goed uitkient) vol edelmannen en -vrouwen, die de meeste punten opleveren.

Aan het begin van Taveernen krijgt iedere speler een kartonnen tableau met losse tegels erin. Dit is je kroeg, doe ermee wat je wilt. Het stelt nu nog niet veel voor, maar draai eens een tegeltje om… kijk! Waar eerst spinnenwebben zaten, staat nu een extra tafel.

Je kroeg opwaarderen is verleidelijk. Maar de échte motor van een goedlopende kroeg is je stapel kaarten vol gasten en tijdelijk personeel. Je trekt iedere ronde kaarten van deze stapel, tot de kroeg vol zit. Aanvankelijk zitten er vooral stamgasten in de stapel. Je kunt elke avond op ze rekenen, maar veel geld hebben ze niet. Voor beter betalende gasten zul je meer bier moeten schenken. Het knappe is dat die spanning tussen je kroeg verbeteren met geld en gasten lokken met bier bij élke beslissing voelbaar is.

(LB)

Taveernen van de Oude Stad, 2 tot 4 spelers, 45 euro