Vier jaar cel geëist voor bezit raketwerper

Openbaar Ministerie Het OM eist vier jaar cel tegen Yassine A. voor bezit van een raketwerper en munitie. Voor het plannen van een aanslag op misdaadverslaggever John van den Heuvel vond justitie onvoldoende bewijs.
Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag vier jaar gevangenisstraf geëist tegen Yassine A. (31) voor verboden wapen- en drugsbezit. De verdachte had een raketwerper en munitie, stelde het OM in de rechtbank van Amsterdam. Volgens justitie is het niet bewezen dat A. een aanslag op misdaadverslaggever John van den Heuvel wilde plegen, zoals justitie eerder wel vermoedde.

In het najaar van 2019 is bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) een tip binnengekomen dat een groep Marokkaanse mannen bezig was met het voorbereiden van een liquidatie op Telegraaf-journalist John van den Heuvel, die al sinds eind 2017 ernstig wordt bedreigd en zwaar wordt beveiligd. In de tip wordt gesproken over een garagist in Lijnden die gebruik maakt van een telefoonnummer dat in gebruik bleek te zijn bij de verdachte.

Die tip leidde tot een huiszoeking bij de verdachte. Op 4 december werd het huis van A.’s vriendin doorzocht, waar het verboden wapen in de kelderbox lag, geladen met een antitankgranaat. Het wapen was verpakt in een tas en kussensloop waarop DNA van de verdachte is aangetroffen. Bij een garagebedrijf van de verdachte in Lijnden zijn 70 patronen aangetroffen en 266 gram cocaïne.

Vingerafdrukken

Van den Heuvel wordt sinds 2017 zwaar beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging vanwege bedreigingen uit het criminele circuit. Het onderzoek heeft geen concreet bewijs opgeleverd dat de verdachte betrokken was bij de voorbereiding van een aanslag op John van den Heuvel. Daarom wordt A. daar niet voor vervolgd.

In de rechtszaal ontkende A. dat hij iets met de raketwerper, munitie en cocaïne te maken heeft. Volgens het OM is dat zeer onwaarschijnlijk: A.’s vingerafdrukken zijn gevonden op de tassen van het wapen en de patronen, net als op het zakje waarin de drugs zaten. Bovendien hadden alleen A. en zijn vriendin de sleutel van de berging waar de spullen lagen. Justitie denkt niet dat de vriendin van A. wist van de verboden waar en vervolgt haar niet.

Bankroof

Yassine A. kwam ook in 2013 in aanraking met justitie. Toen kreeg hij negen jaar cel voor een poging tot het beroven van een Rabobank in Driebergen en het beschieten van een agent in burger die hem probeerde te stoppen. De beroving mislukte doordat de kluis van de bank niet open ging. A. wist te ontsnappen, maar kon alsnog opgepakt worden door dna-sporen bij de overval.

A. kwam vorig jaar voorwaardelijk vrij, maar het OM eist nu dat hij de resterende drie jaar van deze celstraf ook nog uitzit. Volgens justitie is de kans op recidive groot, omdat A. op zijn 31ste al „bijna zestien jaar aan onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen”.

De advocaat van A. spreekt van een buitensporige strafeis en vindt dat de tip onvoldoende aanleiding was voor de arrestatie en de huiszoeking. Dat zou tot uitsluiting van het bewijs moeten leiden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak