Thuiskok

Himbasha

Een recept van de familie Yemane die in 1991 uit Eritrea naar Nederland kwam. Milka Yemane en haar moeder Zewdi Fesahazion richtten in 2014 Stichting Lemat op om Eritrese nieuwkomers te helpen integreren. Himbasha, ik moest het opzoeken, is feestelijk brood uit Eritrea en Ethiopië dat gekenmerkt wordt door de zoet-hartige smaak. Dat zie je ook aan de ingrediënten, er zit zowel suiker in als komijn en olijfolie.

Los de gist op in het lauwwarme water. Voeg de tarwebloem toe en kneed het deeg tien minuten. Laat het deeg dertig minuten afgedekt rijzen. Kneed de suiker, het zout, de olijfolie en de zwarte komijn door het deeg heen. Vet de ovenschaal in met olie en doe het deeg erin. Zet de himbasha twintig minuten in de oven zonder deze aan te doen.

Haal de himbasha dan uit de oven en maak er met een mes een spinnenwebpatroon in. Bak de himbasha dan tien minuten op 100 graden. Verhoog de temperatuur vervolgens naar 150 graden. Laat de himbasha twintig tot dertig minuten in de oven staan tot het goudbruin is. Haal de himbasha wanneer het afgekoeld is uit de ovenschaal en serveer.