Super Tuesday 2020

Joe Biden wint tiende staat

De Democratische kiezers in veertien staten konden dinsdag hun voorkeur uitspreken voor een kandidaat. Oud-vicepresident Joe Biden won in negen staten, hij was samen met Bernie Sanders de grote winnaar van Super Tuesday. Michael Bloomberg maakte woensdag bekend uit de race te stappen.

Joe Biden wint tiende staat

Joe Biden mag woensdag in Maine als tiende staat de overwinning claimen. De staat aan de oostkust is goed voor 24 gedelegeerden, en tevens de laatste staat waar nog een uitslag van werd verwacht. Eerder mocht Biden onder meer Texas, North Carolina, Massachusetts en Oklahoma op zijn naam schrijven.

Eerder op de avond trok Michael Bloomberg zich terug uit de race, en sprak hij zijn steun uit aan Biden. Die zei daarop blij te zijn met Bloombergs steun, en bedankte hem voor zijn inzet: „Deze race overstijgt de kandidaten en politiek. Het gaat erom dat Trump wordt verslagen en met jouw hulp, lukt dat."

Twitter avatar JoeBiden Joe Biden (Text Join to 30330) .@MikeBloomberg, I can’t thank you enough for your support—and for your tireless work on everything from gun safety reform to climate change. This race is bigger than candidates and bigger than politics. It’s about defeating Donald Trump, and with your help, we’re gonna do it.

Voor Elizabeth Warren pakte Super Tuesday teleurstellend uit, zij won geen enkele staat. Warren zou woensdagavond telefonisch contact hebben gehad met Bernie Sanders, maar nog geen besluit hebben genomen over het voortzetten van haar kandidaatschap.

Het verdere verloop van het duel Sanders-Biden

Uit de veertien voorverkiezingen op Super Tuesday werd andermaal duidelijk dat de race om de Democratische nominatie uitloopt op een nek-aan-nek tussen Joe Biden en Bernie Sanders. De meeste Democraten lijken de voormalig vicepresident meer kansen toe te dichten dan Sanders, die er al veertig jaar op heeft zitten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Overigens hebben beiden al eens eerder een gooi naar het presidentschap gedaan.

NRC-redacteur Merijn de Waal maakte na Super Tuesday de balans op: Biden wordt gezien als de beste anti-Trump

Michael Bloomberg trekt zich terug uit race

Michael Bloomberg trekt zich terug als Democratisch kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Dat heeft zijn campagne woensdag bekendgemaakt. De voormalig burgemeester van New York schaart zich nu achter de campagne van Joe Biden, de grote winnaar van Super Tuesday.

De miljardair en filantroop stapte pas laat in de race om de Democratische nominatie, ongeveer honderd dagen geleden. Hij financierde zijn campagne volledig uit eigen zak en had zijn zinnen op dinsdag gezet, toen Democratische stemmers in veertien staten tegelijk hun kandidaat kozen. Ondanks investeringen van bijna een half miljard schreef hij alleen het overzeese gebiedsdeel Amerikaans Samoa op zijn naam.

Bloombergs tactiek van smijten met geld maakte hem het mikpunt van concurrenten, die hem verweten de Democratische voorverkiezingen als het ware te willen kopen. Bloomberg lag daarnaast onder vuur om het controversiële fouilleerbeleid in New York, toen hij daar burgemeester was. Twee weken geleden erkende hij het sluiten van drie zwijgcontracten over seksuele intimidatie.

Twitter avatar MikeBloomberg Mike Bloomberg Three months ago, I entered the race to defeat Donald Trump. Today, I'm leaving for the same reason. Defeating Trump starts with uniting behind the candidate with the best shot to do it. It's clear that is my friend and a great American, @JoeBiden. https://t.co/cNJDIQHS75

Joe Biden ligt voor in Texas

De meeste gedelegeerden waren deze Super Tuesday naast Californië (415) te halen in Texas. De staat, waar in 1992 voor het laatst een Democratische presidentskandidaat een meerderheid van de stemmen won, heeft 228 gedelegeerden te verdelen.

Anders dan in Californië krijgt in Texas Joe Biden de meeste steun met 56 gedelegeerden. Sanders heeft er vooralsnog 50. Mike Bloomberg staat op afstand op de derde plaats met vier gedelegeerden en Elizabeth Warren hoeft momenteel vanuit The Lone Star State geen enkele gedelegeerde te verwachten.

Sanders heeft forse voorsprong in Californië

Hoewel hij mogelijk zijn koppositie heeft ingeleverd deze Super Tuesday, heeft Sanders in het progressieve Californië een flinke voorsprong. De zelfverklaard democratisch-socialist staat daar met meer dan de helft van de stemmen geteld op ruim 30 procent, bijna 10 procentpunt meer dan Biden. Dat heeft beide kandidaten inmiddels respectievelijk 48 en 27 gedelegeerden opgeleverd.

Aangezien stembureaus onder meer in Los Angeles tot laat open moesten blijven, zullen meer definitieve resultaten nog even op zich laten wachten. In totaal zijn er 415 gedelegeerden te winnen in Californië. Dat kan op het einde dus nog zorgen voor verschuivingen.

Wat is belangrijk deze Super Tuesday? Lees ook dit stuk over de verkiezingen

Kan Barack Obama nu Bidens vicepresident worden? Misschien

Voormalig vicepresident Joe Biden zou als het huidige Joementum doorzet uiteindelijk de president van de Verenigde Staten kunnen worden. Maar kan hij in dat geval voormalig president Barack Obama ook vragen om deze keer de rol van vicepresident op zich nemen?

Dat is onduidelijk, concludeert de Amerikaanse factcheckwebsite Snopes. Sinds 1947 is een amendement toegevoegd aan de grondwet die het aantal presidentstermijnen beperkt tot maximaal twee. Dit zou erop wijzen dat Obama nu niet meer in aanmerking kan komen voor de functie van vicepresident. Immers, als er iets met de president gebeurt, afzetting of overlijden, dan neemt de vicepresident die rol over.

In het amendement staat echter dat iemand niet meer dan twee keer „verkozen” kan worden als president, niet specifiek dat hij of zij niet meer de president mag zijn. Over de vicepresident wordt bovendien niets gezegd. Daarom is ook niet uitgesloten dat Obama als voormalig president nu gevraagd kan worden als vicepresident.

Toenmalig president Obama en vicepresident Biden in Washington in 2017. Foto J. Scott Applewhite/AFP

Campagnegeld niet bepalend deze Super Tuesday

Wat ook duidelijk is geworden deze Super Tuesday: de campagnekas is zeker niet bepalend. Michael Bloomberg stopte inmiddels meer dan vierhonderd miljoen dollar van zijn eigen vermogen in de race. Bernie Sanders wist met zijn grass roots campagne ruim 120 miljoen op te halen.

Biden, die in tegenstelling tot Sanders wel steun heeft aangenomen van rijke geldschieters, had nog geen 70 miljoen dollar voor zijn campagne. Daardoor had hij relatief weinig geld om te besteden aan bijvoorbeeld reclamespotjes en evenementen. Dat bleek de politieke veteraan ook niet nodig te hebben om te winnen.

Biden stevent ook af op winst Texas

Biden lijkt een negende staat te kunnen claimen deze dinsdag. Met bijna 80 procent van de stemmen geteld in Texas, stevent de voormalig vicepresident daar volgens de Amerikaanse zender NBC ook af op een overwinning. Momenteel staat Biden in Texas op 32,7 procent. Bernie Sanders heeft nu 29,2 procent van de stemmen in de zuidelijke staat, Michael Bloomberg 15,6 procent.

Texas is met 228 gedelegeerden na Californië, waar Sanders aan kop gaat, de belangrijkste staat op Super Tuesday. Overigens moet de totale verdeling in beide staten nog duidelijk worden. Alleen de staat Maine is nu nog niet besloten.

'De kracht van Joe Biden is dat mensen hem kennen'

Joe Biden werd door veel experts al afgeschreven, en zijn campagne was tot de primaries in South Carolina nagenoeg blut. Toch komt hij nu als koploper uit de stembus. Waar ligt dat aan? „De kracht van Joe Biden is het feit dat mensen hem kennen”, zegt een van zijn campagnemedewerkers Kate Bedingfield in gesprek met de zender MSNBC.

How did @JoeBiden win tonight? @KBeds lays it out >>

"It is the power of @JoeBiden. It is the fact that people know him. They know his heart. They are craving the kind of leadership that Joe Biden brings to the table." pic.twitter.com/t16UP0kBiG

— Matt Hill (@thematthill) March 4, 2020

Biden heeft al tientallen jaren staat van dienst in de Amerikaanse politiek, en is onder meer vanwege zijn rol als vicepresident van Barack Obama populair bij gematigde Democraten.

Uit peilingen blijkt overigens dat oudere Democraten bij het uitbrengen van hun stem vooral keken of de kandidaat Donald Trump kan verslaan. Jongeren kijken meer naar de standpunten van de kandidaten.

Tulsi Gabbard staat op één gedelegeerde

Er is nog een presidentskandidaat waar je weinig van hoort: Tulsi Gabbard, de 38-jarige afgevaardigde namens Hawaï. Weinigen gaven haar ook kans, onder meer vanwege haar voor Amerikanen controversiële ideeën over bijvoorbeeld de Syrische president Assad en Rusland.

Gabbard staat voorlopig op één gedelegeerde: van de eilandengroep Amerikaans Samoa.

Tulsi Gabbard dinsdag in Michigan. Foto AFP

Voorlopige stand gedelegeerden

Op basis van voorlopige uitslagen staan de Democratische kandidaten er als volgt voor:

Een kandidaat moet 1991 afgevaardigden hebben om te winnen.

Bloomberg nog 'vastberaden' om Trump te verslaan

Mike Bloomberg besloot laat in de race te stappen en gaf in korte tijd meer dan vierhonderd miljoen dollar uit aan zijn eigen verkiezingscampagne. Maar dat heeft nauwelijks resultaat opgegeven. Hij gaat vermoedelijk slechts enkele tientallen gedelegeerden binnenhalen (onder meer in Californië en Texas waar hij ruim honderd miljoen dollar uitgaf).

Inmiddels zou hij volgens Amerikaanse media al overwegen om uit de race te stappen, maar de miljardair laat nog geen verslagenheid zien. „Honderd dagen sinds het begin van onze campagne, en we zijn vastberadener dan ooit om Donald Trump te verslaan”, schrijft Bloomberg op Twitter.

Thanks to our supporters who went to the polls, knocked on doors, made phone calls, and sent texts to friends. We couldn't have done this without you.

We're 100 days into our campaign - and we're more determined than ever to defeat Donald Trump and rebuild America. pic.twitter.com/nNSVEgEsnI

— Mike Bloomberg (@MikeBloomberg) March 4, 2020

Tweestrijd tussen Biden en Sanders

Eén ding is volgens onze correspondent in de VS Bas Blokker duidelijk uit deze Super Tuesday: bij de Democraten wordt het een tweestrijd tussen Biden en Sanders.

„Biden beleefde de avond als een herrijzenis. In een toespraak voor zijn aanhangers in een voorstad van Los Angeles zei hij dat hij knock-out en dood was verklaard door de media, totdat hij zaterdag de voorverkiezing in South Carolina won. Dat lijkt een rake analyse.”

Lees wat onze correspondent schrijft over de uitslagen: Democratische voorverkiezingen draaien uit op tweestrijd tussen Biden en Sanders

Spannende race in Texas en Maine

Twaalf staten lijken al te zijn vergeven, maar in Texas is het nog een spannende race. Vooralsnog heeft Joe Biden met 56 procent van de stemmen een lichte voorsprong op Bernie Sanders. In de zuidelijke grensstaat zijn in totaal 228 gedelegeerden te winnen. Daarmee is het de een-na-grootste prijs van Super Tuesday. In wat betreft bevolking de grootste staat Californië heeft Sanders een voorsprong.

Ook in de kleinere, noordoostelijke staat Maine is het een nek-aan-nek race. Biden staat daar op ruim 33 procent, Sanders op ruim 32 procent. In Maine zijn 24 gedelegeerden te winnen.

Elizabeth Warren lijkt het nog niet op te geven

Senator Elizabeth Warren heeft niet een staat kunnen winnen en nauwelijks gedelegeerden binnengehaald. Zelfs in haar thuisstaat Massachusetts werd ze derde, na Joe Biden en Bernie Sanders. Toch lijkt ze het vooralsnog niet op te geven. In een tweet na een campagnebijeenkomst schrijft ze „te geloven in een Amerika dat we samen opbouwen”.

I believe in the America that we can build together. Thank you, Detroit! pic.twitter.com/vT9rnnnZNP

— Elizabeth Warren (@ewarren) March 4, 2020

Trump haalt uit naar Warren en Bloomberg

Donald Trump heeft na de eerste uitslagen vooralsnog aandacht gehad voor de twee verliezers: Elizabeth Warren en Michael Bloomberg. Daarbij citeerde hij op Twitter onder meer zijn zelfbedachte bijnamen die hij vaak gebruikt voor de presidentskandidaten, Pocahontas en Mini Mike.

The biggest loser tonight, by far, is Mini Mike Bloomberg. His “political” consultants took him for a ride. $700 million washed down the drain, and he got nothing for it but the nickname Mini Mike, and the complete destruction of his reputation. Way to go Mike!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 4, 2020

Elizabeth “Pocahontas” Warren, other than Mini Mike, was the loser of the night. She didn’t even come close to winning her home state of Massachusetts. Well, now she can just sit back with her husband and have a nice cold beer!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 4, 2020

De president zelf werd dinsdag in alle primaries natuurlijk herkozen als kandidaat van de Republikeinen.

THANK YOU MINNESOTA! #KAG2020 pic.twitter.com/gX4qWdbJHF

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 4, 2020

Biden heeft voorlopig meeste gedelegeerden achter zich

Nu vrijwel geheel duidelijk is wie welke staten gewonnen heeft op deze Super Tuesday gaat alle aandacht uit naar het aantal gedelegeerden dat de verschillende kandidaten achter zich hebben weten te krijgen. In de tweestrijd tussen Joe Biden en Bernie Sanders, waar de Democratische voorverkiezingen op zijn uitgedraaid, zijn om half zes 's ochtends Nederlandse tijd volgens CNN in totaal 204 gedelegeerden toegewezen aan Biden en 183 aan Sanders.

In de loop van de Amerikaanse nacht zal duidelijk worden hoe de verhoudingen echt liggen. Om de nominatie in de wacht te slepen moet een kandidaat na alle hier ook nog op volgende voorverkiezingen in totaal 1.991 gedelegeerden voor zich weten te winnen.

Biden tijdens een rally in Los Angeles dinsdag. Foto Marcio Jose Sanchez/AP

Bernie Sanders sleept met Californië de hoofdprijs binnen

Bernie Sanders is volgens persbureau AP de winnaar van de Democratische voorverkiezingen in Californië. Dat is met 415 te verdelen gedelegeerden de grootste staat op deze Super Tuesday. In 2016 verloor Sanders in Californië nog van zijn toenmalige rivaal Hillary Clinton en hij hechtte nu dan ook extra belang aan de staat. Naast Californië wint Sanders ook zijn thuisstaat Vermont, Colorado en Utah.

De race bij de Democraten is uitgedraaid op een tweestrijd tussen Bernie Sanders en Joe Biden. Waar Sanders er met Californië vandoor gaat, heeft Joe Biden vooralsnog acht staten gewonnen: Virginia, North Carolina, Alabama, Oklahama, Tennessee, Arkansas, Minnesota en Massachusetts.

'Bloomberg overweegt zich terug te trekken'

Michael Bloomberg gaat zich na de zwaar tegenvallende resultaten op deze Super Tuesday bezinnen op het vervolg van zijn campagne. Volgens een bron binnen zijn team overweegt hij zich terug te trekken, meldt AP.

Bloomberg heeft een half miljard dollar in zijn campagne gestoken, maar lijkt niet mee te kunnen in de tweestrijd tussen Joe Biden en Bernie Sanders die zich aan het aftekenen is.

De stand van zaken vlak voor het sluiten van de stembussen in Californië

In Californië, de grootste staat waar op deze Super Tuesday wordt gekozen, gaan de stembussen bijna dicht (om 5 uur Nederlandse tijd).

In de meeste andere dertien staten waar de kiezers deze dag hun voorkeur konden uitspreken voor een Democratische presidentskandidaat is de winnaar al bekend. Duidelijk is in elk geval dat Joe Biden het heel goed doet in de zuidelijke staten met veel zwarte kiezers en Bernie Sanders in meer liberale en hoogopgeleide staten.

Dit zijn volgens persbureau AP de resultaten in de verschillende staten met tussen haakjes het aantal gedelegeerden dat te verdelen is:

Vermont (16): Bernie Sanders
Virginia (99): Joe Biden
North Carolina (110): Joe Biden
Alabama (52): Joe Biden
Maine (24): nog niet bekend
Massachusetts (91): Joe Biden
Oklahoma (37): Joe Biden
Tennessee (64): Joe Biden
Texas (228): nog niet bekend
Arkansas (31): Joe Biden
Colorado (67): Bernie Sanders
Minnesota (75): Joe Biden
Utah (29): Bernie Sanders

De exacte verdeling van de gedelegeerden wordt later pas duidelijk. Kandidaten moeten minimaal 15 procent van de stemmen halen om gedelegeerden binnen te kunnen slepen.

De laatste staat die bekend is geworden is Massachusetts, de thuisstaat van Elizabet Warren die vanavond vooralsnog absoluut niet mee kan in de tweestrijd tussen Biden en Sanders.

Ook Michael Bloomberg, die de eerste vier verkiezingen nog oversloeg, scoort beduidend minder dan hij had gehoopt.

Utah gaat naar Bernie Sanders

Bernie Sanders heeft zijn derde staat van Super Tuesday binnen: Utah. Daar zijn in totaal 29 gedelegeerden te verdelen. Eerder won Sanders volgens AP al zijn thuisstaat Vermont en Colorado.

Glunderende Biden: "Ze noemen het niet voor niks Super Tuesday"

Joe Biden heeft vol enthousiasme zijn aanhang toegesproken in Los Angeles: "Het is een goede avond. Het is een goede avond", zei Biden met een brede lach over de zeven staten die hij volgens persbureau AP tot nu toe gewonnen heeft. "En het lijkt alleen maar beter te worden. Ze noemen het niet voor niks Super Tuesday."

Zijn speech werd nog kort verstoord door twee vrouwelijke demonstranten, maar zij werden snel van het podium verwijderd.

De resultaten van Biden bij de eerste twee voorverkiezingen vorige maand vielen tegen, maar hij is nu weer helemaal terug in de race. Twee andere gematigde kandidaten, Pete Buttigieg en Amy Klobuchar, trokken zich de afgelopen dagen terug uit de race en spraken hun steun uit voor Biden.

Bernie Sanders: We gaan de nominatie in de wacht slepen

Halverwege de avond van Super Tuesday heeft Bernie Sanders vooralsnog twee staten binnengesleept: zijn thuisstaat Vermont en Colorado. Maar hij toont zich met de grootste staten nog voor de boeg volledig overtuigd van zijn kansen in een toespraak voor zijn aanhang in Vermont: „Ik heb er alle vertrouwen in dat we de Democratische nominatie in de wacht gaan slepen en dat we de gevaarlijkste president uit de geschiedenis van dit land gaan verslaan.”

“Tonight, I tell you with absolute confidence we’re going to win the Democratic nomination, and we are going to defeat the most dangerous president in the history of this country," Sen. Bernie Sanders tells supporters in Vermont. #CNNelection https://t.co/OKPQ9MBOB5 pic.twitter.com/Kgqxtw6KnJ

— CNN (@CNN) March 4, 2020

Sanders verwees in zijn toespraak ook naar zijn overwinning bij de burgemeestersverkiezingen in Burlington 31 jaar geleden: „We wonnen daar tegen alle verwachtingen in. Iedereen zei dat het onmogelijk was. En toen we aan deze race om het presidentschap begonnen, zei ook iedereen dat het onmogelijk was.”

Joe Biden sleept ook Tennessee, Arkansas en Minnesota binnen

Super Tuesday is voor Joe Biden in tot nu toe zeven staten daadwerkelijk een superdag geworden. Volgens persbureau AP wint hij ook in de staten Tennessee, Arkansas en Minnesota. Dat zijn na Virginia, North Carolina, Alabama en Oklahoma de vijfde, zesde en zevende staat waar de voormalige vicepresident zijn Democratische tegenkandidaten verslaat.

Vooral North Carolina en Virginia zijn een opsteker, want daar hebben Biden, Sanders en Bloomberg de afgelopen week hard om gestreden. De senator van de ook door Biden gewonnen staat Minnesota, Amy Klobuchar, trok zich gisteren nog terug uit de race naar het Witte Huis en zegde haar steun toe aan de 77-jarige gematigde kandidaat.

Bernie Sanders heeft vooralsnog alleen zijn thuisstaat Vermont en Colorado binnengesleept. Maar hij hoeft nog niet te treuren, want de hoofdprijzen Texas en Californië van vanavond moeten nog worden verdeeld. In Texas heeft Sanders volgens de exitpolls inmiddels een lichte voorsprong genomen op Biden en in Californië, waar de stembussen nog niet gesloten zijn, was hij sowieso al de grote favoriet.

Michael Bloomberg strijdbaar ondanks zwaar tegenvallende resultaten

De resultaten voor Michael Bloomberg vallen tot nu toe tegen op deze Super Tuesday. De voormalig burgemeester van New York heeft alleen het nietige Amerikaans Samoa binnengesleept en scoort in de grote staten veel minder dan Joe Biden en Bernie Sanders. Bloomberg deed tijdens de eerste vier voorverkiezingen vorige maand niet mee en hoopte vandaag op een glorieuze entree in de race naar het Witte Huis.

Toch klonk hij strijdbaar tijdens een speech halverwege verkiezingsavond in West Palm Beach in Florida: „Nu de resultaten binnenkomen is één ding duidelijk: ongeacht hoeveel gedelegeerden we vanavond winnen, we hebben iets gedaan dat niemand voor mogelijk heeft gehouden. In slechts drie maanden tijd zijn we van 1 procent in de peilingen naar een serieuze kandidaat voor de Democratische nominatie voor het presidentschap gegaan.”

Hij deelde tijdens zijn toespraak ook nog een flinke sneer uit aan het adres van Donald Trump tegen wie hij het, misschien wel tegen beter weten in, nog altijd hoopt te gaan opnemen later dit jaar: "Anders dan de president kom ik hier niet om golf te spelen. Of om geheime informatie te delen met leden van Mar-a-Lago. Ik ben hier omdat winnen in november in Florida begint."

Bernie Sanders wint Colorado

Bernie Sanders wint volgens persbureau AP de Democratische voorverkiezingen in de staat Colorado, waar de stembussen om drie uur Nederlandse tijd zijn dicht gegaan. Het is naast zijn thuisstaat Vermont de tweede staat die hij pakt op deze Super Tuesday. Er zijn 67 gedelegeerden te winnen in Colorado, hoe die precies verdeeld gaan worden wordt later pas duidelijk.

Joe Biden sleept Oklahoma binnen en dat is na Virginia, North Carolina en Alabama al de vierde staat voor de voormalige vicepresident, die vorige maand bij de eerste primaries nog erg tegenvallende resultaten behaalde.

Van de twee grootste staten van vannacht, Texas en Californië, is nog niet duidelijk wie de winnaar wordt. In Texas gaan Sanders en Biden nek aan nek en in Californië zijn de stembussen nog tot vijf uur Nederlandse tijd open.

Joe Biden lijkt de eerste drie staten binnen te hebben op Super Tuesday

Oud-vicepresident Joe Biden lijkt op basis van de exitpolls van CNN te gaan winnen in Virginia, North Carolina en Alabama. Hoeveel gedelegeerden Biden per staat binnenhaalt, kan later pas bekendgemaakt worden. Op zaterdag won Joe Biden ook al in South Carolina.

Senator Bernie Sanders lijkt te gaan winnen in zijn thuisstaat Vermont. Ook gaat hij aan de leiding in Texas, met Michael Bloomberg als nummer twee.

In Massachussets, de thuisstaat van presidentskandidaat Elizabeth Warren, gaan alle drie de presidentskandidaten aan de leiding. In Maine en Oklahoma kan op basis van de exitpolls geen winnaar worden aangewezen: Joe Biden en Bernie Sanders gaan daar samen aan kop, terwijl in Tennessee ook Bloomberg meedoet om de winst. Bloomberg lijkt met Amerikaans Samoa al wel zijn eerste staat binnen te hebben.

Dodelijke tornado's hinderen verkiezingen in Tennessee

De voorverkiezingen in de staat Tennessee ondervinden hinder van een reeks dodelijke tornado's, die aan zeker 22 mensen het leven heeft gekost. Een van de wervelwinden trok dwars door het centrum van Nashville, de hoofdstad van de staat. Door de stormen zijn stembureaus beschadigd. Op veel plekken is daarnaast de stroom uitgevallen.

In zeker één stembureau, ten oosten van Nashville, moeten kiezers noodgedwongen hun stem uitbrengen via papieren stembiljetten. De stemcomputers waar normaal gesproken mee wordt gewerkt, zijn volgens NBC News vanwege stroomuitval buiten gebruik.

De autoriteiten doen hun best stembureaus waar geen stroom is te helpen. „We sturen generatoren naar stembureaus die zonder elektriciteit zitten”, zei gouverneur van Tennessee Bill Lee volgens Politico. „We willen natuurlijk dat mensen voorzichtig zijn op plekken als het centrum van Nashville, waar allerlei puin op straat ligt. Maar we willen ook dat mensen van hun stemrecht gebruik maken. Dus dat willen we voor zoveel mogelijk burgers mogelijk maken.”

James Comey spreekt steun uit voor Biden

Voormalig FBI-baas James Comey heeft dinsdag voor het eerst gestemd tijdens de Democratische voorverkiezingen. Dat is opvallend omdat Comey tot en met 2016 lid was van de Republikeinse partij. Comey stemde op Joe Biden.

Comey schrijft in een tweet dat voormalig vicepresident Biden volgens hem het meeste kans maakt tegen Donald Trump, de president die hem ruim drie jaar geleden ontsloeg. Sinds Comey zijn baan verloor, stond hij op politiek vlak te boek als onafhankelijk. „Ik steun de partij die zich inzet voor een terugkeer van normen en waarden in het Witte Huis”, schrijft Comey dinsdag.

Comey maakte zich bepaald niet geliefd bij de president en diens partij toen hij onderzoek liet doen naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. Mede naar aanleiding van het ontslag van de politiebaas, werd speciaal onderzoeker Robert Mueller aangesteld.

Foto Charles Krupa/AP

Amerikanen naar de stembus

Een overzicht van de staten

Wanneer gaan de stembussen dicht (woensdag, Nederlandse tijd), en hoeveel gedelegeerden zijn er per staat te winnen?

01.00 uur: Vermont (16 gedelegeerden) en Virginia (99)
01.30 uur: North Carolina (110):
02.00 uur: Alabama (52) Maine (24) Massachusetts (91) Oklahoma (37) Tennessee (64) Texas (228)
02.30 uur: Arkansas (31)
03.00 uur: Colorado (67) Minnesota (75)
04.00 uur: Utah (29)
05.00 uur: Californië (415)

Waar je op moet letten tijdens de uitslagen

De eerste stembussen aan de oostkust, in Vermont en Virginia, gaan dicht om 19.00 uur lokale tijd (01.00 in Nederland). Over het algemeen duurt het even voordat op basis van voorlopige uitslagen gezegd kan worden wie gewonnen heeft in een staat. Dat hoeft niet altijd overigens: bij de verkiezingen in South Carolina afgelopen weekend had Joe Biden met de helft van de stemmen zo'n overmacht dat na de eerste telling al duidelijk was dat hij als winnaar uit de bus zou komen. Waar je zoal op moet letten tijdens de uitslagen:

Californië en Texas: wat betreft bevolking de grootste en een-na-grootste staat. Bijna de helft van alle gedelegeerden deze dag worden hier verdeeld. Bovendien zijn deze staten door hun zeer diverse bevolking een representatieve vertegenwoordiging van het Democratische electoraat. Sanders stond in de peilingen licht vooraan in de peilingen, vooral vanwege de steun onder jongeren en latino's.

Lees meer over waar je op moet letten tijdens Super Tuesday: Kleine staat kan ook wat verklappen op ‘Super Tuesday’

North Carolina, Virginia, Maine en Colorado: dit zijn plekken waar de kandidaten kunnen laten zien dat ze Donald Trump kunnen verslaan. Deze staten kunnen nog wel eens van kleur veranderen. Als een kandidaat het hier goed doet, dan is dat een goed teken voor andere belangrijke swing states zoals Florida, Wisconsin, Pennsylvania, die later pas voorverkiezingen houden.

Oklahoma, Alabama, Arkansas, Tennessee en Utah: hier kunnen Democraten laten zien hoe ze het doen onder de meer conservatieve stemmers. Dat is ook een belangrijk voorteken hoe een race met de Republikein Trump zal kunnen verlopen.

Vermont, Massachusetts, en Minnesota: de thuisstaten van drie (voormalige) kandidaten. Bernie Sanders begon ooit zijn politieke carrière als burgemeester van Burlington, in Vermont. Tegenwoordig is hij senator namens de staat, en hij kan hier dus op grote steun rekenen. Helaas voor Sanders zijn in Vermont slechts zestien gedelegeerden te verdelen. Minder duidelijk is of senator Elizabeth Warren ook in haar thuisstaat Massachusetts de nodige stemmen krijgt. Verder wordt gestemd in Minnesota, de thuisstaat van voormalig kandidaat Amy Klobuchar, die inmiddels Biden steunt. Wat betekent dat voor Bidens resultaat in deze noordelijke staat?

Welkom in dit blog

Het is Super Tuesday, de belangrijkste dag van de Amerikaanse voorverkiezingen voor het presidentschap. Dinsdag stemmen kiezers in veertien staten wie het namens de Democratische Partij mag gaan opnemen tegen president Donald Trump in november. De Republikeinen houden in dertien staten voorverkiezingen, maar Trump heeft geen belangrijke tegenkandidaat. Hier houden we u op de hoogte van de laatste uitslagen en ontwikkelingen de komende uren.

Nu twee Democratische kanshebbers het veld hebben geruimd – Pete Buttigieg en Amy Klobuchar – gaat het eigenlijk nog om vier kandidaten: Bernie Sanders (momenteel 60 gedelegeerden), Joe Biden (54 gedelegeerden), Elizabeth Warren (8 gedelegeerden) en Michael Bloomberg (nog 0, want hij heeft nog nergens aan meegedaan). Het is een bepalende dag waar ruim een derde van de zogeheten delegates worden gekozen, partijleden die half juli tijdens de partijconventie hun presidentskandidaat kiezen.

Lees meer over de verkiezingen in South Carolina: Joe Biden behaalt ‘Joementum’ in South Carolina

De zelfbenoemde democratisch-socialist Sanders ligt in meerdere belangrijke staten zoals Californië aan kop in de peilingen. Of heeft Biden met zijn 'Joementum' uit South Carolina, en de nieuw verkregen steun van Buttigieg en Klobuchar, genoeg zetjes gekregen om toch bovenaan uit te komen?

Ook moet blijken of de honderden miljoenen dollars die Bloomberg heeft uitgegeven aan zijn campagne het gewenste resultaat zal opleveren. En het is de vraag of Warren zich nog staande weet te houden, of dat het na deze dinsdag klaar is met de senator uit Massachusetts.

Een vrouw brengt haar stem uit in Denver, Colorado. Foto Bob Pearson/EPA

Inmiddels gaan er stemmen op dat Warren het moet opgeven zodat de progressieve tak van de Democraten zich achter Sanders kan scharen, zoals de afgevaardigde Ilhan Omar.

Progressieve parlementariër en supporter van Bernie Sanders voert weinig subtiel de druk op Elizabeth Warren op: stapt uit de race en wij gaan verder met jouw kiezers. https://t.co/srDr04qmOt

— Bas Blokker (@basblokkernrc) March 4, 2020