Recensie

Recensie Film

Sterke horror drijft op suggestie én Elisabeth Moss

Horror In de nieuwe versie van monsterfilm ‘The Invisible Man’ staat het slachtoffer centraal. Cecilia, een krachtige rol van Elisabeth Moss, gaat twijfelen aan haar verstand als haar dode ex-vriend haar lijkt te stalken.

Cecilia (Elisabeth Moss) wordt niet geloofd als ze beweert dat haar ex-vriend zichzelf onzichtbaar kan maken en haar zo stalkt, in ‘The Invisible Man’.
Cecilia (Elisabeth Moss) wordt niet geloofd als ze beweert dat haar ex-vriend zichzelf onzichtbaar kan maken en haar zo stalkt, in ‘The Invisible Man’.

In The Invisible Man staat niet de mannelijke titelfiguur centraal, maar zijn slachtoffer Cecilia. Alleen al door die simpele omdraaiing wordt deze remake van een oude monsterfilm uit 1933 weer helemaal van deze tijd. In de spannende, vrijwel dialoogloze openingsscène ontsnapt Cecilia op het nippertje aan Adrian, de monsterlijke man die haar op alle vlakken controleert en onder de duim houdt. Ze duikt onder bij een kennis en zijn dochtertje. Als zij hoort dat Adrian zelfmoord heeft gepleegd, is haar opluchting slechts van korte duur. Want er gebeuren vreemde, onverklaarbare dingen waardoor zij zich afvraagt of Adrian wel echt dood is.

Lees ook een interview met Elisabeth Moss: ‘Acteren is al lang niet meer alleen een baan’

Het middengedeelte van The Invisible Man is een mooie illustratie van het begrip ‘gaslighting’: Als Adrian, een specialist in optica, zichzelf onzichtbaar heeft gemaakt, manipuleert hij Cecilia op zodanige wijze dat zij aan haar geestesgesteldheid gaat twijfelen. Ook haar omgeving gaat ernstig twijfelen aan Cecilia’s psychische stabiliteit en niemand gelooft haar als zij zegt dat de narcistische Adrian nog leeft.

Het veel te lange The Invisible Man is meestentijds een sterke horrorfilm die grotendeels drijft op suggestie én de krachtige hoofdrol van Elisabeth Moss. Een paar onwaarschijnlijkheden en meer en meer expliciete horrormomenten bederven een klein beetje de geloofwaardigheid en het plezier.