Privacy

Tennisbond verkoopt gegevens leden: half miljoen euro boete

Tennisbond KNLTB moet een boete betalen van 525.000 euro voor het verkopen van persoonsgegevens. De sportkoepel gaf de persoonsgegevens van honderdduizenden leden door aan sponsoren en is daarvoor deze dinsdag door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bestraft. In 2018 werd een klacht ingediend bij dienst die controleert of organisaties zich houden aan de privacywetgeving. Tennissers werden benaderd door twee bedrijven, die als sponsor van de tennisbond de gegevens van leden hadden opgevraagd. Eén sponsor beschikte over een bestand van ruim 300.000 adressen, geboortedata, en telefoonnummers van KNLTB-leden, een ander bedrijf had de adressen van 50.000 mensen. Geen van de leden had toestemming gegeven voor het delen van die persoonlijke informatie, terwijl dat wel moet. (NRC)