Pensioen

Dekkingsgraad pensioenfondsen omlaag door coronavirus

Nederlandse pensioenfondsen hebben in februari een flinke klap gekregen door de wereldwijde angst voor het nieuwe coronavirus. Hun financiële positie is aanzienlijk verslechterd, waardoor de dreiging van pensioenkortingen groter is geworden. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen daalde met 6 procentpunt tot 95 procent, meldt advies- en onderzoeksbureau Aon. Dit betekent dat de fondsen voor elke euro die ze in de toekomst aan pensioenen moeten uitkeren, door de bank genomen slechts 95 eurocent in kas hebben. Door onrust op de financiële markten deden de fondsen afgelopen maand minder goede zaken met hun beleggingen. Vooral vorige week was het raak. Ongerustheid van beleggers sloeg om in paniek en dat zorgde voor de slechtste week op de aandelenbeurzen sinds 2008. (ANP)