Özcan Akyol: elitaire boekenwereld wilde mijn Boekenweekessay verbieden

„Die boekjes van mevrouw Riley vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Het is werkelijk verschrikkelijk”, zegt een boekhandelaar uit Veenendaal, over de Zeven zussen-serie van bestsellerauteur Lucinda Riley, in het Boekenweekessay Generaal zonder leger van Özcan Akyol. Het citaat zou aanleiding zijn geweest om te proberen het essay te verbieden, schrijft AD maandagavond, de krant waar Akyol ook een vaste column heeft.

Het essay – dat vanaf zaterdag, bij de start van de Boekenweek, te koop is in de boekhandels – is een tirade tegen de elitaire boekenwereld die de ontlezing aan zichzelf heeft te danken en huilt om het verdwijnen van het „doodsaaie programma” VPRO Boeken. Een oordeel dat Akyol recent gevormd moet hebben, want twee jaar geleden zei hij nog in een filmpje dat iedereen „die persoonlijke ontwikkeling en algemene kennis belangrijk vindt” moest kijken.

Hoe de kwestie volgens Akyol zit, legde hij uit in De Wereld Draait Door: mensen in het boekenvak zijn het niet eens met zijn betoog en wilden het daarom verbieden. De actie typeerde het „conservatieve, navelstaarderige, gecorrumpeerde” vak.

Schuldigen in de kwestie zijn volgens het AD de CPNB, organisator van de Boekenweek en opdrachtgever van het essay, en de Koninklijke Boekverkopersbond, die de boekhandels vertegenwoordigt. De CPNB ontkent en haar persvoorlichter Job Jan Altena twitterde: „Een vurig pleidooi dat onverwacht aansluit bij de nieuwe CPNB-missie: de lezer centraal!” Anne Schroën, directeur van de Boekverkopersbond, liet aan het AD weten dat er juridisch advies was ingewonnen omdat de boekverkoper te herleiden was. (NRC)

In een eerdere versie stond dat het filmpje over VPRO Boeken van 21 februari 2019 was, maar het filmpje is van twee jaar geleden. Dit is aangepast