Netanyahu claimt overwinning bij Israëlische parlementsverkiezingen

Israëlische verkiezingen De Israëlische premier moet nu op zoek naar coalitiepartners om een meerderheid te vormen.
Netanyahu spreekt Likud-aanhangers toe nadat de uitslagen bekend zijn geworden.
Netanyahu spreekt Likud-aanhangers toe nadat de uitslagen bekend zijn geworden. Foto Reuters / Amir Cohen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag de overwinning opgeëist van de parlementsverkiezingen. Volgens exitpolls, die in de nacht van maandag op dinsdag bekend werden, heeft zijn Likud-partij 36 of 37 zetels gehaald. De coalitie van rechtse partijen waar zijn partij deel van uitmaakt is uitgekomen op 59 van de 120 zetels. Daarmee komt de samenwerking twee zetels te kort voor een meerderheid.

Lees ook: Israëlische premier Netanyahu wint partijverkiezingen Likud

De coalitie van Netanyahu moet nu op zoek naar een coalitiepartner om een meerderheid mee te kunnen vormen in het parlement. Dat lukte de vorige twee verkiezingen niet, waardoor dit de derde parlementsverkiezingen in een jaar zijn.

De partij Blauw en Wit kreeg 34 zetels. De partij onder leiding van Benny Gantz is de voornaamste rivaal van de Likud-partij en weigert samen te werken zolang Netanyahu aan het roer staat. Volgens Blauw en Wit is Netanyahu, die is verwikkeld in verschillende corruptieschandalen, niet meer geloofwaardig.

Op Twitter schreef Netanyahu dat zijn partij heeft gewonnen „dankzij ons geloof in onze koers en dankzij het volk van Israël”. De opkomst bij de verkiezingen was de hoogste in 21 jaar. 65,6 procent van de stemgemachtigden kwam naar de stembus.