Maaltijdbezorger Takeaway begint zaak tegen concurrent om breken afspraken

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway begint een zaak tegen zijn Duitse concurrent Delivery Hero vanwege het schenden van afspraken. Toen Takeaway vorig voorjaar de Duitse activiteiten overnam van Delivery Hero, beloofden beide bedrijven de komende vier jaar geen aandelen in elkaar te kopen. Maar na de fusie tussen Takeaway en Just Eat van begin dit jaar heeft Delivery Hero dat alsnog gedaan, zo stelt het Nederlandse bedrijf maandag.

Tot aan de fusie was Delivery Hero voor ongeveer 10 procent eigenaar van Takeaway, het bedrijf van de Nederlandse internetondernemer Jitse Groen. Omdat dat belang door de combinatie met het Britse Just Eat was verwaterd, kondigde Delivery Hero vorige maand aan nieuwe aandelen bij te kopen. Via een zaak voor de internationale Kamer van Koophandel wil Groen dat nu voorkomen.

Het is niet voor het eerst dat Takeaway en Delivery Hero met elkaar in conflict zijn. Eerder beschuldigde het Nederlandse concern de Duitsers al van het dwarsbomen van de fusieplannen met Just Eat. Delivery Hero verkocht rond de fusie flinke plukken aandelen Takeaway. Volgens Groen was dat een poging om de beurskoers van zijn bedrijf te drukken, waardoor ook het bod in aandelen van Takeaway minder waard werd. Delivery Hero wees die verwijten van de hand.

Begin dit jaar werd duidelijk dat Just Eat en Takeaway samen verder gaan. De bedrijven kondigden hun fusieplannen vorige zomer al aan, maar die liepen vertraging op toen ook techinvesteerder Prosus een bod deed op Just Eat. Na een maandenlange biedingenstrijd kozen de aandeelhouders van Just Eat toch voor het bod van Takeaway. (NRC)