IND krijgt extra directeur en taskforce voor aanpak achterstanden asielprocedures

Dwangsommen Volgens staatssecretaris Broekers-Knol is de IND 1 miljoen euro per week kwijt aan dwangsommen vanwege vertragingen in asielaanvragen.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol neemt maatregelen om achterstanden binnen de IND tegen te gaan.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol neemt maatregelen om achterstanden binnen de IND tegen te gaan. Foto Sem van der Wal/ANP

De Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) krijgt een extra programmadirecteur om de organisatie te hervormen en een task force die verantwoordelijk wordt voor het wegwerken van achterstanden. Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid, VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De stap volgt op onderzoek waaruit blijkt dat de dienst 1 miljoen euro per week kwijt is aan dwangsommen vanwege vertragingen in asielaanvragen.

De nieuwe directeur moet de nodige hervormingen doorvoeren om dit op te lossen. Nieuwe aanvragen zullen daarbij straks apart behandeld en afgehandeld worden „binnen de wettelijke termijnen”, schrijft de staatssecretaris. Een aparte groep IND-medewerkers gaat zich buigen over de „compleetheid en geschiktheid van dossiers” van asielzoekers, voordat ze behandeld worden. Broekers-Knol zal de Kamer over vier weken informeren over de voortgang.

Lees ook: De chaos bij de IND is amper meer te bestrijden

De IND zal dit jaar naar verwachting 70 miljoen euro kwijt zijn vanwege de achterstand, meldde NRC eerder deze week al. Dat is vier keer meer dan de dienst in eerste instantie had ingeschat. De staatssecretaris noemt het „geen acceptabele situatie”.

Begin dit jaar waren er ongeveer 8.900 aanvragen op het zogeheten spoor 4-traject, voor asielzoekers die een grotere kans maken op toelating tot Nederland. De IND heeft normaal gesproken zes maanden om een oordeel te vellen. Als de dienst er langer over doet, mag de asielzoeker een dwangsom eisen voor elke dag vertraging. Dit kan oplopen tot 15.000 euro.

Correctie (3 maart 2020): In een eerdere versie van dit bericht werd gesuggereerd dat de extra directeur de achterstanden gaat wegwerken. Dat gaat echter een aparte task force doen, de directeur is verantwoordelijk voor de hervormingen. Dit is aangepast.