CPB

Planbureau verwacht volgend jaar kortingen bij pensioenfondsen

Een aantal pensioenfondsen ontkomt volgend jaar niet aan kortingen. Dat voorspelt het Centraal Planburau (CPB). Het wijst op afspraken uit het pensioenakkoord die bepalen dat fondsen voor 2021 aan de Minimaal Vereist Eigen Vermogen-grens (MVEV) van 100 procent moeten voldoen. Voor een aantal fondsen is dat niet haalbaar. Die voor zorg en overheid voldoen volgend jaar net aan de MVEV-grens, maar een kwart van de fondsen in de marktsector zal een korting van ongeveer 0,8 procent moeten doorvoeren, verwacht het CPB. Adviesbureau Aon meldde maandag dat Nederlandse pensioenfondsen in februari een flinke klap kregen doordat angst voor het coronavirus beurskoersen deed dalen. De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen daalde met 6 procentpunt tot 95 procent. (ANP)