Covid-19

Teruglezen: Vrijwel alle Nederlanders weg uit quarantaine Abu Dhabi

In Nederland zijn meerdere besmettingen met Covid-19 gemeld, in onder meer Tilburg, Diemen en Delft. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

We gaan verder in een ander blog

Bedankt voor het lezen. We gaan verder in een nieuw blog:

Het Covid-19-blog van woensdag 4 maart

Eerste dode door coronavirus in Spanje

In Spanje blijkt al bijna drie weken geleden iemand te zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19, veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Dat heeft de gemeente Valencia dinsdag bekendgemaakt. Van een man die op 13 februari overleed aan een longziekte, is inmiddels duidelijk dat hij het virus onder de leden had. Dat betekent dat hij de eerste Spanjaard is die daaraan overlijdt.

Het totale aantal besmettingen in Spanje is dinsdag de 164 gepasseerd, hoewel de krant El País er rekening mee houdt dat dat er in werkelijkheid meer zijn. Ook op Gibraltar, het Britse overzeese gebied ten zuiden van Andalusië, is het virus gediagnosticeerd.

Zeven Spaanse coronapatiënten liggen op de intensive care. Minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft sportbonden in het land aangeraden een aantal voetbalwedstrijden achter gesloten deuren te laten spelen. Valencia ontvangt in de Champions League binnenkort Atalanta Bergamo en Getafe (dat onlangs Ajax uitschakelde in de Europa League) moet tegen Inter Milan. Beide clubs komen uit Noord-Italië, een risicogebied.

Vrijwel alle Nederlanders weg uit quarantaine Abu Dhabi

Bijna alle Nederlanders die in Abu Dhabi in quarantaine zaten, mogen naar huis. Zij zijn negatief getest, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Twee mensen zitten nog in isolatie. Waarom zij nog niet weg mogen, is onbekend.

In totaal werden volgens persbureau ANP 55 Nederlanders in afzondering gehouden in drie hotels. Zij mochten sinds zondag hun hotel niet meer verlaten, nadat bij stafleden van een Italiaanse wielerploeg Covid-19 was geconstateerd. De ploeg nam deel aan de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, die met twee etappes te gaan werd afgelast.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Vrijwel alle Nederlanders die in Abu Dhabi in quarantaine werden gehouden, testten negatief en mochten hun hotel verlaten. Nog twee Nederlanders zitten er nu in afzondering. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt met hen nauw contact om waar nodig, bijstand te verlenen.

Reisadvies voor Italië bijgesteld

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor een aantal regio's in Noord-Italië dinsdag bijgesteld. Nederlanders wordt verzocht alleen nog die kant op te reizen wanneer dat echt noodzakelijk is.

In Italië is het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van Covid-19 opgelopen tot 79. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid in Rome later op dinsdag bekend. 3,9 procent van de zieken in Italië is overleden aan het virus. Wereldwijd schommelt het gemiddelde rond de 2 procent.

Op dezelfde persconferentie werd gemeld dat er 466 besmettingen bij zijn gekomen in Italië. In totaal hebben nu 2.502 mensen in Italië het coronavirus dat de longziekte veroorzaakt.

RIVM adviseert reisadvies Noord-Italië aan te passen

Het RIVM heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd het reisadvies naar Noord-Italië aan te scherpen. Dat zei de directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM, Jaap van Dissel, dinsdag bij een technische briefing in de Tweede Kamer.

Momenteel wordt Nederlanders nog niet afgeraden naar Noord-Italië te reizen, terwijl dat de bron van de meeste besmettingen in Nederland. „Als reizigers daar niet naartoe hoeven, moeten we dat niet meer willen. Wij willen dat zo snel mogelijk een helder advies komt: alleen als het strikt noodzakelijk is. Zo hopen we een einde te maken aan nieuwe 'introducties' van besmettingen.”

Amerikaanse rente verlaagd uit bescherming tegen corona-impact

De koepel van centrale banken in de Verenigde Staten, de Federal Reserve (FED), heeft dinsdag aangekondigd de rente met een half procentpunt te verlagen om zo de Amerikaanse economie te beschermen tegen de negatieve gevolgen van Covid-19. De Amerikaanse rente stond tot en met dinsdag op 1,75 procent.

Het gaat om de grootste ingreep sinds 2008, meldt persbureau AP. Het coronavirus dat longziekte Covid-19 veroorzaakt, vormt volgens de FED in toenemende mate een risico voor de wereldeconomie. De verlaging kan indien nodig verder oplopen tot 1 tot 1,25 procentpunt.

Lees ook: Kun je wel of niet nog zwemmen in verwarmde baden? Kan het virus zich verspreiden via dieren? NRC beantwoordde tientallen vragen van abonnees over het coronavirus.

Grote boekenbeurs Leipzig gaat vanwege virus niet door

De jaarlijkse grote boekenbeurs in het Duitse Leipzig gaat vanwege het coronavirus niet door. De organisatie schrijft dinsdag dat dat besluit in samenspraak met het stadsbestuur genomen is. De boekenbeurs in Leipzig is op de Frankfurter Buchmesse na de grootste van het land, en trekt jaarlijks ongeveer 300.000 bezoekers. Het evenement had tussen 12 en 15 maart moeten plaatsvinden. Ongeveer 2.500 exposanten uit 51 landen hadden zich aangemeld. In Duitsland zijn inmiddels besmettingen in nagenoeg alle deelstaten vastgesteld.

Een Duits cruiseschip met aan boord ongeveer 1.200 passagiers lag dinsdag voor de kust van Noorwegen stil. Het schip moet de testresultaten afwachten van twee passagiers die mogelijk besmet zijn met het virus.

2.300 besmettingen in Iran, hoofd medische hulpdiensten ziek

In Iran zijn ruim 2.300 mensen besmet met het coronavirus. Dat heeft de minister van Volksgezondheid dinsdag bekendgemaakt. Van maandag op dinsdag zijn ongeveer achthonderd nieuwe besmettingen vastgesteld. Inmiddels zijn in Iran ook 77 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Iran is, na China en Zuid-Korea, het land met de meeste besmettingen ter wereld. Experts vrezen dat het aantal besmettingen in het land veel hoger is dan de autoriteiten naar buiten brengen. De Iraanse krijgsmacht wordt ingezet om de verspreiding van het virus in te perken, heeft de hoogste leider, Ayatollah Khamenei, besloten. Hoe de inzet van militairen moet helpen om het virus tegen te gaan, is niet duidelijk.

Het Iraanse staatspersbureau ILNA maakte dinsdag bekend dat het hoofd van de Iraanse medische hulpdiensten zelf besmet is met het coronavirus. Ook andere topambtenaren in het land zijn besmet geraakt en ziek.

Een vrouw met een mondkapje in Teheran. Foto Abedin Taherkenareh/EPA

Aantal besmettingen in Nederland stijgt naar 24

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland is naar 24 gestegen, meldt het RIVM dinsdag. Dinsdag zijn zes nieuwe patiënten gemeld, die allemaal in thuisisolatie zitten. Bijna alle personen bij wie het virus is vastgesteld, zijn recent in Noord-Italië geweest. Van enkele patiënten is nog onduidelijk hoe zij besmet zijn geraakt. Het RIVM maakt met ingang van deze week niet meer bekend waar patiënten vandaan komen of verblijven. Het Amphia Ziekenhuis in Breda bracht dinsdag zelf naar buiten dat een patiënt in het ziekenhuis positief is getest op het virus.

Premier Mark Rutte overlegde dinsdag met alle betrokken ministers, de politie, het RIVM en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Tijdens dat overleg werd bepaald dat het kabinet zich voorlopig richt op het indammen van het virus. Mocht het virus zich in Nederland zich verder verspreiden, dan liggen maatregelen klaar. Het kabinet treft daartoe nu voorbereidingen, schrijft persbureau ANP.

Maandag was van achttien Nederlanders bekend dat zij waren besmet. Voor een aantal ziekenhuizen in Nederland geldt een opnamestop. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, dat op zondag een opnamestop instelde, is per dinsdag deels weer geopend. Op de afdeling verloskunde en de kinder- en jeugdafdeling worden weer nieuwe patiënten opgenomen.

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) en Premier Mark Rutte na afloop van het crisisoverleg. Foto ANP

Italië en Frankrijk adviseren: wees terughoudend met zoenen en handen schudden

In navolging van de TU Delft raadt ook de Universiteit van Utrecht studenten en medewerkers dinsdag af om elkaar een hand te geven. Het RIVM heeft hierover geen officieel advies naar buiten gebracht. In andere landen gebeurde dat wel.

Zo adviseerde de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran zijn landgenoten afgelopen week om zoenen bij wijze van begroeting, zoals in het land gebruikelijk is, te beperken. “We adviseren iedereen om terughoudend te zijn met fysiek contact”, zei hij tijdens een persconferentie in het Élysée. Verder neemt het land nog andere maatregelen. 120 scholen blijven dinsdag gesloten vanwege de uitbraak.

Ook Italië kwam met het advies om lichamelijk contact tijdelijk in te perken. De Italiaanse ambtenaar die het virus namens de regering monitort, suggereerde zelfs dat de expressieve aard van de Italianen mogelijk heeft bijgedragen aan de verspreiding van het virus. De teller in Italië stond dinsdag op ruim tweeduizend besmettingen.

In Duitsland, waar dinsdag 31 nieuwe besmettingen werden gemeld, kwam men niet met een speciaal advies. Wel maakte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer maandag een opvallende keuze. Tijdens een overleg met Angela Merkel weigerde hij haar de hand te schudden vanwege het coronavirus. De bondskanselier reageerde gniffelend: “Een wijs besluit.”

Een viroloog van de WHO bood eerder deze week op Twitter met een strip een tip voor alternatieve begroetingen. Enkele opties: zwaaien, elkaars ellebogen kort aanraken of elkaar een 'voet' te geven.

Twitter avatar SCBriand Dr Sylvie Briand We need to adapt to this new disease #COVID19 https://t.co/SiCL6dX2dQ

pic.twitter.com/iPWbN82jsX

— Walter Cotte W. (@waltercotte) March 1, 2020

Vijf nieuwe besmettingen in België

In België zijn van maandag op dinsdag vijf nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat heeft het Belgische ministerie van Volksgezondheid laten weten. Het gaat om twee Vlamingen, twee inwoners van Wallonië en een inwoner van Brussel die recent in het buitenland op vakantie zijn geweest. In het land zijn nu dertien mensen besmet. Zij krijgen volgens het ministerie “de nodige zorg in een veilige omgeving”.

Ook in Oekraïne is dinsdag een eerste besmetting vastgesteld. De patiënt was recent in Italië geweest en via Roemenië terug naar Oekraïne gereisd. De man ligt sinds zaterdag in het ziekenhuis.

600 nieuwe besmettingen in Zuid-Korea binnen een etmaal

In Zuid-Korea is het aantal besmettingen met het coronavirus het afgelopen etmaal fors gestegen. De Zuid-Koreaanse gezondheidsautoriteit zegt dinsdag dat er zeshonderd nieuwe besmettingen gemeld zijn, ten opzichte van maandag. In het land zijn 28 mensen overleden als gevolg van de ziekte Covid-19.

Het Aziatische land is met bijna vijfduizend besmettingen nu een van de grootste haarden van het virus. De meeste besmettingen vonden plaats in de regio rond de stad Daegu. Reizigers die de Chinese hoofdstad Beijing via Zuid-Korea binnen komen, moeten veertien dagen in quarantaine blijven. Dat geldt ook voor reizigers uit Iran en Italië.

Een markt in Seoul. Foto Jeon Heon-kyun/EPA

Intensive care van ziekenhuis Beverwijk op slot vanwege mogelijke besmetting

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft maandagavond een tijdelijke opnamestop afgekondigd voor de intensive care-afdeling. Een patiënt die daar op 28 februari was opgenomen, is bij een eerste test positief getest op het nieuwe coronavirus. Er moet nog een tweede test worden uitgevoerd. De patiënt ligt vooralsnog in isolatie.

Het Rode Kruis Ziekenhuis is het derde ziekenhuis dat vanwege het virus tijdelijk geen nieuwe patiënten opneemt, in ieder geval op de intensive care. Het Brandwondencentrum van Beverwijk bevindt zich op een andere locatie in het ziekenhuis, daar kunnen mensen nog wel terecht. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam hebben ook een stop ingevoerd.

Lees ook: Geen reden voor alarm, vonden de twee ziekenhuizen

Twee dagen op rij laagste aantal nieuwe gevallen in China

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in China lijkt af te nemen, zo schrijft persbureau Reuters op basis van cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. In 24 uur werden 125 nieuwe gevallen van een coronabesmetting gemeld, het laagste aantal dat in één etmaal is geconstateerd sinds 20 januari. Op zondag, een dag eerder, was ook al sprake van een laagterecord van iets meer dan tweehonderd gevallen.

In heel China zijn sinds de uitbraak 80.151 mensen besmet en zijn 2.943 patiënten overleden als gevolg van het coronavirus. In Hubei, de provincie waar de wereldwijde virusuitbraak begon, zijn 2.410 herstelde patiënten uit ziekenhuizen ontslagen.

CPB iets positiever over groei, effect virus nog onzeker

Het Centraal Planbureau verwacht dat de economische groei dit jaar iets meer toeneemt dan eerder voorspeld, maar waakt daarbij voor de effecten van het coronavirus. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde ramingen. Het binnenlands product (bbp) neemt dit jaar naar verwachting met 1,4 procent toe. In december vorig jaar werd nog uitgegaan van 1,3 procent. Voor 2021 wordt een groei van 1,6 procent verwacht.

Gezien de lage groei van de wereldhandel, doet de Nederlandse economie het daarmee relatief goed, concludeert het CPB. Wel waarschuwt het bureau dat wanneer de verspreiding van het virus niet snel tot stilstaan wordt gebracht, dit de economische groei negatief zal beïnvloeden.

Beluister ook: Covid-19: overdreven of onderschat?

Het bureau gaat in de nieuwe ramingen uit van twee scenario's: een scenario waarbij het virus snel onder controle komt, en een tweede scenario waarbij het virus zich wijd verspreidt. In dat laatste geval zou de stijging van het bbp dit jaar 0,5 procentpunt lager uitvallen, waarmee de groei uitkomt op 0,9 procent. Dit komt onder meer door teruglopende export, investeringen en consumptie. In het slechte scenario valt in het jaar 2021 de economische groei bovendien 0,3 procentpunt lager uit, en komt daarmee uit op 1,3 procent. Behalve de uitbraak van het virus zijn ook onzekere handelspolitiek en de stikstofproblematiek binnen Nederland mogelijke risico's.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de denktank van industrielanden, voorspelde maandag al dat de uitbraak van het coronavirus de groei van de wereldeconomie dit jaar zal remmen. De OESO verlaagde de groeiraming voor 2020 met 0,5 procentpunt, van 2,9 naar 2,4 procent.

In dit blog volgt NRC de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Maandag maakte het RIVM melding van achttien corona-besmettingen in Nederland. Ook werd duidelijk dat het aantal nieuw vastgestelde besmettingen buiten China het afgelopen etmaal negen keer zo hoog is als ín China.

Lees hier: het vorige blog terug