Peaky Blinders-petjes: classy en toch een beetje badass

Van de straat Van de catwalk naar onze kledingkast. Voor welke modetrends we vallen en waarom. Deze keer: het Peaky Blinders-petje.

Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas

Wat?

Voor wie van kleding houdt is het onmogelijk naar de Netflix-serie Peaky Blinders te kijken zonder geraakt te worden door de kostuums. De serie over een criminele familie speelt in het Birmingham van na de Eerste Wereldoorlog. Er heeft daadwerkelijk een gang bestaan die zich de Peaky Blinders noemde, al was die actief rond de vorige eeuwwisseling. De familie uit de serie, onder leiding van de woest aantrekkelijke Tommy Shelby (Cillian Murphy), is naar hedendaagse maatstaven bijzonder goed gekleed, en dan met name de mannen: de driedelige tweed-pakken met iets te korte pijpen zodat de hoge veterschoenen zichtbaar zijn, de lange en zware overjassen, de witte overhemden met ronde kraagjes, de petten in een plat model dat bekend staat als newsboy cap of baker boy cap.

Verschillende modemerken hebben een op de serie geïnspireerde modelijn uitgebracht, de grootste modehit is zonder meer de pet die de bende deels zijn naam gaf.

Een platte pet werd in Engeland vroeger ‘peaky’ genoemd. Over de herkomst van ‘blinder’ bestaan verschillende theorieën: de gangleden zouden hun pet over het gezicht van hun tegenstanders trekken zodat die hen niet zouden herkennen. Of ze zouden er scheermesjes in verbergen waarmee ze hun tegenstander konden aanvallen en desgewenst verblinden (onwaarschijnlijk, losse scheermesjes werden pas vanaf 1908 in Groot-Brittannië gemaakt). Een ‘blinder’ is ook iemand die er oogverblindend uitziet. Daar stonden de leden van de bestaande bende net zo om bekend als de personages uit de serie.

Vlnr: Timothy, Maarten, Ton en Tim.

Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas

Wie?

Timothy Schreuder (21), heeft drie baantjes en werkt aan zijn eerste album, en draagt petten sinds hij van de middelbare school af is. Peaky Blinders is niet de inspiratie voor zijn pettenkeuze – hij heeft maar één aflevering gezien – maar als hij uitgaat, is er altijd wel iemand die de naam van de serie naar hem roept. Deze vintage pet kocht hij nadat zijn zus er ook zo een had aangeschaft.

Maarten Jansen (54), coördinator acquisities bij het Amsterdam Museum, heeft Peaky Blinders gezien, maar draagt al een jaar of tien newsboy-petten. Hij koopt ze bij The English Hatter, op een steenworp afstand van zijn werk. „Ik heb graag iets op mijn hoofd, petten staan mij beter dan hoeden.”

Gepensioneerd IT’er Ton van Hall (69) draagt al „zeker twintig jaar” petten, en soms een hoed. Hij begon ermee in de zomer waarin hij zijn haar heel kort geknipt had en bescherming tegen de zon nodig had, en bleef ze in de winter dragen omdat het lekker warm was.

Tim Sloos (24), elektrotechnisch ingenieur, was al van plan een pet aan te schaffen, maar toen hij Peaky Blinders zag, wist hij het zeker: „Die gasten zien er zo gaaf uit. Classy, en toch een beetje bad ass.” Zijn moeder kocht de pet voor hem in San Francisco.

Foto’s Cora Bronkers & Allard Faas