Bruins: kans op strengere maatregelen tegen virus

Coronavirus Minister Bruno Bruins van Medische Zorg houdt rekening met een verdere verspreiding van het coronavirus.

Indien noodzakelijk is Nederland „voorbereid op verdergaande maatregelen” om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De minister noemt niet concreet welke maatregelen mogelijk getroffen worden en wanneer daartoe besloten zal worden.

Wel schrijft Bruins dat zorgverleners zijn opgeroepen „een stap verder te gaan” ter voorbereiding op een uitbraak van Covid-19. Zorgverleners worden geadviseerd er klaar voor te zijn hun capaciteit op korte termijn uit te breiden, bijvoorbeeld door het aantrekken van extra personeel en het uitkijken naar alternatieve locaties zoals verpleeghuizen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap uitten maandag bij de NOS hun zorgen over de druk op de gezondheidszorg. Huisartsen zijn bang dat zij overbelast worden en onvoldoende beschermingsmateriaal voorhanden hebben.

Nog geen tekorten

Vooralsnog zijn er „geen signalen van grote tekorten” aan beschermingsmiddelen, aldus Bruins. De minister overlegt deze week met leveranciers en wil onderzoeken of het mogelijk is om via de Europese Unie dergelijke hulpmiddelen aan te schaffen in het geval van een tekort. Een werkgroep onderzoekt of de hulpmiddelen spaarzamer kunnen worden gebruikt of hergebruikt kunnen worden.

Bruins geeft meer details over de acht nieuwe patiënten die maandag zijn gemeld, van wie nog niet allemaal bekend was waar zij vandaan komen.

Bij twee patiënten is er een link met de eerste besmette persoon in Nederland, uit Loon op Zand. De anderen komen uit Utrecht (twee besmettingen), Oss, Houten en Helmond. De achtste patiënt is degene die op de intensive care in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam lag, waar uit voorzorg een opnamestop is afgekondigd.

Maandagavond werd bekend dat een vijfjarig kind uit Alphen aan den Rijn is besmet met Covid-19. Dat meldt de GGD Hollands Midden. Het is onduidelijk of dit een van de achttien patiënten is waarover het RIVM eerder berichtte. Het kind was mee op vakantie in Noord-Italië. Sinds zijn thuiskomst is het kind nog niet naar school geweest en in thuisisolatie gebleven. Mensen die met het kind contact hebben gehad krijgen instructies van de GGD.

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem dat zondag de deuren sloot om verspreiding van het virus tegen te gaan, is weer deels geopend. De afdeling verloskunde en de kinderafdeling zijn open, ook kunnen vanaf dinsdag patiënten terecht voor dagbehandeling voor chemokuur.

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft maandagavond een tijdelijke opnamestop afgekondigd voor de intensive care-afdeling. Een patiënt die daar op 28 februari was opgenomen, is bij een eerste test positief getest op het coronavirus. Er moet nog een tweede test worden uitgevoerd. De patiënt ligt vooralsnog in isolatie.