Brieven

Brieven nrc.next 3/3/2020

Schooneidsidealen

Idiote standaard

Het meningsverschil in het Twistgesprek over schoonheidsidealen (Laat echte vrouwen zien, stop met het bewerken van foto’s, 29/2) is simpel uit te leggen. Modefotograaf Fritz Kok is een man die hoogstwaarschijnlijk een goede boterham verdient met zijn vak waarin „er nou eenmaal anders wordt gekeken naar ‘de vrouw’”. Dat is precies het probleem. Vrouwen krijgen genoeg van die idiote standaard. Bovendien is hij een man. Hij is, in tegenstelling tot vrouwen, niet vanaf zijn geboorte gebombardeerd met ideeën en beelden over hoe je eruit zou moeten zien. Hij heeft werkelijk geen idee hoe dat voelt. Hoe het doorwerkt in je leven als je niet lijkt op de fraaie plaatjes uit de bladen. De boodschap is dat een fraai uiterlijk gelijk staat aan dat je ‘deugt’. De crux zit hem in de woorden „nou eenmaal”. Alsof er niets kan veranderen aan het beeld dat de mode-industrie heeft van vrouwen. Geen eenheidsworsten alstublieft!

Linkse fusiepartij (1)

Alleen samen regeren

Zo kort voor de verkiezingen zal een fusie tussen GroenLinks en PvdA niet meer lukken (Fuseer, of laat de macht aan rechts, 29/2). Maar op korte termijn is er een andere methode: sluit een progressieve regeerovereenkomst waarin je vastlegt dat je alleen gezamenlijk aan een regering deelneemt en welke zaken je in die regering wilt verwezenlijken. Zo kan worden tegengegaan dat partijen bij een coalitieoverleg net die punten inleveren waardoor een kiezer op ze stemde.

Linkse fusiepartij (2)

Maakt links kwetsbaar

Laten we ons niet rijk rekenen met het idee om GroenLinks en PvdA te laten fuseren. Ik ben bang dat één en één geen twee is, de stemmen kunnen niet worden opgeteld. Bovendien heeft de kiezer nu een alternatief om links te stemmen als een van beide partijen om welke reden dan ook klop krijgt. (Ik denk dat voor veel mensen die op deze partijen stemmen de SP geen alternatief is.) In grotere partijen, zeker als ze gefuseerd tot stand zijn gekomen, heb je altijd verschillende vleugels. Kijk naar de VS: als Sanders de democratische kandidaat wordt helpt hij zeer waarschijnlijk Trump weer in het zadel omdat hij voor veel democratische kiezers niet de man is. Met een linkse fusie maak je volgens mij het linkse blok juist kwetsbaar.

Verdienen op mondkapjes

U vraagt, wij draaien!

Hoera, de markt! De column Cashen met corona (28/2) gaat over bedrijfjes die mondkapjes verkopen sinds de coronauitbraak. Slim toch? Zo is de wereld nu eenmaal. Je kan het zelf ook doen. Heerlijk lange neus naar al die linkse mensen die dit oplichting vinden. De markt is God en hij heeft zo zijn eigen wegen.

GeluidSoverlast

Héérlijk gebrom!

Briefschrijver August Hans den Boef beschrijft liefhebbers van motorgeluid als „infantiele en meelijwekkende macho’s” (29/2). Persoonlijk luister ik net zo graag naar Chopin als naar een verrukkelijke dieselmotor. De diesel in ons oude Toyotabusje pruttelde onze kinderen in hun baby- en peutertijd soepel in slaap en overstemde jarenlang hun puberruzies en chagrijn. Oké, de motor overstemde ook Chopin maar gaf daar zijn eigen karakteristieke, oorstrelende geluid voor terug. Inmiddels staat er een ecologisch verantwoorder automobiel voor de deur. Helaas zonder noemenswaardig geluid. Jammer, ook voor slechtzienden. Wie slecht of helemaal niets ziet, vertrouwt bij verkeersdeelname op het gehoor. Gelukkig wordt het medio 2021 verplicht voor elektrische en hybride voertuigen om een continu geluid te produceren. Mag ik hierbij opteren voor een diesel-pruttel-brom-compositie?

Correcties/aanvullingen

Commentaar India

In De regering-Modi sanctioneert een etnische zuivering in slow motion (29/2) staat ten onrechte dat het registratiestelsel recent is ingevoerd. Ook staat er dat RSS een schaduwbeweging is van BJP; BJP komt voort uit RSS. ‘Annexatie’ moet zijn ‘opheffing van autonomie’. En ‘mondjesmaat contact met de buitenwereld’ moet zijn ‘restricties voor het internet’.