Teams Formule 1 toch niet over strand naar Zandvoort

Stiltegebied De drie teams waarvoor een ontheffing was aangevraagd om via het strand naar Zandvoort te rijden, zullen daar geen gebruik van maken.
Het stiltegebied Noordvoort is onder andere een rustplek voor zeehonden.
Het stiltegebied Noordvoort is onder andere een rustplek voor zeehonden. Foto Niels Blekemolen

Drie Formule 1-teams zullen niet over het strand van Noordwijk naar Zandvoort rijden tijdens de Grand Prix, waarbij zij een strandreservaat zouden doorkruisen. Dat bevestigt Nancy Wesselsz van The Spot Events, dat de ontheffing had aangevraagd, maandag tegenover NRC.

Lees ook: Rijden over stiltestrand kan rekenen op woede van natuurliefhebbers

De teams hadden eind oktober ontheffing aangevraagd om te voorkomen dat zij onderweg vanuit hun hotel naar het circuit in de file zouden komen vast te staan. De ontheffing was volgens Wesselsz bedoeld als noodplan wanneer het bijvoorbeeld niet mogelijk zou zijn te vliegen vanwege slecht weer. Nu het mobiliteitsplan van de Grand Prix duidelijk is, zou dat echter niet meer nodig zijn. Wesselsz: „Het alternatief zal via de weg zijn.”

Vorige week besloot de gemeenteraad van Zandvoort de teams toe te staan zo nodig via het natuurreservaat te rijden, nadat de gemeente Noordwijk daar eerder ook al toestemming voor had gegeven. Over het besluit was commotie: milieuorganisaties protesteerden en een petitie werd duizenden malen ondertekend. Gevreesd werd dat de ontheffing voor de Grand Prix een precedent zou scheppen, waardoor vaker voor evenementen ontheffingen zouden worden aangevraagd.

Stiltegebied

Strandreservaat Noordvoort, dat op een gebied van drie kilometer lengte op het strand tussen Noordwijk en Zandvoort in ligt, is geen Europees beschermd gebied. Het is echter als stiltegebied aangemerkt door de twee badplaatsen en onder andere Staatsbosbeheer, vanwege de broedvogels en zeehonden die er gebruik van maken.