Kan ik nog naar het zwembad? NRC beantwoordde uw vragen over het coronavirus

Kun je wel of niet nog zwemmen in verwarmde baden? Kan het virus zich verspreiden via dieren? NRC beantwoordde tientallen vragen van abonnees over het coronavirus.
Foto Robin Utrecht/ANP

We hebben al veel vragen over het coronavirus beantwoord in ons vragenstuk, maar we waren benieuwd of er nog vragen onbeantwoord zijn. Daarom beantwoordden wetenschapsredacteur Sander Voormolen, binnenlandredacteur Frederiek Weeda en buitenlandredacteur Marc Leijendekker dinsdag 3 maart tussen 15.00 en 16.00 uur vragen van abonnees. Een bloemlezing.

Er wordt in veel media een zeer alarmistische toon aangeslagen over Covid-19. Ik vraag me af hoe de NRC-redactie hier vanuit een journalistiek oogpunt naar kijkt. Nieuwsmedia moeten kritisch zijn en de vinger aan de pols houden, maar voelen zij ook een bepaalde verantwoordelijk om geen onnodige onrust te zaaien?

Sander Voormolen: Jazeker heeft dit onze aandacht. Wij letten er voortdurend op zorgvuldig te berichten over de voortgang van de epidemie in binnen- en buitenland. Het nieuwe coronavirus eist doden en maakt een deel van de mensen ernstig ziek, echter de meeste mensen (ruim tachtig procent) krijgt slechts milde ziekteverschijnselen. Per persoon kan het verloop van de infectie sterk verschillen.

De huidige aanpak is beperkt testen. Dus alleen mensen met koorts uit risicogebieden, niet Duitsland, niet de pistes met allerlei nationaliteiten, terughoudend met verzoeken van huisartsen. Is dit nou de beste aanpak voor het voorkomen van binnenlandse verspreiding, gezien ook de recente onverklaarde patiënten in Nederland? Of vooral het managen van beperkte middelen en menskracht?

Frederiek Weeda: Het is zeker het managen van beperkte middelen en mankracht. Tegelijk schijnt het ook geen zin te hebben om maar „iedereen die benauwd is, hoest en koorts heeft” te testen, omdat je dan heel erg veel zinloze tests afneemt (en dat gaat misschien wel ten koste van tijd die je aan échte risicogevallen kunt besteden). Er is vorige week wel een risico-categorie aan toegevoegd: ‘onbegrepen longontsteking’…dus ook bij mensen die NIET in een risicogebied zijn geweest en niet omgaan met mensen die in een risicogebied waren. De twee corona-patiënten op de intensive care in het ErasmusMC hadden zo’n onbegrepen longontsteking maar waren niet op reis geweest. Daarom duurde het lang voordat men aan het nieuwe coronavirus dacht.

Is het raadzaam zwemmen in overdekte, verwarmde baden te vermijden?

Sander Voormolen: Nee, op dit moment levert dat geen duidelijk risico op.

Ik hoor om me heen geluiden over het hamsteren van houdbare voeding. Mij lijkt dat onzin - als supermarkten daadwerkelijk dicht zouden gaan, zou er ook een oplossing voor voedselschaarste worden georganiseerd. (Nog even los van dat er wereldwijd dagelijks veel meer genezingen zijn dan nieuwe gevallen, dus het lijkt al op zijn retour te zijn.) Is dat naïef?

Sander Voormolen: Ik denk inderdaad dat hamsteren van grote voorraden voedsel niet erg zinvol is. In Italië ontstond een run op de supermarkten omdat mensen vreesden dat ze hun huis niet meer uit zouden kunnen.

In China is de handel in levende wilde dieren nu verboden. Maar zijn er meer maatregelen aangekondigd? Niet meer slachten op straat? Restaurants alleen nog maar vleesaanvoer via slachthuizen? Is er binnen de WHO een aanzet om voorlichting over en het ontmoediging van het eten van wilde dieren op te schalen? (En dan niet alleen in China maar wereldwijd).

Marc Leijendekker: Het verbod geldt niet alleen de handel in levende dieren. Op 24 februari heeft het Chinese Volkscongres de handel in én het eten van wilde dieren verboden. Dit geldt ook voor de beesten van boerderijen waar ‘wilde’ dieren als slangen, civetkatten, padden en bamboeratten worden gekweekt. Sinds het begin van de uitbraak zijn ongeveer 20.000 van deze boerderijen al gesloten. De overheid had in het verleden de oprichting van dit soort boerderijen voor wilde dieren gestimuleerd als een manier om in achtergebleven gebieden een economische activiteit op te zetten. De handel in en het eten van duiven, konijnen en slakken die op speciale boerderijen worden gekweekt, is niet verboden. Of de WHO het eten van wilde dieren ontmoedigt, is niet meteen duidelijk.

Ingelogde abonnees kunnen hieronder alle vragen en antwoorden lezen.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.