Public Enemy ontslaat frontman Flavor Flav na politieke rel

Hiphop Public Enemy heeft rapper Flavor Flav na 35 jaar ontslagen, na onenigheid over het gebruik van marketingmateriaal door presidentskandidaat Bernie Sanders.
De ketting met de klok is het iconische beeld van rapper Flavor Flav.
De ketting met de klok is het iconische beeld van rapper Flavor Flav. Foto Mike Blakeed/Reuters

De Amerikaanse hiphopgroep Public Enemy heeft rapper Flavor Flav uit de groep gezet. Dat maakte de groep bekend aan het Amerikaanse online muziekblad Pitchfork.

Binnen de groep was ruzie over de mate van betrokkenheid bij de campagne van de Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders. Flavor Flav had het team van de kandidaat een brief gestuurd waarin hij zich beklaagde over oneigenlijk gebruik van marketingmateriaal, waaronder de iconische klok die hij aan een ketting draagt.

Er zouden alleen afspraken gemaakt zijn over een optreden van Chuck D, de andere frontman van Public Enemy, bij een rally van de kandidaat. De 60-jarige Flavor Flav beticht Sanders ervan een „valse revolutie” te willen organiseren door hiphopiconen te gebruiken. Niet iedereen was het eens met de inhoud van de brief. Chuck D, de 59-jarige leider van de hiphopgroep, zei dat „Flavor Flav blijkbaar wil dansen voor zijn geld en niet welwillend is”.

De ruzie over Sanders zou de laatste druppel zijn geweest in langer lopende onenigheid tussen de twee. Chuck D stelde via een advocaat dat hij de enige eigenaar van Public Enemy is en daarom het recht heeft de richting van de groep te bepalen. Chuck D richtte Public Enemy begin jaren tachtig op, in de omgeving van Long Island, New York, waarna Flavor Flav zich er in ’85 bijvoegde.

Twitter avatar MrChuckD Chuck D … last final note the last final note was my last straw was long ago. It’s not about BERNIE with Flav… he don’t know the difference between BarrySanders or BernieSanders he don’t know either. FLAV refused to support @Sankofa after @harrybelafonte inducted us. He don’t do that https://t.co/5Ky9dTnzmd