Privacy

Belastingdienst hield jaren geheime fraudelijst bij

De Belastingdienst heeft in strijd met de privacywet bijna twintig jaar lang een registratiesysteem bijgehouden waarin burgers werden opgenomen die werden verdacht van fraude. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw en RTL Nieuws. De lijst bevatte gegevens van zo’n 180.000 mensen die als vermoedelijke fraudeur werden bestempeld. De bewijzen daarvoor waren onbetrouwbaar en niet controleerbaar. De mensen die waren opgenomen in het systeem werden daarvan niet op de hoogte gesteld. Uit een intern onderzoek zou vorig jaar al zijn gebleken dat het registratiesysteem in strijd is met de privacywet. De fiscus haalde de registratie donderdag pas uit de lucht na vragen van Trouw en RTL Nieuws. (NRC)

5 vragen over belastingdienst-problemen pag. S9