Politieke crisis Koning Maleisië benoemt nationalist Muhyiddin tot nieuwe prmier

Muhyiddin Yassin, lid van de eens oppermachtige nationalistische partij UMNO, die in 2018 regeringsmacht moest opgeven na een reeks corruptieschandelen
Muhyiddin Yassin, lid van de eens oppermachtige nationalistische partij UMNO, die in 2018 regeringsmacht moest opgeven na een reeks corruptieschandelen Foto AFP

Na een week van grote politieke verwarring in Maleisië heeft de koning zondag een nieuwe premier benoemd: de 72-jarige Muhyiddin Yassin, lid van de eens oppermachtige nationalistische partij UMNO, die in 2018 regeringsmacht moest opgeven na een reeks corruptieschandelen.

De benoeming is een streep door de rekening van Mahathir Mohamad. Deze 94-jarige politicus was tot vorige week misschien wel de oudste regeringsleider ter wereld. In een poging zijn macht te consolideren, trad hij vorige week maandag onverwachts af. Hij riep op tot een niet-partijgebonden regering van nationale eenheid, maar deze manoeuvre werd in brede kring gezien als een poging om zijn rivaal Anwar Ibrahim, met wie hij eerder had afgesproken om beurten te regeren, buitenspel te zetten.

Ter gelegenheid van de verkiezingen van 2018 had Mahathir een multi-etnische alliantie gesloten met Anwar. Wat hun bond, was het streven de macht te breken van de UMNO, waarvan zij ook deel hebben uitgemaakt en die zestig jaar lang de politiek in Maleisië heeft gedomineerd. Dat lukte, en Mahathir werd premier, met de afspraak om te zijner tijd de macht over te dragen aan Anwar – Anwars vrouw werd vice-premier.

Na het aftreden van Mahathir als premier lukte het hem niet steun te krijgen voor een regering van nationale eenheid en lukte het Anwar niet om voldoende zetels achter zich te krijgen om zelf premier te kunnen worden. Zowel Mahathir als Anwar zeiden afgelopen weekeinde dat ze de benoeming van de nieuwe premier Muhyiddin in het parlement zullen aanvechten.

Anwar dringt al decennia lang aan op hervormingen in Maleisië, waar de grote en rijke Chinese minderheid (ongeveer een derde van de bevolking) zich vaak achtergesteld voelt door de meerderheid van autochtone en Indiase Maleisiërs. Hij is in 1999 en in 2015 gevangen gezet op beschuldiging van sodomie, in processen die volgens hem waren geïnstigeerd door zijn politieke tegenstanders. (Reuters)