Kind overlijdt door kapseizen boot voor Griekse kust

Migranten Griekenland probeert momenteel duizenden migranten tegen te houden bij de Turkse grens.
Migranten komen aan bij het Griekse eiland Lesbos.
Migranten komen aan bij het Griekse eiland Lesbos. Foto Aris Messinis/AFP

Een kind is maandag overleden toen voor de kust van Griekenland een rubberboot kapseisde. Dat hebben Griekse autoriteiten bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. Griekenland probeert duizenden migranten tegen te houden bij de grens met Turkije.

Een groep van 48 mensen, vergezeld door een Turkse patrouilleboot, zorgde er volgens de Griekse kustwacht expres voor dat hun boot omsloeg. Op die manier zou de groep een reddingsoperatie op gang willen krijgen. 46 opvarenden konden worden gered, twee kinderen werden overgebracht naar het ziekenhuis. Een van hen overleed daar.

Volgens de Griekse autoriteiten zijn in vierentwintig uur zeker 9.877 pogingen om de grens over te steken via water of via het grenshek verijdeld en hebben ten minste duizend migranten de eilanden wel bereikt. Een menigte van enkele honderden migranten zou witte vlaggen vasthouden en „vrede, vrede”, roepen. De politie zet daarbij traangas in.

Lees ook de reportage: ‘De grenzen zijn dicht’, roepen de Grieken

Noodmaatregelen

Griekenland neemt momenteel geen asielverzoeken meer in behandeling en beroept zich daarbij op artikel 78.3 uit het EU-verdrag. Daarin staat dat een land kan worden toegestaan noodmaatregelen te nemen om migranten tegen te houden, zoals het opschorten van asielprocedures. Het artikel is nog nooit eerder ingezet.

Zondagavond waarschuwde de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis migranten die proberen de grens met Turkije illegaal over te steken dat ze worden teruggestuurd. Turkije houdt geen migranten meer tegen voor de Europese Unie, nadat vrijdag tientallen Turkse militairen waren omgekomen bij een bombardement in het noorden van Syrië.

Premier Mark Rutte vindt dat Turkije Syrische vluchtelingen „tot de inzet van politieke strijd” met de EU maakt, zegt hij tegen persbureau ANP. Doordat Ankara migranten weer doorlaat naar Europa, belanden „kinderen in de ijzige kou in dat niemandsland tussen Turkije en Griekenland”. Dat „mag natuurlijk nooit”, aldus de premier. De EU gaat volgens Rutte „natuurlijk” niet onderhandelen onder druk van Turkije.