Gökmen T. terug in rechtbank na schorsing wegens bespugen advocaat

Schietpartij Terreurverdachte T. was door de rechtbank verplicht om het proces tegen hem bij te wonen. Bij een eerdere zitting verzette hij zich zo hevig dat hij uiteindelijk niet aanwezig was.
Advocaat Sebas Diekstra bij de rechtbank met de vader (tweede van links) van een van de slachtoffers van de schietpartij in een tram in Utrecht.
Advocaat Sebas Diekstra bij de rechtbank met de vader (tweede van links) van een van de slachtoffers van de schietpartij in een tram in Utrecht. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Gökmen T., de man die heeft bekend vier mensen in een tram in Utrecht te hebben doodgeschoten en zes anderen te hebben verwond, is maandagmiddag tijdelijk uit de rechtszaal verwijderd geweest nadat hij zijn eigen advocaat had bespuugd. De rechtbank besloot hem opnieuw toe te laten toen duidelijk werd dat slachtoffers en nabestaanden willen dat hij erbij is als zij hun verdriet beschrijven.

Eerder op de dag had T. al zijn middelvinger opgestoken naar de rechtbank en geweigerd vragen van de voorzitter te beantwoorden. Hij zat geboeid en grimassend tussen vijf politiemannen in. Het spuugincident vond plaats nadat de advocaat van T. de voorzitter van de rechtbank verzocht langzamer te praten en „de zaken te bespreken op het niveau van mijn cliënt.” De voorzitter liet T. daarna verwijderen „omdat de ondergrens was bereikt.”

T. kreeg de advocaat in december toegewezen nadat hij deze eerder had geweigerd. Hij vond dat hij zichzelf wel kon verdedigen, de rechtbank achtte hem daar niet toe in staat. Ook werd hij door de rechtbank verplicht de zaak bij te wonen. Bij een pro-formazitting in december had hij zich zo hevig verzet, dat hij uiteindelijk niet aanwezig was. Volgens de voorzitter van de strafkamer zou er teveel geweld en dwang nodig zijn om hem naar de rechtbank te krijgen.

Lees ook: Verdachte Gökmen T. niet bij zitting na verzet tegen vervoer

Videoreconstructie

Uit een videoreconstructie die de politie maakte, bleek maandag dat T. tijdens de aanslag meerdere passagiers gericht en van dichtbij neerschoot. Ook op het kruispunt op het 24 Oktoberplein schoot hij op stilstaande automobilisten. Hij schoot door een voorruit een automobilist neer die later aan zijn verwondingen stierf. Uit de reconstructie blijkt dat T. tijdens zijn vlucht met een auto uit het raam schoot. Hierbij raakte niemand gewond. Bij het tonen van de zeer aangrijpende video-reconstructie van het schietincident keek Gökmen T. stoïcijns voor zich uit.

In de tram zaten op 18 maart 2019 zeventien passagiers. T. wordt vervolgd voor moord en doodslag op meerdere personen met een terroristisch oogmerk en voor dreiging met terrorisme. Voor de zaak zijn vier zittingsdagen uitgetrokken.

Correctie (2 maart 2020): in een eerdere versie van dit artikel stond dat vier mensen gewond raakten. Dat klopt niet want er raakten zes mensen gewond. Dit is inmiddels aangepast.