DuitslandProtesten tegen Hoffenheim-eigenaar Hopp houden de Bundesliga in greep

Foto Andreas Gora/AP

De Bundesliga kende weer een roerig weekend. Zondag werd de wedstrijd tussen Union Berlin en VfL Wolfsburg tien minuten gestaakt na beledigende spandoeken gericht tegen de schatrijke Hoffenheim-eigenaar Dietmar Hopp. Arbiter Dankert stuurde de teams vlak voor rust naar binnen.

Hopp lag zaterdag, in het thuisduel van zijn club met Bayern München, ook al onder vuur. De beledigende spandoeken van Bayern-supporters zorgden twee keer voor oponthoud. Na de tweede onderbreking kwamen de spelers van Hoffenheim en Bayern terug op het veld, waar ze elkaar een klein kwartier demonstratief de bal toespeelden. Bayern leidde op dat moment met 6-0, onder meer door een doelpunt van de 18-jarige Nederlandse aanvaller Joshua Zirkzee.

De 79-jarige miljardair Hopp, een van de oprichters van het softwarebedrijf SAP, krijgt van supporters van andere clubs vaker het verwijt dat hij met zijn geld TSG 1899 Hoffenheim van een onbeduidende amateurclub tot een subtopper in de Bundesliga heeft gemaakt. Vorige week toonde de aanhang van Borussia Mönchengladbach tijdens de wedstrijd tegen Hoffenheim een spandoek waarop over het gezicht van Hopp een vizier was getekend. Ook dat duel werd kort stilgelegd en pas weer hervat toen het spandoek was verwijderd.

„Dit is niet meer te accepteren”, zei Christian Seifert, de baas van koepelorganisatie Deutsche Fussball Liga. „Voor het gedrag van deze fans is geen excuus. Wat vandaag is gebeurd, zie ik als een dieptepunt.”

Seifert zag zaterdag ook lichtpuntjes. „Verreweg de meeste supporters, alle voetballers, de scheidsrechter en de officials van Bayern hebben zich voorbeeldig opgesteld en zich solidair verklaard met Hopp. Ze hebben duidelijk gemaakt dat er in het Duitse voetbal geen plaats is voor haat en dat ze onder deze omstandigheden niet willen voetballen.” Karl-Heinz Rummenigge, topman van Bayern, sprak van een zwarte dag: „Met alles wat in onze macht ligt zullen wij de schuldigen opsporen.” (NRC, ANP)