Covid-19

Teruglezen: Minister Bruins: voorbereid op verdergaande maatregelen tegen coronavirus

In Nederland zijn meerdere besmettingen met Covid-19 gemeld, in onder meer Tilburg, Diemen en Delft. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog is gesloten. Het laatste nieuws rondom Covid-19 wordt bijgehouden in het blog van dinsdag 3 maart.

Lees hier het nieuwe blog

Inwoner Haarlem besmet met coronavirus

Het RIVM heeft maandag bij een inwoner van Haarlem Covid-19 vastgesteld. De persoon heeft het coronavirus opgelopen door contact met iemand die ook besmet was met het virus, laat de gemeente weten. Niet duidelijk is of deze patiënt bij de achttien gevallen hoort waar het RIVM eerder op maandag melding van maakte. Dinsdag komt het instituut met nieuwe besmettingscijfers.

Verdere details over de leeftijd en het geslacht van de patiënt in Haarlem geeft de gemeente niet. Hij of zij zit in thuisisolatie. „Alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen, de gemeente heeft intensief contact met GGD Kennemerland en inmiddels gaat het steeds beter met de patiënt”, aldus de gemeente. Het gezin van de patiënt wordt in de gaten gehouden. De GGD voert een contactenonderzoek uit.

Minister Bruins: voorbereid op verdergaande maatregelen tegen coronavirus

Indien noodzakelijk is Nederland „voorbereid op verdergaande maatregelen” om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) maandag in een Kamerbrief. De minister noemt niet concreet welke maatregelen mogelijk getroffen zullen worden en wanneer daartoe besloten zal worden.

Wel schrijft Bruins dat zorgverleners zijn opgeroepen „een stap verder te gaan” ter voorbereiding op een uitbraak van Covid-19. Zorgverleners worden geadviseerd er klaar voor te zijn hun capaciteit op korte termijn uit te breiden, bijvoorbeeld door het aantrekken van extra personeel en het uitkijken naar alternatieve locaties zoals verpleeghuizen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap uitten maandag bij de NOS hun zorgen over de druk op gezondheidszorg. Ook zijn huisartsen bang dat zij overbelast worden en onvoldoende beschermingsmateriaal voorhanden hebben.

Nog geen tekorten

Vooralsnog zijn er „geen signalen van grote tekorten” aan beschermingsmiddelen, aldus Bruins. De minister overlegt deze week met leveranciers en wil onderzoeken of het mogelijk is om via de Europese Unie dergelijke hulpmiddelen aan te schaffen voor het geval er wel sprake is van een tekort.

In de Kamerbrief geeft Bruins verder meer details over de acht nieuwe patiënten die maandag zijn gemeld, van wie nog niet allemaal bekend was waar zij vandaan komen. Bij twee patiënten is er een link met de eerste besmette persoon in Nederland, uit Loon op Zand. De anderen komen uit Utrecht (twee besmettingen), Oss, Houten en Helmond. De achtste patiënt is degene die op de intensive care in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam lag, waar uit voorzorg een opnamestop is afgekondigd.

Minister Bruno Bruins (links) zondag tijdens een persconferentie over het coronavirus. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Kind uit Alphen aan den Rijn besmet

Een vijfjarig kind uit Alphen aan den Rijn is besmet met Covid-19, de longaandoening die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dat meldt de GGD Hollands Midden maandagavond. Het is onduidelijk of dit een van de achttien patiënten is waarover het RIVM eerder vandaag berichtte, of een nieuwe negentiende patiënt.

Het kind was mee op een vakantie in Noord-Italië. Sinds thuiskomst uit de regio is het kind nog niet naar school geweest en in thuisisolatie gebleven. Mensen die met het kind contact hebben gehad krijgen instructies van de GGD.

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem dat zondag de deuren sloot om verspreiding van het virus tegen te gaan, is weer deels geopend. De afdeling verloskunde en de kinderafdeling zijn open, ook kunnen vanaf dinsdag patiënten terecht voor dagbehandeling voor chemokuur.

Het Beatrixziekenhuis was tijdelijk afgesloten voor bezoekers en patiënten om verspreiding van het virus tegen te gaan. Foto Robin Utrecht/ANP

Negen keer zo veel nieuwe besmettingen coronavirus buiten als binnen China

Het aantal nieuw vastgestelde besmettingen met het coronavirus buiten China was het afgelopen etmaal negen keer zo hoog als ín China. Dat heeft de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag gezegd. De WHO stelt dat de virusuitbraak „met de juiste maatregelen” kan worden ingeperkt.

In China werden zondag 206 nieuwe besmettingen met Covid-19 gemeld, aldus Tedros, die geen aantallen noemde van de nieuwe gevallen in andere landen. Wel zei hij dat het coronavirus buiten China bij ruim 8.700 mensen in 61 landen is vastgesteld. Ruim 80 procent van deze patiënten komt uit Zuid-Korea, Italië, Iran en Japan. De uitbraak in deze vier landen is „de grootste zorg” van de WHO. In Italië nam het aantal doden als gevolg van het virus met 18 toe tot 52, melden internationale persbureaus op basis van Italiaanse autoriteiten.

Daarnaast zei Tedros dat in 38 landen tien besmettingen of minder zijn vastgesteld en dat de afgelopen twee weken in „een groot aantal landen” geen nieuwe besmettingen zijn gemeld. Ook benadrukte hij dat virus vooralsnog in meer dan 130 landen nog niet is vastgesteld. „Onze boodschap aan alle landen is: dit is geen eenrichtingsverkeer. We kunnen het virus terugdringen.”

Toeristen met mondkapjes in Rome. Foto Maurizio Brambatti/EPA

Positie pensioenfondsen verslechterd door coronavirus

De dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is vanwege de onrust rondom het coronavirus flink gezakt in februari, meldt Advies- en onderzoeksbureau Aon. Hierdoor zal er mogelijk gekort worden. De rekenrente, die bepaalt hoeveel de fondsen in kas moeten hebben, zou ook aangepast kunnen worden.

De gemiddelde dekkingsgraad is met 6 procentpunt gezakt, tot 95 procent, waarmee deze flink onder het wettelijk vereiste minimum van 100 procent ligt. De daling is veroorzaakt door onrust bij de beleggers, reisrestricties en verstoorde productieketens.

Kinderopvangketen neemt extra maatregelen wegens coronavirus

Kinderopvangbedrijf CompaNanny neemt extra maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat bevestigt een woordvoerder maandag tegen NRC. De maatregelen gelden voor alle 33 vestigingen, onder meer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Vrijdag werd een van de kinderdagverblijven in Amsterdam-Zuidoost voor twee weken gesloten omdat een besmette vrouw uit Amsterdam daar was geweest.

CompaNanny heeft alle ouders zondag per brief verzocht hun kinderen thuis te laten als de ouders of het kind aan het coronavirus verbonden ziekteverschijnselen hebben. Dat geldt ook als zij niet in door het virus getroffen gebieden, zoals Noord-Italië, zijn geweest. De maatregelen zijn genomen om „het zekere voor het onzekere te nemen”, aldus de woordvoerder. „Kinderen kunnen niet zelf aangeven of ze denken het coronavirus te hebben.”

De brief is onder meer verstuurd als reactie op vragen die de kinderopvang van veel ouders kreeg. Bij de gesloten vestiging in Amsterdam-Zuidoost kwam een van de kinderen van de vrouw waar het coronavirus werd vastgesteld. CompaNanny heeft de GGD geholpen in kaart te brengen wie wanneer op de kinderopvang is geweest.

Lees ook: Is er een uitbraak in Nederland? En 25 andere vragen over het coronavirus

1.200 mondkapjes gestolen uit ziekenhuis in Duitsland

In een ziekenhuis in het Duitse Sulingen zijn 1.200 mondkapjes gestolen. Dat melden Duitse media maandag. De mondkapjes, die bedoeld waren voor chirurgisch personeel, werden vorige week woensdag of donderdag ontvreemd uit het ziekenhuis in de deelstaat Nedersaksen.

De kapjes zaten in dozen in een afgesloten opslagruimte bij een operatiekamer. Bij een controle ontdekte het ziekenhuispersoneel dat twintig van deze dozen waren verdwenen. De politie heeft nog geen aanwijzingen wie achter de diefstal zit. De vraag naar mondkapjes is wereldwijd toegenomen door de uitbraak van het coronavirus. Ook in Duitsland zijn ze op veel plekken uitverkocht.

Op veel plekken in Duitsland zijn mondkapjes uitverkocht. Foto Karl-Josef Hildenbrand/DPA

Coronabesmetting in Houten, waarschijnlijk opgelopen in Duitsland

Een van de achttien patiënten die in Nederland zijn besmet met het coronavirus, is een inwoner van Houten. Dat heeft de Utrechtse gemeente maandag bekendgemaakt. De man is vorige week waarschijnlijk in Duitsland besmet geraakt. Hij was daar „bij een kleinschalige bijeenkomst van een adviesraad” en is vervolgens met zijn gezin op vakantie gegaan.

De man zit samen met zijn gezin sinds zij terug zijn van vakantie in thuisisolatie. De GGD Utrecht brengt in kaart met wie hij contact heeft gehad, wat gebruikelijk is bij elke besmetting die wordt vastgesteld. Er is geen link gevonden met eerdere patiënten in Nederland die met het coronavirus besmet zijn.

Eerder op de dag maakte het RIVM bekend dat het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland met acht is opgelopen tot achttien. Bij de man uit Houten, die onder deze achttien valt, werd het virus zondagavond vastgesteld. Van vijf nieuwe patiënten is nog niet bekend waar zij vandaan komen.

Meerdere bijeenkomsten in Frankrijk geannuleerd vanwege coronavirus

In Frankrijk zijn meerdere evenementen geannuleerd in verband met het coronavirus dat Covid-19 kan veroorzaken. Onder andere alle evenementen waarbij vijfduizend mensen of meer samenkomen in een afgesloten ruimte gaan niet door.

Uit voorzorg is de grootste boekenbeurs van Frankrijk, Livre Paris, die later deze maand zou plaatsvinden, geannuleerd. Ook gaan bepaalde openluchtevenementen niet door, waaronder de halve marathon van Parijs van afgelopen zondag.

De Franse president Emmanuel Macron heeft twee bijeenkomsten die hij deze week zou bijwonen afgezegd, zodat hij zich op de uitbraak van het coronavirus kan focussen. Eerder dit weekend sloot het Louvre haar deuren. Ook maandag bleef het museum gesloten.

Andere landen

Ook in andere landen gaan evenementen niet door. Zo is de Grote Prijs van Thailand in de motorsport uitgesteld. Zaterdag werd de openingsrace van het wereldkampioenschap in Qatar al geannuleerd. De andere klassen, Moto2 en Moto3, gaan vooralsnog wel door.

In Zuid-Korea, waar met 4.335 veruit de meeste besmettingen buiten China zijn, werden afgelopen weekend alle kerkdiensten geannuleerd en in plaats daarvan online gehouden. Ook boeddhistische tempels annuleerden bijeenkomsten. Alle scholen in het land blijven tot 23 maart gesloten.

Ook maandag bleef het Louvre in Parijs gesloten. Foto Christophe Petit Tesson/EPA

RIVM: 18 besmettingen met coronavirus in Nederland bekend

In Nederland zijn nu achttien mensen besmet met het coronavirus. Dat heeft het RIVM maandag bekendgemaakt. Op maandag zijn acht nieuwe patiënten gemeld. Bijna alle patiënten bij wie het virus is vastgesteld, zijn recent in Noord-Italië geweest of zijn familieleden van reizigers. De afdelingen van de GGD brengen momenteel in kaart met wie alle patiënten contact hebben gehad. Zij worden twee weken in de gaten gehouden.

Naast een nieuwe zieke in Loon op Zand werd maandag bekendgemaakt dat een inwoner van Helmond besmet is. Het gaat om een vrouw die vorige week met haar gezin in het Italiaanse Lombardije was. De vrouw zit in thuisquarantaine, ook haar gezinsleden blijven de komende twee weken thuis. Ook de patiënt in Loon op Zand zit in thuisisolatie, bevestigt burgemeester Hanne van Aart maandag na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad. Over de andere zes nieuwe patiënten, is nog niets bekendgemaakt.

Mondkapjes in het Nederlands straatbeeld. Foto Robin Utrecht/ANP

Brussel: risico besmetting met coronavirus in EU omhoog

De Europese Commissie heeft het risico op een coronabesmetting voor Europese burgers op maandag bijgesteld van 'matig' naar 'hoog'. Volgens de EC zijn er nu 2.100 besmettingen gemeld, verspreid over achttien lidstaten. Het virus heeft nu aan 38 mensen in de EU het leven gekost, zo maakte EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) in Brussel bekend. De EC heeft een speciaal coronavirusreactieteam in het leven geroepen om de verspreiding van het virus in te dammen.

Verder heeft Kyriakides aan de ministers van Volksgezondheid per brief gevraagd om iedereen te traceren die contact heeft gehad met virusdragers. Ook heeft Brussel een speciale website gelanceerd met informatie over het virus, die dagelijks wordt bijgewerkt.

Meeste Europese landen melden besmettingen

In de meeste Europese landen zijn inmiddels gevallen van het coronavirus bekend. In Portugal en Andorra werden maandag de eerste besmettingen gemeld. In Portugal zou het gaan om twee zieken: een man die onlangs Italië had bezocht en een man die uit Spanje was teruggekomen. Zij zijn opgenomen in een ziekenhuis in Porto, zo zegt het ministerie van Volksgezondheid. In Andorra gaat het om een man van 20 jaar die recent in Milaan was geweest. Hij ligt in het ziekenhuis, maar is niet ernstig ziek.

In Iran zijn inmiddels 66 patiënten overleden aan Covid-19. Ruim 1.500 mensen zijn besmet met het virus. Dat heeft de minister van Volksgezondheid, Alireza Raisi, maandag gezegd in een verklaring op televisie. Na China kent Iran het hoogste sterftecijfer. In China kwamen tot dusver 2.800 mensen om het leven. Ook Italië is hard getroffen. Daar eiste het virus 34 levens.

OESO verlaagt groeiraming voor 2020 vanwege corona

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de denktank van industrielanden, voorspelt dat de uitbraak van het coronavirus de groei van de wereldeconomie dit jaar zal remmen. De OESO verlaagde maandag de groeiraming voor 2020 met 0,5 procentpunt, van 2,9 naar 2,4 procent. De uitbraak van het virus vormt volgens de denktank „de ernstigste bedreiging sinds de financiële crisis".

Voor de Eurozone gaat het om een daling van 0,4 procentpunt, van 1,2 naar 0,8 procent. In 2021 herstelt de Eurozone daar volgens de prognose van de OESO maar gedeeltelijk van. De denktank presenteerde maandag drie scenario’s voor economische groei, waaronder ook een raming die negatiever uitpakt. In een zwart scenario waarbij het virus zich ongecontroleerd verder verspreidt, halveert de groei van de wereldeconomie.

De Chinese economie wordt dit jaar fors getroffen door de uitbraak, zo verwacht de OESO. De economie van China groeit dit jaar vermoedelijk met ongeveer 5 procent. In eerdere voorspellingen ging men nog van een groei van rond de 6,1 procent uit. In 2021 herstelt de Chinese economie zich naar verwachting weer. Ook de economieën van Japen, Korea en Australië krijgen dit jaar vermoedelijk een klap.

Foto Joel Carrett/EPA

Elfde coronabesmetting in Nederland bekend

In het Brabantse Loon op Zand is maandag de elfde besmetting met het coronavirus in Nederland vastgesteld. Het gaat om de broer van de eerste patiënt die in Nederland opdook. Over zijn toestand is nog niets bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk of de man in quarantaine zit of in het ziekenhuis is opgenomen. Het gaat om de vierde besmetting in de Brabantse gemeente. Het RIVM komt later op maandag met meer toelichting over het aantal besmettingen in Nederland.

In Duitsland is het aantal besmettingen met het coronavirus maandag opgelopen tot 150. Zondag waren er nog 129 gevallen bekend. Het overgrote deel van de besmettingen is vastgesteld in Noordrijn-Westfalen, bij de grens met Nederland. In de deelstaat blijven veel scholen en kinderdagverblijven maandag dicht om verspreiding van het virus te voorkomen. Ook in Berlijn is één besmetting gemeld.

Het protocol voor thuisisolatie van patiënten besmet met Covid-19. Foto Rob Engelaar/ANP

KLM tot en met begin mei niet naar enkele Chinese steden

KLM vliegt tot en met 3 mei niet naar enkele Chinese steden, zo maakte de luchtvaartmaatschappij maandag bekend. Het gaat om Chengdu, Hangzhou en Xiamen. KLM had vluchten naar die plaatsen al tot en met 29 maart geschrapt, maar die periode is nu verlengd. Voor vluchten van en naar Beijing en Shanghai blijft de situatie ongewijzigd: op die steden wordt tot en met 28 maart niet gevlogen.

Ook Lufthansa paste maandag vluchtschema's naar China aan. De Duitse luchtvaartmaatschappij vliegt tot en met 24 april niet naar het land, een maand langer dan eerder aangekondigd. De regeling geldt ook voor dochtermaatschappijen SWISS en Austrian Airlines. Ook het aantal Lufthansa-vluchten naar Hongkong, Seoul en enkele plaatsen in het noorden van Italië wordt flink teruggebracht.

De internationale luchtvaartassociatie IATA waarschuwde in februari al dat de wereldwijde luchtvaart dit jaar mogelijk met verliezen te maken krijgt vanwege de uitbraak van het coronavirus. Voor maatschappijen actief in Azië wordt een omzetverlies van bijna 28 miljard dollar (25 miljard euro) voorspeld, voor maatschappijen daarbuiten gaat het om een bedrag van in totaal 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro).

Opnamestop Maasstad Ziekenhuis om Covid-19

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam neemt tijdelijk geen spoedpatiënten meer op vanwege het coronavirus. Een patiënt die op de intensive care was opgenomen, is positief getest op Covid-19, meldt het ziekenhuis maandag. Een definitieve diagnose moet nog gesteld worden, die volgt nadat de patiënt voor de tweede keer is getest.

De patiënt verbleef eind februari acht dagen op de intensive care-afdeling van het ziekenhuis. Op 29 februari werd de zieke overgebracht naar het Erasmus MC, ook in Rotterdam. Het Maasstad Ziekenhuis benadrukt dat er tot 28 februari geen reden was om de patiënt te testen op het coronavirus. De opnamestop is ingesteld in afwachting van verdere maatregelen van het landelijk outbreak management team.

Het Maasstad Ziekenhuis is het tweede ziekenhuis in Nederland met een tijdelijke opnamestop vanwege het virus. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem ging zondagmiddag op slot omdat daar een vrouw opgenomen was geweest die is besmet met het coronavirus. De vrouw is ondergebracht in het Erasmus MC, zij is ernstig ziek. De eerste vier testen die bij personen in de omgeving van de vrouw zijn afgenomen, zijn negatief, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis tegenover NOS Radio 1 Journaal.

Foto Robin Utrecht/ANP

Eerste besmettingen met coronavirus in Indonesië

Ook in Indonesië zijn maandag de eerste besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat heeft de Indonesische president Joko Widodo bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Het gaat om een 64-jarige vrouw en haar 31-jarige dochter.

Medisch personeel in Indonesië draagt gezichtsmaskers. Foto Chaideer Mayhuddin/AFP

De twee raakten besmet door een bevriende Japanner die in Maleisië woont, bij wie het virus werd vastgesteld na een bezoek aan Indonesië. President Widodo zei dat een medisch team de stappen van de Japanner was nagegaan, waarna de besmettingen werden ontdekt. De vrouw en haar dochter liggen in een ziekenhuis in Jakarta.

Wereldwijd zijn nu 89.073 bevestigde gevallen van Covid-19, volgens de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit. Daarvan zijn 45.095 mensen inmiddels hersteld van ziekte. 3.048 mensen aan het virus overleden.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog volgen we de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. In Nederland zijn tien besmettingen gemeld. Zondag werd het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gesloten omdat één van de besmette patiënten daar een week gelegen heeft. Het personeel dat haar behandelde, wordt gemonitord. Het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum is zeker twee dagen gesloten omdat een medewerker is besmet met het nieuwe coronavirus.

Wereldwijd staat het aantal besmettingen op 89.000. Ruim 3.000 mensen kwamen om het leven, 45.000 patiënten zijn inmiddels genezen.

Lees hier: het vorige blog terug