In beeld

Confrontaties aan de Turks-Griekse grens

Komt er een nieuwe vluchtelingencrisis? Sinds Turkije afgelopen zaterdag bekendmaakte niet langer migranten richting Europa tegen te houden, hebben zich duizenden migranten bij de Turks-Griekse grens verzameld. Griekenland houdt de grens nog steeds dicht, wat tot schermutselingen heeft geleid tussen migranten en de Griekse politie. De fotoredactie van NRC maakte een fotoreeks van de toestanden aan de grens.
Migranten in het Turkse Edirne, bij de grens met Griekenland proberen zich warm te houden bij een vuurtje. Bij de grens met Griekenland hebben zich duizenden migranten en vluchtelingen verzameld sinds de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat Turkije migranten richting Europa niet langer tegenhoudt. Ze hopen via land of zee naar Europa te kunnen gaan.
Foto Emrah Gurel/AP
De Griekse grens zit echter nog steeds potdicht. Veel migranten slagen daarom niet in hun doel. Op deze foto keert een groep migranten terug van een gesloten Griekse grensovergang.
Foto Tolga Bozoglu/EPA
Migranten in een kamp nabij de Pazarkule-grensovergang. Turkije heeft de EU vaker gedreigd met het 'heropenen' van de grenzen, maar sinds zaterdag heeft het voor het eerst daad bij woord gevoegd.
Foto Emrah Gurel/AP
Bij de Griekse grens is het inmiddels tot confrontaties tussen migranten en de Griekse autoriteiten gekomen. Zaterdag vuurde de Griekse politie traangasgranaten af op migranten die met stenen naar de politie gooiden. De Grieken hebben sinds de Turken de migranten niet meer tegenhouden hun grens juist verder versterkt.
Foto Bulent Kilic/AFP
Een migrant klimt in een paal tijdens de confrontaties met de Griekse politie. Volgens de autoriteiten heeft Griekenland inmiddels duizenden migranten tegengehouden.
Foto Bulent Kilic/AFP
Een kind ondervindt de gevolgen van een traangasgranaat die in de buurt is ontploft. De Griekse autoriteiten maakten maandag bekend dat er ook een kind is omgekomen toen een bootje waarmee een groep migranten naar Lesbos probeerde te komen, kapseisde.
Foto Erdem Sahin/EPA
Het openstellen van de grens wordt gezien als een poging van Turkije om de druk op Europa op te voeren. Turkije en de EU hebben in 2016 afgesproken dat Turkije vluchtelingen opvangt in ruil voor miljarden euro’s steun.
Foto Bulent Kilic/AFP
De VN-vluchtelingenorganisatie deelt voedsel uit onder de migranten die zich hebben verzameld bij de grens.
Foto Erdem Sahin/EPA
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen heeft maandag Ankara gewaarschuwd dat het ontoelaatbaar is dat Turkije migranten de grens laat passeren.
Foto Erdem Sahin/EPA
Migranten nabij Erdine nemen een moment rust.
Foto Erdem Sahin/EPA
Vrijdag liet ook Bulgarije, dat driehonderd kilometer grens met Turkije deelt, weten klaar te staan om duizend militairen naar de grens te sturen om illegaal oversteken te voorkomen.
Foto Yasin Akgul/AFP
In Turkije verblijven zo’n 3,7 miljoen vluchtelingen uit Syrië. De afgelopen dagen zijn de spanningen tussen Rusland en Turkije opgelopen toen donderdag in gevechten met het Syrische regime in de provincie Idlib zeker 33 Turkse militairen zijn omgekomen.
Foto Bulent Kilic/AFP
Een migrant gooit een traangasgranaat terug naar de Griekse politie.
Foto Bulent Kilic/AFP
Persbureau Reuters meldde maandag dat er ook een migrant gedood zou zijn bij de confrontatie met de Griekse politie, maar de regering in Athene ontkent dat.
Foto Erdem Sahin/EPA
Een gewonde migrant loopt weg van de schermutselingen met de Griekse politie.
Foto Bulent Kilic/AFP