Wüst en Roest veroveren wereldtitel allround

Schaatsen Patrick Roest won drie van de vier afstanden en pakte zijn derde wereldtitel op rij. Wüst werd voor de zevende keer in haar loopbaan de beste allroundschaatsster ter wereld.
Patrick Roest schaatst op de 1.500 meter tegen Sverre Lunde Pedersen.
Patrick Roest schaatst op de 1.500 meter tegen Sverre Lunde Pedersen. Foto Vincent Jannink/ANP

Schaatsers Patrick Roest en Ireen Wüst hebben zondag de wereldtitel allround veroverd. Roest werd in Hamar voor het derde jaar op rij kampioen, met de snelste tijd op drie van de vier afstanden. Wüst won haar zevende wereldtitel. Een medaille was er ook voor Antoinette de Jong: zij won brons.

Roest (24) won zondag de afsluitende 10.000 meter, met een tijd van 13.02,45. Eerder won de schaatser van Team Jumbo-Visma ook de 1.500 en 5.000 meter. Op de 500 meter eindigde Roest als zevende. De vierde plek in de eindrangschikking was voor Jan Blokhuijsen.

De titelhouder mocht op de afsluitende afstand ruim 11 seconden verspelen op Sverre Lunde Pedersen, de nummer twee in het klassement. De Noor bleek echter niet in staat om Roest serieus te bedreigen. De klassementsleider nam snel de koppositie en reed gestaag bij Pedersen vandaan. Roest debuteerde bij de WK allround in 2017 met zilver. Daarna was hij steeds de beste van het toernooi.

Zevende titel

Wüst stelde haar zevende wereldtitel allround veilig op de afsluitende 5.000 meter. Ze reed met 7.01,68 de tweede tijd. Haar Canadese concurrente Ivanie Blondin, de nummer twee van het klassement, kwam niet in de buurt. Wüst werd zaterdag vierde op de 500 meter en derde op de 3.000 meter. Eerder op zondag was ze de beste op de 1.500 meter.

Antoinette de Jong pakte in het eindklassement brons dankzij een sterke race op de 5.000 meter (derde in 7.02,79). De Nederlands kampioen allround verdreef Melissa Wijfje in de algemene rangschikking van de derde plaats. De WK-debutante verspeelde het brons op de 5.000 meter met een slotronde van ruim 37 seconden (vijfde in 7.05,20).

Zestiende deelname

Wüst won eerder de mondiale vierkamp in 2007, 2011, 2012, 2013, 2014 en 2017. De Duitse oud-schaatsster Gunda Niemann-Stirnemann is nog altijd recordhouder van het WK allround met acht wereldtitels. Wüst nam in Hamar voor de zestiende keer deel aan het toernooi. Ze behaalde in die onafgebroken reeks ook nog vier keer zilver en twee keer brons.

Wüst begon zondag met een voorsprong van 6,60 seconden aan de beslissende race tegen Blondin. De nummer twee van het klassement bleek niet in staat om de Nederlandse klassementsleidster echt te bedreigen. Wüst reed met een stabiele race overtuigend naar haar zevende WK-triomf. De onttroonde titelhoudster Martina Sablikova uit Tsjechië won nog wel met ruim verschil de 5000 meter (6.53,94), maar kwam in het eindklassement niet verder dan de vierde plek. (ANP)