Tweevoudig olympisch kampioen windsurfen Van Rijsselberghe stopt

RS:X-klasse Dorian van Rijsselberghe kwalificeerde zich niet voor de Spelen van Tokio en kan zijn titel dus niet verdedigen. Het ontbreekt hem aan motivatie om door te gaan.
Windsurfer Dorian van Rijsselberghe.
Windsurfer Dorian van Rijsselberghe. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe, tweevoudig winnaar van olympisch goud, beëindigt zijn carrière. Hij heeft niet meer de motivatie om door te gaan, heeft hij zondag gezegd tegen de NOS. De aankondiging komt een dag nadat Van Rijsselberghe kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio misliep.

Van Rijsselberghe zegt dat het de laatste tijd „een lastige opgave was” om zich nog met hart en ziel voor zijn sport in te zetten. „Diep van binnen was de drive niet groot genoeg om alles op alles te zetten en de sterren van de hemel te varen”, aldus de 31-jarige sportman. „Ik wilde eigenlijk gewoon lekker naar huis toe. Naar mijn vrouw en kinderen, die betekenen zo veel voor me.”

Lees ook: Twee vrienden over hun strijd om één olympisch ticket voor Tokio

Op de Spelen in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) pakte van Rijsselberghe goud in de RS:X-klasse, de officiële benaming voor het zeilonderdeel windsurfen. Bij het WK afgelopen week in Australië had hij de kans zich voor de komende Spelen te plaatsen, maar dat mislukte. Vriend en landgenoot Kiran Badloe won de titel en kwalificeerde wel zich voor Tokio. Van Rijsselberghe werd tweede, op twee punten achterstand.

Van Rijsselberghe was ook op WK’s succesvol: hij veroverde in totaal acht medailles. Twee keer was het goud, voor zijn wereldtitels in 2011 en 2018. Verder pakte Van Rijsselberghe vier keer zilver en twee keer brons.