President Afghanistan: niet akkoord met vrijlating Talibanstrijders

Vredesbesprekingen Nu er een overeenkomst is bereikt tussen de VS en de Taliban, wil president Ashraf Ghani een gevangenenruil door Afghaanse partijen bespreken.
Een lid van de Taliban-delegatie spreekt in de Doha met de pers, vlak voor de ceremonie waarin de VS en de Taliban hun akkoord tekenen.
Een lid van de Taliban-delegatie spreekt in de Doha met de pers, vlak voor de ceremonie waarin de VS en de Taliban hun akkoord tekenen. Foto EPA

President Ashraf Ghani van Afghanistan is nog niet van plan om duizenden Talibanleden, die gevangen zitten in zijn land, vrij te laten. Hij gaf zondagochtend publiekelijk commentaar op de inhoud van de overeenkomst over terugtrekking van internationale troepen. Deze werd zaterdag ondertekend door de Verenigde Staten en de Taliban. Uit zijn opmerkingen bleek dat er nog veel hordes te nemen zijn tussen de verschillende facties in het land zelf.

De overeenkomst voorziet in de vrijlating van zo’n vijfduizend Taliban-gevangenen door de Afghaanse overheid. In ruil daarvoor zouden de Taliban ook duizend gevangenen vrijlaten. Maar volgens Ghani kunnen de VS geen beloftes maken over dit onderwerp, omdat de Afghaanse regering daarover beslist. „Het verzoek tot gevangenenuitwisseling kan deel uitmaken van de onderhandeling, maar het kan geen voorwaarde daarvoor zijn”, zei de president tijdens een persconferentie.

Met welke inzet gaan de Taliban de onderhandelingen met Kabul in? En meer vragen over het akkoord tussen de VS en de Taliban

De Afghaanse regering was niet betrokken bij het akkoord dat zaterdag werd getekend. Daarin zijn voornamelijk de voorwaarden opgenomen voor terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit het land: in de komende veertien maanden vertrekt het Amerikaanse leger in etappes, volgens een opgesteld schema. Daar staat tegenover dat de Taliban aan terreurbestrijding moeten doen en geweld moeten beperken.

De Taliban beloofden ook deel te nemen aan ‘intra-Afghaanse’ gesprekken met de verschillende partijen in het land om zo tot een vreedzame oplossing te komen voor de machtsdeling, en een toekomstig landsbestuur te kunnen opzetten. Volgens Ghani moet de gevangenruil dus op de agenda komen voor die onderhandelingen, die in Kabul zullen worden gehouden.