Politie schiet ontsnapte tbs’er dood in Ochten

Kijvelanden Twee tbs’ers ontsnapten zondag uit kliniek de Kijvelanden. Na een achtervolging over de A15 is een van hen doodgeschoten. De andere man zit weer vast.
Agenten bij tbs-kliniek de Kijvelanden, waar de tbs'ers zondag zijn ontsnapt.
Agenten bij tbs-kliniek de Kijvelanden, waar de tbs'ers zondag zijn ontsnapt. Foto ANP

Een ontsnapte tbs’er is zondagavond in het Gelderse Ochten door de politie doodgeschoten. De man was eerder op de dag samen met een andere patiënt ontsnapt uit tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal, meldt het Openbaar Ministerie. De andere tbs’er is opgepakt.

De twee mannen ontvluchtten rond half vijf ‘s middags de kliniek. Ze bedreigden een medewerkster met een mes en een vuurwapen. De vrouw raakte lichtgewond. Daarna hielden de ontsnapte tbs’ers een taxibusje aan, waarin ze wegreden. De politie achtervolgde het duo over de A15, waarna de mannen bij Kesteren (Gelderland) werden gestopt.

Nadat ze in hun vluchtauto waren tegengehouden, renden de ontsnapte tbs’ers naar een bedrijventerrein. Daar raakten ze verwikkeld in een schietpartij met agenten. Een van de mannen raakte daarbij „levensbedreigend gewond”, aldus justitie. De tbs’er, een 37-jarige man, overleed ter plekke. Ook de taxichauffeur is opgepakt. Dat is gebeurd uit voorzorg, zegt een woordvoerder van het OM. Mogelijk was de man betrokken bij het organiseren van de ontsnapping, maar mogelijk ook niet.

Hoe de mannen in de tbs-kliniek aan een vuurwapen komen, wordt nog onderzocht door de politie. Ook de rijksrecherche doet onderzoek naar de zaak. Volgens De Gelderlander waren tientallen politiewagens aanwezig, net als agenten in kogelwerende vesten en een arrestatieteam. Ook vloog er een politiehelikopter rond.