Pete Buttigieg stapt uit presidentsrace

Democratische voorverkiezingen ‘Mayor Pete’ trekt zich na het tegenvallende resultaat in South Carolina terug uit de race naar het Witte Huis. Dat is vooral goed nieuws voor Joe Biden.
Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Pete Buttigieg heeft zich vlak voor ‘Super Tuesday’ teruggetrokken als Democratische presidentskandidaat. Tijdens de chaotisch verlopen eerste voorverkiezingen in de staat Iowa begin februari sleepte ‘Mayor Pete’ nog de meeste gedelegeerden binnen, maar de laatste resultaten vielen tegen. Daarmee krijgen de VS volgend jaar niet hun eerste gay president.

„Op dit moment van de race is de beste manier om geloof te houden in mijn doelen en idealen opzij stappen en onze partij en ons land te helpen om weer bij elkaar te komen”, zei de 38-jarige Buttigieg zondagavond in zijn woonplaats South Bend, waar hij eerder burgemeester was.

Zijn aanhang bezorgde de in vergelijking met de andere presidentskandidaten piepjonge Buttigieg daarop een brede lach door heel hard en enthousiast „2024, 2024, 2024!” te schreeuwen. Zijn tegenstanders wreven hem vooral het gebrek aan nationale en internationale ervaring in. Groot probleem van zijn campagne was ook dat hij nooit voet aan de grond wist te krijgen bij zwarte kiezers en hispanics.

Lees ook dit profiel van Buttigieg: ‘Mayor Pete’ wil niet kiezen tussen revolutie of status quo

Op Twitter bedankt Buttigieg iedereen voor het delen van hun verhalen en het vertrouwen dat hij heeft gekregen. Hij schrijft dat er een nieuwe verbindende politiek nodig is en dat „we samen deze president gaan verslaan”.

In zijn toespraak zondagavond had de openlijk homoseksuele Buttigieg een krachtige boodschap voor kinderen die zich anders voelen: „We hebben een boodschap voor elk kind dat zich afvraagt of wat hem of haar anders maakt ook betekent dat ze minder zijn…Iemand die dat ooit precies zo voelde kan een belangrijke Amerikaanse presidentskandidaat worden met een echtgenoot aan zijn zijde.”

Joe Biden kan profiteren

De terugtrekking van Buttigieg lijkt vooral goed nieuws voor Joe Biden, want hij was net als de voormalige vicepresident een gematigde presidentskandidaat. Buttigieg zal nu geen kiezers van Biden weghalen die weinig zien in de veel linksere kandidaten Bernie Sanders en Elizabeth Warren, en ook niet van Mike Bloomberg die dinsdag pas in de race stapt.

Lees ook: Joe Biden behaalt ‘Joementum’ in South Carolina

Biden prees Buttigieg op Twitter voor zijn „historische en baanbrekende campagne die was gebaseerd op moed, compassie en eerlijkheid” en stelde dat dit nog maar het begin was van zijn rol op het nationale podium. Dat voedt de speculaties voor een mogelijke rol van Buttigieg als ‘running mate’ van Biden.

Het is voor de tot nu toe flink worstelende Biden een topweekend geworden, want hij won zaterdag met grote voorsprong de voorverkiezingen in de staat South Carolina. Hij haalde 48,4 procent van de stemmen, Sanders kreeg 19,9 procent en Buttigieg wist op de vierde plek slechts 8,2 procent van de kiezers achter zich te krijgen.