Migranten bereiken kusten Griekenland, druk bij Turkse grens neemt toe

Vluchtelingendeal Op Griekse eilanden zijn dit weekend rubberboten met migranten aangekomen. De Griekse grens is voor hen vooralsnog gesloten.
Op verschillende Griekse eilanden kwamen rubberboten met migranten aan.
Op verschillende Griekse eilanden kwamen rubberboten met migranten aan. Foto Elias Marcou/Reuters

Ruim vijfhonderd migranten hebben zondag de Griekse eilanden Lesbos, Samos en Kos bereikt met rubberboten. Dat meldt persbureau Reuters. Naast de aangekomen zeven boten zouden er nog meer onderweg zijn.

Lees ook: ‘Solistisch’ Turkije staat nu alleen

Nadat Turkije eind deze week bekendmaakte de grenzen open te stellen, schatte de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties dat er ruim dertienduizend migranten zijn afgereisd om te proberen de Europese Unie te bereiken.

Vanuit Istanbul vertrekken bussen vol migranten naar de grens, waar ze door Turkije worden doorgelaten. Aan de Griekse kant van de grens worden de migranten nog wel tegengehouden. Daarbij is onder andere met traangas geschoten. De Griekse grenswachten hebben naar eigen zeggen de oversteek van bijna tienduizend migranten geweerd.

De IOM, die de situatie zowel in Istanbul als aan de grens in de gaten houdt, meldt dat er nog steeds bussen naar de grens vertrekken. Een woordvoerder van de organisatie verklaarde zondagochtend tegenover NRC dat het slechte weer migranten tegenhoudt om in grote getale op rubberbootjes te stappen en de oversteek te wagen. De meeste migranten zijn afgereisd naar de Griekse grens, waar zij grensposten proberen te passeren.

Vluchtelingendeal

Turkije heeft de grenzen geopend om druk uit te voeren op de Europese Unie, die volgens de Turkse president Erdogan te weinig doet om het land te steunen bij de opvang van miljoenen vluchtelingen. Een regeringswoordvoerder zei zondag dat Turkije zich „alleengelaten voelt door de internationale gemeenschap” nu door hernieuwde gevechten verwacht wordt dat er meer vluchtelingen vanuit Syrië naar Turkije zullen komen.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft de nationale veiligheidsraad bijeengeroepen. Die vergadert zondagavond over de ontstane situatie aan de grenzen. Minister-president Rutte laat zondagochtend via Twitter weten dat hij Mitsotakis’ zorgen deelt. „Afspraken uit de EU-Turkije Verklaring dienen volledig te worden nageleefd”.

Twitter avatar fahrettinaltun Fahrettin Altun Turkey continues to implement “temporary protection” for Syrians in our country. None of our Syrian brothers & sisters has been asked to leave. If they choose to stay, they can. If they choose to leave, they can.