Laatste ontwikkelingen

Nike-kantoor Hilversum dicht na coronabesmetting

In Nederland zijn inmiddels meerdere besmettingen met Covid-19 gemeld, in onder meer Tilburg, Diemen en Delft. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de ontwikkelingen rondom de uitbraak van het Covid-19-virus is inmiddels gesloten. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog.

Nike-kantoor Hilversum dicht na coronabesmetting

Een medewerker van het Europese hoofdkwartier van Nike in Hilversum is besmet met het nieuwe coronavirus. Daarom gaat het kantoor, waar meer dan tweeduizend mensen uit tachtig verschillende landen werken, maandag en dinsdag dicht. Dat blijkt uit een mail in handen van ANP die zondagavond aan alle werknemers is verstuurd.

De besmette medewerker moet veertien dagen thuis blijven en het kantoor wordt grondig gereinigd. Dinsdagmiddag krijgt het personeel te horen wanneer het weer welkom is.

Het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Ook het Amerikaanse hoofdkantoor van Nike in Beaverton in de staat Oregon gaat dicht om te worden schoongemaakt, maar daar gaat het om een voorzorgsmaatregel en niet om een besmetting.

Nieuwe besmetting in Brabant

De broer van de man uit Loon op Zand, bij wie als eerste Nederlander het coronavirus werd vastgesteld, blijkt volgens het Brabants Dagblad ook besmet. Hij moet veertien dagen thuis in quarantaine blijven.

Eerder werd al bekend dat ook de vrouw en de dochter van de eerste Nederlandse coronapatiënt besmet waren met het virus dat Covid-19 veroorzaakt.

Het RIVM liet zondagmiddag weten dat er in totaal tien bevestigde coronagevallen zijn in Nederland. De nieuwe besmetting in Brabant is nog niet door het RIVM bevestigd en onduidelijk is of de werknemer van Nike bij de tien bevestigde gevallen hoort of dat het ook om een nieuwe besmetting gaat.

Toeristen in hotel Tenerife mogen na negatieve test naar huis

De gasten van het hotel in Tenerife dat al een paar dagen is afgesloten vanwege besmettingen met het nieuwe coronavirus, mogen naar huis. Voorwaarde is dat ze zich eerst laten testen op het virus, zo hebben de plaatselijke autoriteiten volgens persbureau Reuters zondag laten weten.

Wie negatief test, geen symptomen vertoont in de 24 uur voor de terugvlucht en belooft ook thuis voorlopig nog in afzondering te blijven, krijgt toestemming het hotel te verlaten. Veel hotelgasten zijn al getest maar wachten nog op de uitslag, zegt een Britse toerist tegen Reuters. Op zijn vroegst maandag zullen de eerste mensen huiswaarts keren. In totaal zevenhonderd mensen, onder wie 23 Nederlanders, zitten in het hotel. Eerder mochten 130 mensen al naar huis.

In totaal zijn er in het H10 Hotel Costa Adeje Palace vijf besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Het laatste geval werd zaterdag ontdekt. Alle patiënten maakten deel uit van hetzelfde reisgezelschap. Een van hen, een Italiaanse arts, was maandag de eerste die positief werd getest. Daarna ging het hotel op slot.

Lees ook: Op Tenerife geweest? Kom dan maar liever niet naar school

Personeel dat besmette vrouw in ziekenhuis Gorinchem behandelde wordt gemonitord

De artsen, verpleegkundigen en andere personeelsleden die contact hebben gehad met de besmette vrouw in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, zijn in kaart gebracht. Zij worden allemaal gevraagd of ze ziekteverschijnselen vertonen die bij een Covid-19-besmetting passen, zei voorzitter van de medische staf Robert Chabot zondag tijdens een persconferentie. Het gaat om tientallen mensen.

Mensen die klachten hebben, worden verder gecontroleerd. „Ze worden onderzocht, al hebben ze maar een loopneus”, zei Chabot. Vooral artsen en verpleegkundigen op de intensive care, waar de vrouw lag, lopen volgens Chabot „een groot risico” op besmetting. Andere patiënten hebben geen direct contact met de besmette vrouw gehad. „Maar ook hen brengen we in kaart”, aldus Chabot.

De 49-jarige vrouw, afkomstig uit Nieuwendijk (Noord-Brabant), werd ruim een week geleden met longklachten opgenomen in het Beatrixziekenhuis. Er was toen geen reden om aan te nemen dat het om een coronavirusbesmetting ging, zei Chabot. Er was „geen aanraking met risicopersonen” geweest en de vrouw had ook „geen reizen naar risicogebieden” gemaakt. Uiteindelijk werd ze overgeplaatst naar het Erasmus MC omdat haar toestand achteruit ging. Daar werd Covid-19 vasgesteld.

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is zondagmiddag met rood-witte linten afgesloten voor nieuwe patiënten en bezoekers. Foto Robin Utrecht/ANP

Duitse autoriteiten in grensregio zijn gestopt met contactonderzoek

De Duitse grensregio Heinsberg, nabij Roermond en Sittard, is zondag gestopt met contactonderzoek vanwege capaciteitsproblemen, nadat het aantal besmettingen is toegenomen tot 68. Dat bevestigt het hoofd Infectieziektebestrijding van de GGD Zuid Limburg, Christian Hoebe, na berichtgeving door persbureau ANP en de lokale omroep 1Limburg.

„We krijgen nu geen informatie meer van de Duitsers over mensen in Nederland die mogelijk contact hebben gehad met besmette mensen uit de Duitse grensregio”, zegt Hoebe. In Limburg, waar achttien mensen gemonitord worden op een mogelijke besmetting met Covid-19, wordt nog wel contactonderzoek gedaan.

Voor Limburg is nu het protocol aangescherpt: „Iedereen die koorts heeft, hoest en mogelijk kortademig is, én bovendien intensief in contact is geweest met mensen uit de Duitse grensgemeente Gangelt of in andere besmette gebieden zoals Italië, moet de huisarts bellen”, zegt Hoebe. Maar, benadrukt Hoebe, bel wel echt alleen wanneer sprake is van die drie symptomen. De huisarts zal dan besluiten wat de beste vervolgstap is.

Met intensief contact bedoelt Hoebe "dus niet als iemand even bij een tankstation is geweest, wat in de grensregio veel gebeurt, en ook niet wanneer iemand boodschappen heeft gedaan of ergens kort geluncht heeft." Het gaat erom meer dan twee uur samen in een gesloten openbare ruimte, zoals een café, te zijn geweest.

En vergeet niet, zegt Hoebe: „We hebben ook een griepgolf. Er zijn veel mensen die hoesten, maar dat is meestal niet het nieuwe coronavirus.”

De straten op vrijdag in het Duitse dorp Gangelt. Meer dan duizend mensen zijn in quarantaine nadat een met Covid-19 besmet stel deelnam aan de carnavalsactiviteiten. Foto Ina Fassbender/AFP

Eerste drie besmettingen vastgesteld in Tsjechië

Ook in Tsjechië zijn de eerste besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Het gaat direct om drie patiënten, waarvan zeker twee onlangs in Noord-Italië zijn geweest. Dat heeft de Tsjechische minister van Volksgezondheid gemeld aan internationale persbureaus.

De patiënten zijn een man van bijna zeventig, die een conferentie in Udine bijwoonde, een jonge vrouw uit de Verenigde Staten, en een man van middelbare leeftijd die in de buurt van Venetië op skivakantie was. Alle drie de patiënten zijn afgezonderd in ziekenhuizen.

Wereldwijd zijn nu 87.470 bevestigde gevallen van Covid-19. Daarvan zijn 42.670 mensen inmiddels al weer hersteld van ziekte. In totaal zijn 2.990 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden.

RIVM past advies aan: blijf eerst een dag thuis bij klachten

Het RIVM heeft zijn advies aangepast voor mensen met klachten die op een virusbesmetting kunnen duiden. Wie lichte luchtwegklachten heeft en in een besmettingsgebied is geweest, kan volgens het instituut het beste eerst een dag thuisblijven. Contact met de huisarts opnemen is nodig als de verschijnselen ernstiger worden.

Tot nu toe adviseerde het RIVM iedereen met klachten die in gebieden met besmettingen was geweest, meteen de huisarts in te schakelen. Die kan bij de GGD een test op het coronavirus aanvragen. Tot nu toe is dat 150 keer gebeurd, zei Jaap van Dissel van het RIVM zondag tijdens de persconferentie. Het advies om eerst een dag thuis te blijven, moet ervoor zorgen dat de GGD niet overbelast raakt met testverzoeken.

Het Louvre sluit deuren, personeel vreest besmetting door bezoekers

Museum Het Louvre in Parijs sluit voorlopig zijn deuren, meldt persbureau AP. De werknemers zijn bang besmet te raken met het nieuwe coronavirus Covid-19. Vanmorgen kwamen bezoekers voor een dichte deur te staan omdat er een personeelsvergadering was. De museumdirectie verwachtte eerder nog na het middaguur weer open te kunnen, maar de bewakers vrezen dat zij geïnfecteerd zouden raken door de grote groepen bezoekers van over de hele wereld en dus blijft het museum gesloten.

„Het risico is heel, heel, heel groot”, zei de vertegenwoordiger van de werknemers van Het Louvre, Andre Sacristin, tegen AP. Hoewel geen van de 2.300 personeelsleden momenteel besmet is, vreest Scristin dat het „een kwestie van tijd” is voordat dit wel gebeurt.

Bezoekers wachtten zondagochtend voor het museum Het Louvre. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

Opname- en bezoekstop in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, 10 Nederlanders besmet

Tien Nederlanders zijn nu besmet met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat nieuwe totaal heeft het RIVM zondag bekendgemaakt op een persconferentie, waar het instituut drie nieuwe besmettingsgevallen aankondigde. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is gesloten omdat één van de besmette patiënten daar een week gelegen heeft.

Lees het nieuwsbericht:

Aantal besmettingen Nederland loopt op naar 10, ziekenhuis dicht

Exterieur van het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Foto Marco de Swart/ANP

45 Nederlanders in quarantaine in hotels Abu Dhabi

In Abu Dhabi zitten op momenteel 45 Nederlanders in quarantaine in drie verschillende hotels, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekend. Hoewel een aantal van hen zijn getest op het virus, is dit nog bij geen van de Nederlanders vastgesteld. Het is onbekend hoelang de Nederlanders nog in quarantaine moeten blijven.

De wielrenners van Jumbo-Visma en hun team zijn intussen vertrokken uit Abu Dhabi. Eerder waren zij ook in quarantaine geplaatst, nadat bij twee Italiaanse teamleden van een wielerploeg Covid-10 was vastgesteld. De laatste twee rondes van de Ronde van de Emiraten zijn geschrapt.

Covid-19 werd vastgesteld bij twee Italianen die in het Crowne Plaza hotel verbleven. Foto AFP

Wereldwijd neemt het aantal besmettingen nog steeds toe: in Duitsland is het aantal vastgestelde besmettingen intussen bijna verdubbeld, tot 117. In België is een tweede geval van Covid-19 gemeld. In Iran is het officiële dodental omhoog bijgesteld tot 54. De 23-jarige vrouw in Delft bij wie de ziekte is vastgesteld zou intussen herstellende zijn.

VNO-NCW waarschuwt voor terugval economie door coronavirus

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW waarschuwde in actualiteitenprogramma WNL Op Zondag voor een sterke economische terugval in Nederland door de uitbraak van het coronavirus. De gevolgen van het virus komen nog bovenop die van de Brexit en de stikstofcrisis.

De groei, die al was geraamd op een terugval ten opzichte van vorig jaar, zou verder kunnen teruglopen tot tussen de 0 en 0,5 procent of lager. De voorman van VNO-NCW vreest dat kleinere bedrijven failliet kunnen gaan door de economische gevolgen van het virus. Mogelijk zou er een steunmaatregel vanuit Den Haag noodzakelijk zijn.

De Boer vindt dat Nederland haar geglobaliseerde economie zou moeten herzien en ervoor zorgen dat we minder afhankelijk zijn van andere landen voor bijvoorbeeld de grondstoffen van medicijnen.

„We zijn zo afhankelijk, daar moeten we op de lange termijn meer rekening mee houden in het handelsbeleid.”

De wereldwijde toeristische sector wordt getroffen door quarantaines op plekken als Noord-Italië. Meer mensen besluiten thuis te blijven, wat bijvoorbeeld sterk merkbaar is in de cruise-industrie nadat er op twee cruiseschepen Covid-19 is geconstateerd bij passagiers. Daarnaast zijn veel Nederlandse bedrijven afhankelijk van (half)producten uit het buitenland, waardoor zij getroffen worden door het stilleggen van verkeer.

Twitter avatar VNONCW VNO-NCW We moeten in toekomst meer eisen gaan stellen aan de handel met andere landen en ons voor bepaalde producten -zoals grondstoffen medicijnen - minder afhankelijk maken. Wereldhandel blijft maar wel iets meer autonomie voor Europa, aldus Hans de Boer bij @WNLOpZondag

Italië: miljardenpakket om negatieve impact coronavirus tegen te gaan

Italië zal komende week een maatregel doorvoeren om 3,6 miljard euro in de economie te pompen, om de nadelige gevolgen van de uitbraak van het coronavirus tegen te gaan. Dat kondigde de Italiaanse minister van Economie Roberto Gualtieri zondag aan tijdens een interview met Italiaanse media.

Het bedrag staat gelijk aan 0,2 procent van het bruto nationaal product van het Zuid-Europese land. Dit zal toegevoegd worden aan een noodpakket van 900 miljoen euro dat op vrijdag werd aangekondigd. Het gaat onder andere om tijdelijke belastingvoordelen voor bedrijven die hun inkomsten met meer dan een kwart hebben zien dalen, doordat bijvoorbeeld toeristen het land mijden.

De minister zei erop te vertrouwen dat de Europese Unie akkoord zal gaan met de economische maatregel. In de loop van komende week zal er telefonisch overleg plaatsvinden tussen Italië en de EU over verdere maatregelen om een economische crisis in het land af te wenden.

De Italiaanse economie zal door de gevolgen van de virusuitbraak mogelijk 1 tot 3 procent krimpen in het eerste halfjaar van 2020, volgens de Italiaanse denktank REF Ricerche.

De toeristische sector in het noorden van Italië lijdt onder het virus. Foto Francisco Seco/AP

Frankrijk: stop met zoenen

De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran heeft opgeroepen niet meer te zoenen als begroeting. Door te verzoeken de gebruikelijke omhelzing in combinatie met een tot vier zoenen voorlopig even over te slaan, hoopt de regering verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

„We adviseren de vermindering van sociale contacten van fysieke aard.”

Ook heeft de Franse overheid publieke bijeenkomsten waar meer dan vijfduizend mensen in een afgesloten ruimte samenkomen tijdelijk verboden. In het land zijn intussen ongeveer honderd besmettingsgevallen geregistreerd.

De Rooms-Katholieke Kerk heeft vergelijkbare maatregelen getroffen. De kerken worden opgeroepen om bijvoorbeeld de hostie tijdelijk niet direct op de tong te leggen, het wijwater niet te gebruiken en elkaar geen hand te geven tijdens de mis.

In China vermijden mensen fysiek contact bij de begroeting al langer, blijkt uit filmpjes die rondgaan op sociale media:

Correctie 1 maart: In een eerdere versie stond dienst in plaats van mis. Dat klopt niet en is hierboven aangepast.

Over de impact van het coronavirus op de reisbranche

Luchtvaartbedrijf Emirates Group heeft medewerkers gevraagd vrije dagen op te nemen. Persbureau ANP schrijft dat de onderneming een e-mail hierover heeft gestuurd aan de meer dan 100.000 personeelsleden. Het bedrijf, waartoe onder meer Emirates Airlines behoort, doet veel minder zaken als gevolg van het nieuwe coronavirus: veel passagiers zien af van hun vliegreis. Bovendien hebben meerdere landen besloten dat vluchten naar gebieden waar veel besmettingen zijn, moeten worden geschrapt.

Vrijdag werd ook bekend dat Brussels Airlines minder vluchten naar Noord-Italië zal uitvoeren. Ook Lufthansa beperkt sinds vrijdag het aantal vluchten vanwege de uitbraak. De Nederlandse maatschappij KLM kondigde afgelopen week bezuinigingen aan. De reisbranche merkt dat eerst zakenreizen, maar nu ook vakanties steeds meer worden geannuleerd.

Lees ook: Sinds 'Tenerife' bljft ook de toerist thuis

Eerste dode in Australië, ruim 570 nieuwe besmettingen in China

In Australië is voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een 78-jarige man, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. De man was een passagier van het cruiseschip Diamond Princess. Honderden mensen aan boord zijn besmet geraakt met het virus. Ook Thailand heeft in de nacht van zaterdag op zondag melding gemaakt van een eerste overlijdensgeval, een man van 35 die al ziek was.

De autoriteiten van Armenië en Ierland hebben ook de eerste besmettingen gemeld. In China blijft het aantal gevallen oplopen. Daar zijn zaterdag meer dan 570 nieuwe patiënten gevonden.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog volgen we de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Donderdag en vrijdag werd bekend dat de eerste besmettingen met Covid-19 in Nederland zijn geconstateerd; het RIVM maakte zaterdagavond bekend dat het Covid-19-virus bij een zevende patiënt is geconstateerd, een vrouw in Delft. Zij zit in thuisisolatie.

Zaterdag overleden in Australië en de Verenigde Staten de eerste patiënten als gevolg van het coronavirus. Lees de ontwikkelingen van zaterdag terug in het vorige blog.

Lees hier het vorige blog terug