Baanwielrenner Lavreysen prolongeert wereldtitel sprint

Baanwielrennen Harrie Lavreysen versloeg in de sprintfinale op de WK in Berlijn landgenoot Jeffrey Hoogland. Het is de derde titel die hij deze week heeft veroverd.
Harrie Lavreysen nadat hij als winnaar over de streep is gekomen in de sprintfinale op de WK baanwielrennen.
Harrie Lavreysen nadat hij als winnaar over de streep is gekomen in de sprintfinale op de WK baanwielrennen. Foto Koen van Weel/ANP

Harrie Lavreysen heeft het goud veroverd op het sprinttoernooi bij de WK baanwielrennen in Berlijn. In de finale versloeg hij zondag vriend en landgenoot Jeffrey Hoogland. Het was het zesde goud voor Nederland op de piste van het Velodrom van Berlijn, een evenaring van de recordscore van vorig jaar.

Lavreysen was zaterdag de snelste in de kwalificaties in een Nederlands record (9,253) en daarna te sterk voor achtereenvolgens de Australiër Nathan Hart, de Japanner Yudai Nitta en de Maleisiër Mohd Azizulhasni Awang. Zelfs Hoogland, de op een na snelste baanrenner ter wereld, bleek geen probleem voor de 22-jarige Brabander, die dit toernooi ook op de teamsprint en de keirin wereldkampioen werd.

Vorig jaar streden beide Nederlandse sprinters ook al met elkaar om de wereldtitel. In Pruszkow was Lavreysen eveneens de beste. Een half jaar later was het in de EK-finale andersom. Daar had Hoogland moed uitgeput, maar de overmacht van Lavreysen was tijdens het WK in Berlijn groot.(ANP)