Trump: eindelijk een einde in zicht in Afghanistan

Akkoord De Amerikanen beloven zich de komende veertien maanden militair terug te trekken uit Afghanistan. De NAVO steunt het akkoord met de Taliban.
In Doha wordt de overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de Taliban ondertekend.
In Doha wordt de overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de Taliban ondertekend. Foto Hussein Sayed/AP

President Trump heeft zaterdag verheugd gereageerd op de overeenkomst die de Verenigde Staten met de Taliban hebben gesloten. „We zijn op weg om eindelijk een einde te maken aan de langste oorlog van Amerika, en om onze troepen naar huis te halen”, schreef het Witte Huis in een verklaring.

Later op de dag zei Trump tijdens een persconferentie dat hij „in de nabije toekomst” bereid is om Taliban-leiders te ontmoeten. De president verwacht dat de stap die zaterdag gemaakt is uiteindelijk zal leiden tot een einde van het conflict. „Iedereen is moe van de oorlog.”

De Verenigde Staten trekken binnen veertien maanden alle Amerikaanse militairen terug uit Afghanistan, op voorwaarde dat de Taliban zich aan zijn beloftes houdt. De afspraken staan in een gezamenlijke verklaring, meldt persbureau Reuters. De overeenkomst die de partijen in de Qatarese hoofdstad Doha zaterdag hebben ondertekend is een eerste stap richting vrede. Trump heeft beloofd een einde te maken aan de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan.

Lees ook deze vijf vragen over het nieuwe akkoord: Een historisch akkoord dat de Taliban salonfähig maakt

De VS gaan zich gefaseerd terugtrekken. De eerste 4.400 militairen zullen de komende 135 dagen naar huis gaan, de overige 8.600 militairen volgen daarna. De Taliban belooft met de deal de banden met Al-Qaida te verbreken en ervoor te zorgen dat Afghanistan geen uitvalsbasis meer zal worden voor Al-Qaida en andere jihadistische groepen als IS.

De Amerikaanse ministers van Defensie, Mark Esper, voorziet dat de Amerikaanse overeenkomst met de Taliban ruimte biedt voor onderhandelingen tussen Afghanistan en de Taliban. Ook de Afghaanse president Ashraf Ghani hoop dat het overeenkomst tot een staakt-het-vuren leidt, zei hij zaterdag.

De NAVO steunt de overeenkomst, liet secretaris-generaal Jens Stoltenberg weten, al benadrukte hij dat vrede een langdurige en moeizaam proces zal zijn. De NAVO is bereid de troepen terug te trekken maar Stoltenberg waarschuwt dat als de situatie in het land verslechtert, ze hun militaire aanwezigheid weer vergroten. „De tijd voor vrede is aangebroken”, schreef hij op Twitter. Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft de overeenkomst verwelkomd.

Lees meer: De wereld veranderde, Afghanistan bleef

‘Monumentale dag voor Afghanistan’

Behalve militaire terugtrekking, beloven de VS te helpen bij het trainen, bewapenen en adviseren van Afghaanse veiligheidstroepen. Daarnaast zeggen de Amerikanen toe geen geweld meer te gebruiken in Afghanistan en zich niet te mengen in binnenlandse aangelegenheden. Ook hebben de VS zich tot doel gesteld om de sancties tegen leden van de Taliban per augustus op te heffen. De Amerikaanse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul noemde het eerder op de dag een „monumentale dag voor Afghanistan”.

De oorlog begon eind 2001 na de aanslag op 11 september in de Verenigde Staten. Sindsdien proberen de VS de Taliban uit Afghanistan te verdrijven. Maar de afgelopen jaren heeft de groepering gestaag gebied heroverd. De Amerikaanse president Donald Trump beloofde een einde te maken aan de oorlog. Vorig jaar liep een eerdere poging stuk.