Van Schip pakt opnieuw zilver op omnium bij WK baanwielrennen

WK baanwielrennen Na de afsluitende puntenkoers zat alleen de Fransman Benjamin Thomas voor de Nederlander. Eerder wonnen Kirsten Wild en Amy Pieters goud op de koppelkoers.
Jan Willem van Schip in actie tijdens de Omnium Tempo Race op de vierde dag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen.
Jan Willem van Schip in actie tijdens de Omnium Tempo Race op de vierde dag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen. Foto Koen van Weel/ANP

Jan-Willem van Schip heeft bij de WK baanwielrennen het zilver veroverd op het omnium. Van Schip moest na de afsluitende puntenkoers alleen de Fransman Benjamin Thomas voor zich dulden. De Brit Matthew Walls werd derde.

Van Schip was na de scratch (7e), de temporace (1e) en de afvalrace (3e) als tweede in het klassement aan het slotonderdeel begonnen en dreigde die plek te verspelen toen Walls een ronde pakte. Maar de Nederlander deed in de slotfase, samen met de ongenaakbare Thomas, hetzelfde en stelde zo het zilver veilig.

Thomas was eerder in 2017 al wereldkampioen. Van Schip pakte een jaar later in Apeldoorn het zilver.

Goud voor Wild en Pieters

Kirsten Wild en Amy Pieters veroverden eerder op de dag net als vorig jaar de wereldtitel op de koppelkoers. Voor Wild was het haar tweede goud na eerder succes op het onderdeel scratch.

Wild en Pieters leidden vanaf het begin en bleven punten sprokkelen. De enige zorg was te voorkomen dat een ander koppel een ronde voorsprong zou nemen. Alleen de Françaises slaagden daar bijna in. Nederland sloot de wedstrijd over 30 kilometer met twaalf sprints af met 36 punten, het Franse koppel Clara Copponi en Marie Le Net werd tweede met 24 punten. Het brons was voor de Italiaansen Letizia Paternoster en Elisa Balsamo: 20 punten.

Het betekende het vijfde goud voor de Nederlandse baanploeg in Berlijn. (ANP)