Japanse Shinhama en Takagi winnen WK sprint in Hamar

Schaatsen Zowel bij de mannen als vrouwen ging de eindzege op de WK sprint naar Japan. Verbij en Leerdam eindigden als beste Nederlanders.
Tatsuya Shinhama vrijdag nadat hij eerste is geworden op de 1.000 meter.
Tatsuya Shinhama vrijdag nadat hij eerste is geworden op de 1.000 meter. Foto Geir Olsen/Reuters

Tatsuya Shinhama en Miho Takagi uit Japan hebben zaterdag de WK sprint in het Noorse Hamar gewonnen. Zowel bij de mannen als vrouwen eindigden geen Nederlanders op het podium. Kai Verbij eindigde bij de mannen met een vierde plaats als beste Nederlander. Jutta Leerdam was bij de vrouwen de beste Nederlandse met een vijfde plaats.

De 23-jarige Shinhama is pas de tweede Japanse schaatser die bij de mannen wereldkampioen sprint is geworden. In het eindklassement eindigde hij voor de Canadees Laurent Dubreuil en Zuid-Koreaan Cha Min-kyu. Shinhama won de eerste 1.000 meter vrijdag in een baanrecord van 1.08,28. Zaterdag schreef hij ook de tweede 500 meter op zijn naam. Kjeld Nuis won de afsluitende 1.000 meter.

Takagi won drie van de vier afstanden bij de vrouwen. Regerend wereldkampioen Nao Kodaira werd tweede achter haar landgenoot, de Russische Olga Fatkoelina pakte het brons. Ze won zaterdag de tweede 1.000 meter met een baanrecord van 1.13,93. Op vrijdag had ze al de eerste 500 en 1.000 meter gewonnen. De 25-jarige schreef zaterdagochtend alleen de tweede 500 meter niet op haar naam, waar ze als tweede eindigde achter Kodaira.

Roest slaat toe op WK allround

Dit weekend worden in Hamar ook de WK allround gehouden. Schaatser Patrick Roest heeft in Hamar hard toegeslagen op de 5000 meter. De titelverdediger zegevierde op de tweede afstand in een tijd van 6.14,35. Daarmee nam de nummer 7 van de 500 meter (36,52) de leidende positie in het klassement stevig in handen.

De Noorse favoriet Sverre Lunde Pedersen ging voor eigen publiek op de 5000 meter tot het uiterste. Hij reed een zeer vlakke rit en eindigde in een tijd van 6.19,40. Roest dook in de race erna snel onder de rondetijden van Pedersen en reed resoluut door naar de winst. De Nederlandse kopman heeft voor de 1500 meter op zondag een marge van 1,07 seconden op Pedersen. De Japanner Seitaro Ichinohe, de winnaar van de 500 meter, staat derde in het klassement, op 2,04 seconden van Roest.

Sven Kramer, tegenstander van Pedersen, moest genoegen nemen met de negende tijd: 6.25,54. Daarmee belandde de negenvoudige wereldkampioen in het klassement op de twaalfde plaats. Jan Blokhuijsen eindigde op de 5000 meter op de zevende plek. Hij neemt in de algemene rangschikking de vierde plaats in, op 2,95 van zijn leidende landgenoot.

Roest (24) heeft in Hamar veel goed te maken. Bij de WK afstanden twee weken geleden in Salt Lake City wilde hij schitteren, maar hij kwam bedrogen uit. Roest had waarschijnlijk te veel moeite met het schaatsen op hoogte en kon daardoor niet één medaille pakken. Hij herpakte zich echter snel en deed in het vertrouwde Thialf in Heerenveen weer het nodige vertrouwen op. Na zijn eerste WK-dag in Hamar mag hij gaan dromen van zijn derde wereldtitel op rij.

Kramer reed op de 500 meter, na een rommelige rit, ook al de negentiende tijd (37,49). Nooit eerder in zijn lange schaatscarrière was hij zó slecht begonnen aan het WK allround. Zijn mislukte WK-start kwam niet geheel onverwacht.

Door gezondheidsproblemen in de familie had Kramer een heel slechte week achter de rug en stond zijn hoofd helemaal niet naar het evenement. Toch wilde hij van start gaan, zonder al te veel verwachtingen. Kramer heeft zich inmiddels voor de tweede WK-dag afgemeld. Hij geeft later op zaterdagavond een korte toelichting op zijn besluit.

Wust aast op zevende wereldtitel

Ireen Wüst heeft op de eerste dag van de WK allround een optie genomen op haar zevende wereldtitel. De 33-jarige Brabantse gaat na twee afstanden aan de leiding in het klassement. Ze begint zondag met een marge van 0,66 seconde op de Canadese Ivanie Blondin aan de 1500 meter. Melissa Wijfje staat verrassend derde in de algemene rangschikking, op 0,68 van haar landgenote.

Wüst reed op de 3000 meter de derde tijd (4.02,60). Dat was na haar vierde plaats op de 500 meter (38,96) ruim voldoende voor de eerste plaats in de tussenstand. Blondin eindigde op de 3000 meter als tweede (4.02,54) en Wijfje reed de vierde tijd (4.02,81). Antoinette de Jong staat in het klassement vijfde na haar vijfde plek op de 3000 meter (4.03,40).

Titelhoudster Martina Sablikova won de 3000 meter met een tijd van 4.01,89. De Tsjechische reed echter een slechte 500 meter (achttiende in 40,30). Daardoor moet de vijfvoudig kampioene vooralsnog genoegen nemen met de tiende plek in de rangschikking, op 3,67 van Wüst.

Wüst heeft dit seizoen weinig races op de langere afstanden gereden. Mede gedwongen door een trainingsachterstand die ze in de zomer had opgelopen, richtte ze zich dit seizoen vooral op de kortere nummers. Dat ging dermate goed, dat ze voor het WK allround hoopte op een toptijd op de 500 meter. Die kwam er zaterdag echter niet. Wüst klaagde niet over haar vierde tijd, maar bleef ruim boven de prestatie die ze in haar hoofd had (38,50).

Na de prima tijd van Wijfje op de 3000 meter reed Wüst een stabiele race. Ze was na 600 meter bijna 1 seconde sneller dan haar landgenote, maar die marge brokkelde nadien gestaag af. Bij het ingaan van de laatste ronde zat Wüst zelfs 0,30 seconde boven de tijd van Wijfje, maar met een sterke slotronde van 33,1, tegen 33,6 van Wijfje, wist de vijfvoudig olympisch kampioene toch de koppositie over te nemen.

Sablikova klopte daarna de leidende tijd van Wüst, mede dankzij een snelle slotronde van 31,8. Ook Blondin was beter, maar dankzij de geringe marges gaat de Nederlandse kopvrouw als klassementsleidster de slotdag van het WK in. (ANP/NRC)