genderidentiteit

Derde persoon in Nederland krijgt een ‘X’ in het paspoort

Een derde persoon in Nederland krijgt een ‘X’ in plaats van een ‘M’ of ‘V’ in het paspoort. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland eerder deze maand bepaald, blijkt uit een vorige week gepubliceerde uitspraak. Het aanpassen van het geregistreerde geslacht in het paspoort kan alleen via een gang naar de rechter.

Vorig jaar kreeg de 19-jarige Nanoah Struik een ‘X’ in het paspoort op basis van genderidentiteit. Voor Yara Jaidy van Essen (49) – en voor Leonne Zeegers, die als eerste intersekse Nederlander in 2018 een ‘X’ in het paspoort kreeg – is nu de beslissing gemaakt op basis van fysieke kenmerken. Van Essen is daarmee de tweede intersekse persoon met een ‘X’ in het paspoort. Ze heeft zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken.

De rechtbank vond het recht op zelfbeschikking en autonomie zwaarder wegen dan het maatschappelijk belang. De gemeente Veenendaal, waar Van Essen is geboren, ging niet in hoger beroep. Zeegers en Struik noemen zich beiden non-binair: ze voelen zich geen man of vrouw.

Volgens een SCP-rapport uit 2014 zijn er naar schatting 80.000 intersekse personen in Nederland. Van Essen hoopt dat de uitspraak bijdraagt aan het besef dat er meer is tussen man en vrouw, „ook gerechtelijk”: „zodat je in de toekomst niet meer naar de rechter hoeft”. (NRC)