Covid-19

Zevende Covid-19-patiënt in Delft, mogelijk achtste in Rotterdam

In Nederland zijn de eerste besmettingen met Covid-19 gemeld. In Tilburg ligt een man in isolatie in een ziekenhuis, in Diemen zit een vrouw, haar partner en jongste kind in thuisisolatie. De andere twee kinderen van het gezin zijn niet besmet. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de ontwikkelingen rondom de uitbraak van het Covid-19-virus van zaterdag 29 februari, is inmiddels gesloten. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog.

Lees hier het nieuwe blog

Eerste dodelijke slachtoffer Covid-19 in Australië

Een van de passagiers van het cruiseschip Diamond Princess is zondag overleden in Australië. Volgens de Australische zender Channel 9 is het slachtoffer het eerste dodelijke slachtoffer van het coronavirus in het land.

De 78-jarige man was samen met zijn vrouw besmet geraakt op het cruiseschip. Hij was sindsdien geïsoleerd. De toestand van zijn vrouw is volgens autoriteiten stabiel. Er zijn nog 27 mensen besmet met het coronavirus in Australië.

Nadat een passagier besmet bleek met Covid-19 werden de rest van de 3.700 opvarenden van de Diamond Princess in quarantaine gezet in de haven van de Japanse stad Yokohama. Meer dan 700 passagiers bleken later ook besmet te zijn met het virus. Zes besmette opvarenden zijn inmiddels overleden.

Zevende Nederlandse Covid-19-patiënt vastgesteld in Delft

Bij een zevende Nederlander, die woont in Delft, is Covid-19 vastgesteld. Dat meldt het RIVM zaterdag. De vrouw heeft geen link met de eerste patiënten uit Loon op Zand en Amsterdam, maar was vorige week wel in de Italiaanse regio Lombardije, die een besmettingshaard is geworden van het virus.

De vrouw zit momenteel in thuisisolatie. GGD Haaglanden doet onderzoek om vast te stellen met wie ze allemaal in contact is geweest. De RIVM zegt niets over de achtergrond en leeftijd van de patiënt. Twee andere Nederlanders die besmet bleken te zijn de afgelopen dagen, waren ook in Italië geweest.

Mogelijk is sprake van een achtste geval in het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam, schrijft De Telegraaf. De patiënt zou al positief getest zijn, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis tegen de krant. Ze wordt nog een tweede keer getest op een geïsoleerde afdeling, zondag wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt.

Turkije gaat ook alle vluchten uit Italië, Irak en Zuid-Korea weren

Turkije gaat alle vluchten naar en uit Italië, Irak en Zuid-Korea weren om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Dat heeft de Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca zaterdag bekendgemaalt. Eerder werd al het passagiersverkeer naar en uit Iran en China al opgeschort.

De maatregel zal zondagmiddag ingaan. De landgrens met Irak werd eerder al gesloten. Voor zover bekend zijn nog geen coronapatiënten in Turkije vastgesteld. Eerder deze week plaatste Ankara zo'n 130 Turkse staatsburgers die waren geëvacueerd uit Iran in quarantaine.

Ambulances haalden eerder deze week Turkse staatsburgers op die uit Iran waren weggehaald. Foto Adem Altan/AFP

Amsterdamse school van kind uit besmet gezin blijft open

Een basisschool in Amsterdam van een kind uit een gezin met drie door Covid-19 besmette leden, gaat maandag gewoon open. Dat is te lezen in een brief van de school Laterna Magica aan ouders van leerlingen, schrijft persbureau ANP zaterdag.

De betreffende leerling is zelf niet besmet met het virus, de moeder, haar man en het jongste kind wel. De vrouw zou afgelopen week nog op de school geweest zijn om te helpen met het controleren op luizen. De beslissing om de school open te houden zou gemaakt zijn in overleg met de GGD en het RIVM.

De leerling en een derde kind dat niet besmet is uit het gezin, moeten de komende twee weken in thuisisolatie blijven op aanraden van het RIVM. Het kinderdagverblijf van het jongste kind dat wel besmet is zei vrijdag dat het twee weken dicht gaat om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.

Vicepresident Pence: reis niet naar Noord-Italië en Zuid-Korea

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence adviseert burgers om niet te reizen naar het door Covid-19 zwaar getroffen noorden van Italië en Zuid-Korea. Ook zullen de VS reizigers uit Iran weren. Dat werd zaterdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Kort ervoor was duidelijk geworden dat een eerste dode als gevolg van Covid-19 te betreuren was in de VS. Het zou gaan om een vrouw in de vijftig die al een zwakkere gezondheid had.

President Trump noemt het „waarschijnlijk” dat het aantal besmettingen in de VS voorlopig nog blijft stijgen. Volgens het staatshoofd hebben momenteel ruim twintig mensen het virus, een telling van de Johns Hopkins University is al de zestig gepasseerd.

Eerste dode door coronavirus in de VS

Het nieuwe coronavirus heeft een eerste dode geëist in de Verenigde Staten. Het slachtoffer woonde in King County in de staat Washington, aan de Amerikaanse westkust. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid van de Amerikaanse staat tegen CNN.

Er werden verder geen details bekendgemaakt over de achtergrond van het slachtoffer. Later houden lokale autoriteiten een persconferentie. President Trump zal later vanmiddag (lokale tijd) een toespraak houden naar aanleiding van de uitbraak van Covid-19 in de VS. In het land is inmiddels bij ruim zestig patiënten het virus vastgesteld.

Wereldwijd zijn bijna drieduizend mensen overleden als gevolg van het virus.

Dodental Italië door corona springt omhoog naar 29

Het aantal dodelijke slachtoffers in Italië als gevolg van het nieuwe coronavirus is in een dag omhoog gesprongen van 8 naar 29. Inmiddels zijn meer dan duizend mensen in het land besmet. Dat heeft het hoofd van de Italiaanse rampendienst Protezione Civile zaterdag bekendgemaakt, schrijft persbureau ANSA.

Een hulpverlener in een speciaal ingerichte tent buiten een ziekenhuis in Cremona, in het noorden van Italië. Foto Claudio Furlan/Lapresse via AP)

Zo'n vijftig zieken zijn inmiddels weer hersteld. Binnen Europa is Italië het hardst getroffen door het nieuwe coronavirus. Ruim een week geleden verspreidde het virus zich er snel, vooral in de noordelijke regio's Veneto en Lombardije. Twee Nederlanders bij wie de afgelopen dagen Covid-19 werd vastgesteld, waren onlangs in dat gebied geweest.

Halve marathon Parijs afgelast vanwege coronavirus

De halve marathon die zondag in Parijs gelopen zou worden, is afgelast vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Volgens de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran mogen bijeenkomsten van meer dan vijfduizend mensen voorlopig niet doorgaan, schrijft de Franse krant Le Parisien.

De bekendmaking volgde na spoedoverleg van Franse ministers over de snelle verspreiding van Covid-19. Zaterdag werd duidelijk dat nog eens zestien Fransen ziek zijn. Daarmee staat de teller in Frankrijk op 73 in totaal. Bijna zestig zijn opgenomen in het ziekenhuis, twee patiënten zijn reeds overleden.

Dochter en vrouw van Brabantse patiënt ook besmet

De dochter en de vrouw van de Nederlander uit Loon op Zand bij wie als eerste deze week het nieuwe coronavirus werd vastgesteld, zijn ook besmet. Dat heeft het RIVM zaterdag bekendgemaakt. Enkele anderen met wie de 56-jarige Brabander in contact is geweest, testten negatief.

Het totaal aantal Nederlandse besmettingen is daarmee nu vastgesteld op zes. De twee nieuwe patiënten zitten in thuisisolatie. Momenteel brengt de GGD ook in kaart met wie zij allemaal in contact zijn geweest. Burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand zegt „mee te leven” met het gezin. „Het is erg vervelend wat de betrokkenen meemaken en de zorgen die dit met zich meebrengt. We roepen op om de privacy van het gezin te blijven respecteren."

De man werd woensdag al opgenomen. Donderdag werd bekendgemaakt dat het nieuwe coronavirus bij hem was vastgesteld. De Brabander zou ook carnaval gevierd hebben een week geleden, hij zou volgens autoriteiten toen echter nog niet besmettelijk geweest zijn. Het zou momenteel goed gaan met de man.

Eerder op zaterdag werd al bekend dat het kind en de partner van een zieke vrouw uit Amsterdam, ook positief testen.

Besmettingen in Duitse Heinsberg, grenzend aan Limburg, toegenomen tot zestig

Het aantal besmettingen met Covid-19 in de Duitse regio Heinsberg, vlakbij de grens met Limburg, is opgelopen tot zestig. Dat meldt de Duitse omroep WDR zaterdag op basis van lokale autoriteiten. Vrijdag lag het aantal besmettingen in de regio in de deelstaat Noordrijn-Westfalen nog op 37.

Onder de nieuwe besmettingen zijn ook vier kinderen. Zij raakten met Covid-19 besmet op een kinderdagverblijf waar een van de leidsters het virus had opgelopen. De scholen en kinderopvang in en rond Heinsberg blijven zeker nog een week gesloten.

Begin deze week werd op zo'n twintig kilometer van de Nederlandse grens de eerste besmetting in de Duitse deelstaat geconstateerd. Sindsdien zitten honderden mensen thuis in quarantaine. Vanwege de uitbraak verzocht de GGD Zuid Limburg vrijdag meerdere Nederlandse gemeenten langs de grens dit weekend publieksevenementen, waaronder uitgestelde carnavalsoptochten, niet door te laten gaan.

Lees ook: De GGD bij de grens belt drie keer per dag Duitse collega’s

Partner en jongste kind van Amsterdamse vrouw ook besmet met Covid-19

De partner en het jongste kind van de vrouw bij wie vrijdag Covid-19 werd vastgesteld, blijken ook besmet met het coronavirus. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag bekendgemaakt. Ook zij zitten nu in thuisisolatie. De andere twee kinderen zijn niet besmet. In Nederland zijn nu vier besmettingen gemeld.

De GGD in Amsterdam begint met een contactonderzoek naar deze nieuwe patiënten. Mensen die in contact zijn geweest met de vrouw moeten de komende 13 dagen hun gezondheid in gaten houden. „Mochten zij klachten krijgen die passen bij Covid-19 (koorts en luchtwegklachten), dan worden zij ook getest", laat het RIVM weten.

Twitter avatar rivm RIVM Vannacht testten de partner en het jongste van de patiënt die in Diemen verblijft positief voor het nieuwe coronavirus (COVID-19). Meer informatie: https://t.co/Bky2Ehwe2A #coronavirus #covid19 #corona https://t.co/mFJxJcCRbc

De vrouw en haar partner hebben het virus waarschijnlijk opgelopen in Noord-Italië. Ook de 56-jarige man uit Loon op Zand, die in een Tilburgs ziekenhuis in isolatie ligt, liep de besmetting vermoedelijk op in de Noord-Italiaanse regio Lombardije. De man maakt het naar omstandigheden goed.

Vijf voetbalwedstrijden in Italië uitgesteld vanwege Covid-19

Vijf voetbalwedstrijden in de hoogste voetbalcompetitie van Italië gaan dit weekend niet door vanwege het coronavirus. Dat heeft de organisatie van de Serie A, zoals de competitie heet, zaterdag bekendgemaakt. Het gaat om wedstrijden in de gebieden waar Covid-19 is vastgesteld. In Italië zijn bijna 900 besmettingen met het virus geconstateerd. Alleen China en Zuid-Korea zijn zwaarder getroffen.

Eerder deze week werd nog besloten de wedstrijden zonder publiek te spelen, zoals donderdag ook gebeurde bij de Europa League-wedstrijd van Internazionale in Milaan. De wedstrijden zijn alsnog uitgesteld omdat supporters en televisiezenders zich tegen dit besluit keerden, zegt een anonieme bron tegen persbureau Reuters.

Onder meer de wedstrijd tussen koploper Juventus en nummer drie Internazionale in Turijn is uitgesteld. De vijf wedstrijden zijn verplaatst naar 13 mei. Op die dag stond eerst de bekerfinale gepland, die daardoor een week later wordt gespeeld.

Lees ook deze reportage: In Milaan is het nu doorlopend zondagochtend acht uur

Dodental Iran loopt op tot 43, opnieuw meer besmettingen in Zuid-Korea

Het dodental als gevolg van het coronavirus in Iran is opgelopen tot 43. Dat heeft het Iraanse ministerie van Volksgezondheid zaterdag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. Het dodental lag vrijdag op 34. Alleen in China zijn meer dodelijke slachtoffers gevallen dan in de Islamitische Republiek, waar het aantal vastgestelde besmettingen afgelopen etmaal met 205 is opgelopen tot 593.

In Zuid-Korea steeg het aantal besmettingen met Covid-19 zaterdagochtend met 219 tot 3.150. Het aantal besmettingen in het Aziatische land steeg vrijdag met 594, de grootste dagelijkse stijging sinds het begin van de uitbraak. Na China is Zuid-Korea het zwaarst getroffen door het coronavirus.

Het coronavirus is in zestig landen vastgesteld. Wereldwijd is Covid-19 tot nu toe bij ruim 85.000 mensen vastgesteld, van wie circa 2.900 overleden. Iets minder dan de helft van de besmette mensen, bijna 40.000, zijn weer hersteld van het virus. Bekijk op de kaart hieronder in welke landen hoeveel mensen besmet en overleden zijn.

Vooralsnog geen nieuwe besmettingen bij deelnemers wielerronde VAE

Tot nu toe zijn geen nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld bij renners en teamleden die deelnamen aan de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. De eerste 167 deelnemers aan de wielerronde testten negatief op Covid-19, meldt de organisatie zaterdagochtend. De renners en stafleden zitten sinds donderdagavond vast in hotels in Abu Dhabi.

De wielerwedstrijd werd donderdagavond, met nog twee etappes te gaan, afgelast nadat bij twee Italiaanse stafleden van een ploeg het coronavirus werd vastgesteld. Daarop werden quarantainemaatregelen opgelegd en alle deelnemers getest op het Covid-19. Later zaterdag worden meer resultaten verwacht.

Er zitten zeven Nederlanders vast in een hotel, meldt persbureau ANP. Het gaat om Wout Poels, Ramon Sinkeldam, Wilco Kelderman, Dylan Groenewegen, Koen Bouwman, Timo Roosen en Jos van Emden. Het is niet duidelijk of de uitslag van hun test al bekend is.

Het hotel in Abu Dhabi waar de twee besmette Italiaanse stafleden verbleven. Foto STR/EPA

Grootste dagelijkse stijging besmettingen in Zuid-Korea

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus in Zuid-Korea is vrijdag met 594 gestegen. Het is de grootste dagelijkse stijging sinds de uitbraak van het virus in het land. In totaal testten ruim 2.900 mensen in Zuid-Korea positief op Covid-19. Zeventien van hen zijn overleden.

In Zuid-Korea zijn de meeste besmettingen met het virus buiten China vastgesteld. Volgens viceminister van Volksgezondheid Kim Kang-lip bevindt het land zich op een „kritiek moment” in bestrijding van het virus, meldt persbureau Reuters. Hij verzocht Zuid-Koreanen zaterdag opnieuw om thuis te blijven en contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden.

Bijna 90 procent van de besmettingen werd vastgesteld in de regio rondom Daegu. In deze stad in het zuidoosten van Zuid-Korea werd het virus tijdens een kerkdienst overgedragen. Zo'n 750.000 leden van de kerk zijn inmiddels op Covid-19 getest.

Het aantal besmettingen in China steeg vrijdag met 423 tot ruim 79.000. Het dodental in China liep met 47 op tot ruim 2.800. Wereldwijd is Covid-19 bij ruim 85.000 mensen vastgesteld. Bijna 3.000 van zijn overleden, zo'n 40.000 mensen zijn inmiddels genezen.

Impact coronavirus op Chinese industrie groter dan verwacht

Het coronavirus heeft een grotere negatieve impact op de Chinese industrie dan werd verwacht. De inkoopmanagersindex, een belangrijke maandelijkse graadmeter voor de industrie in China, daalde in februari naar 37,5. Dat is de laagste stand die ooit is bereikt op de 100-puntschaal. In januari lag de stand nog op 50. Economen verwachtten voor februari gemiddeld een stand van 45.

In China zijn veel maatregelen van kracht om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, zoals reisbeperkingen en fabriekssluitingen. President Xi Jinping verzocht provincies waar het risico met besmetting laag is afgelopen weekend de getroffen maatregelen te versoepelen. Dat heeft tot doel de impact van het coronavirus op de Chinese economie te verminderen.

De aandelenbeurzen sloten deze week wereldwijd aanzienlijk lager uit angst voor de negatieve gevolgen van Covid-19 op de wereldeconomie. De AEX-index verloor sinds maandag bijna 13 procent en beleefde daarmee de slechtste week sinds oktober 2008.

Een man met mondkapje in het gebouw van de Shanghai Stock Exchange. Foto Aly Song/Reuters

Welkom in een nieuw blog

In dit blog volgen we de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Donderdag en vrijdag werd bekend dat de eerste besmettingen met Covid-19 in Nederland zijn geconstateerd. In Tilburg ligt een 56-jarige man uit Loon op Zand in isolatie in een ziekenhuis, in Diemen zit een Amsterdamse vrouw in thuisisolatie. Meerdere familieleden van de vrouw hebben ook „milde klachten”. Haar drie kinderen en partner zijn getest op het virus, de uitslag hiervan wordt zaterdagochtend bekendgemaakt.

Lees hier het vorige blog terug: Vrouw met Covid-19 controleerde kinderen basisschool IJburg op luizen