Weer inval om fraudezaak bij Duits kantoor ABN

Cumex-transacties Donderdag deed de Duitse politie weer een inval bij een ABN Amro-kantoor in Frankfurt. Ook nu vanwege een onderzoek naar fraude.

De Duitse politie deed gisteren weer een inval bij de ABN Amro in Frankfurt.
De Duitse politie deed gisteren weer een inval bij de ABN Amro in Frankfurt. Foto Frank Rumpenhorst/DPA

De Duitse politie heeft donderdag opnieuw een inval gedaan bij een kantoor van ABN Amro in Frankfurt. De actie houdt verband met onderzoek naar zogenoemde CumEx-transacties, zo meldt de bank. De belastingfraude kwam twee jaar geleden aan het licht.

Bankiers, handelaren en hedgefondsen vroegen bij de CumEx-transacties tussen 2001 en 2016 onterecht dividendbelasting terug via ingenieuze constructies. Ze handelden in aandelen rond de dividenddatum. Koper en verkoper vroegen vervolgens de betaalde dividendbelasting terug, terwijl de heffing maar één keer was betaald.

De oplichting kwam in 2018 boven water toen een internationaal journalistiek samenwerkingsverband, met daarbij onder meer website Follow the Money, hierover berichtte.

De fraude kostte de Duitse schatkist veel geld. Volgens schattingen liep de belastingdienst daardoor miljarden mis. Ook in andere Europese landen is de fiscus door dit soort fraude veel geld misgelopen, in totaal zo’n 55,2 miljard euro.

De Nederlandse fiscus zou, volgens het journalistieke onderzoekscollectief, destijds voor zo’n 150 miljoen euro benadeeld zijn door de deelname van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) kon dat destijds niet bevestigen, zo zei hij na vragen van de Tweede Kamer. Inmiddels is de maas in de wet die de fraude mogelijk maakte gedicht.

Invallen in november

In november vorig jaar werden ook al invallen gedaan bij kantoren van ABN Amro. Destijds werden zes verdachten beschuldigd van ernstige fraude met aandelen, onder wie werknemers van ABN. Zij zouden in 2008 en 2009 CumEx-transacties hebben uitgevoerd. Belastingkantoren werden misleid met valse belastingcertificaten. De schade betrof volgens de Süddeutsche Zeitung zo’n 53 miljoen euro. Dat bedrag is al teruggevorderd.

Een jaar daarvoor werd al duidelijk dat ABN Amro wordt onderzocht door de Duitse justitie. De bank liet destijds weten volledig mee te werken aan het onderzoek. De bank nam na de fraude geen voorziening voor achterstallige belastingclaims, maar sorteerde wel voor op eventuele juridische kosten die hiermee samen zullen hangen.