Twee Nederlanders besmet met virus

Coronavirus Een man uit Loon op Zand die kort geleden Noord-Italië bezocht, en een vrouw uit Diemen blijken besmet met het coronavirus.

In Nederland zijn er twee gevallen geconstateerd van besmetting met het coronavirus, dat Covid-19 veroorzaakt. Het gaat om een man uit Loon op Zand en een vrouw uit Diemen.

De man uit Loon op Zand werd als eerste persoon in Nederland positief getest. De uitslag van de test werd donderdavond bekend. Het tweede besmettingsgeval werd vrijdagmorgen door het RIVM gemeld. De vrouw is thuis geïsoleerd.

De man uit Loon op Zand verblijft in isolatie in het Tweesteden-ziekenhuis in Tilburg. De man zou volgens het RIVM kort geleden in de Italiaanse regio Lombardije zijn geweest. Hij meldde zichzelf met ziekteverschijnselen bij het ziekenhuis.

Premier Mark Rutte twitterde na het bekend worden van het nieuws dat hij „in nauw contact” staat met coördinerend minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) over „alle inspanningen die gedaan zijn om ons land hierop voor te bereiden”. Het kabinet zal de situatie rond het coronavirus in Nederland vrijdag in de ministerraad bespreken. Bruins schrijft aan de Tweede Kamer dat „mocht de situatie daarom vragen, indien er meer besmettingen worden gemeld”, hij aanvullende maatregelen zal treffen.

Het ziekenhuis in Tilburg stuurde het speeksel van de man donderdagochtend naar het lab van het RIVM en dat van het Erasmus MC. Het RIVM wil de privacy van de man en zijn gezin beschermen en meldt geen details over zijn persoon. Testen gebeurt pas als een patiënt ziek is, omdat de test het virus niet kan detecteren bij lage hoeveelheden virus. Volgens het RIVM is een patiënt pas besmettelijk voor anderen als hij ziek is; dus niest en hoest.

Monitoren contacten

Minister Bruins zat donderdagavond live in een speciale uitzending van de NOS over het coronavirus, waar hij een briefje kreeg aangereikt en de eerste besmetting kon melden. Bruins zei de afgelopen dagen steeds dat er „een reëel risico” was dat Covid-19 ook in Nederland zou opduiken. Aan de Tweede Kamer schrijft Bruins dat de eerder afgesproken maatregelen in het geval van een besmetting nu worden getroffen. De patiënt wordt in het Tilburgse ziekenhuis op een aparte kamer verpleegd. De GGD is een zogenaamd ‘contactonderzoek’ gestart om in beeld te krijgen met wie de besmette patiënt contact heeft gehad. Vervolgens bepaalt de GGD per individu welke maatregelen nodig zijn.

Een woordvoerder van de GGD Brabant zei vrijdagochtend desgevraagd dat „gegevens over de contacten van de man” worden verzameld. Dit gebeurt door aan onder meer hemzelf en familie te vragen waar hij is geweest. De woordvoerder kon berichtgeving niet bevestigen dat de besmette man onlangs het carnaval in Loon op Zand en Tilburg heeft bezocht. Over de toestand van de patiënt zei de GGD-woordvoerder dat het „niet om een hele zieke man gaat”.

Bij nauwe contacten met gezondheidsklachten zal sowieso een test worden afgenomen. Mensen zonder klachten zullen gedurende de incubatietijd van twee weken gemonitord worden door de GGD.

Bruins besloot Covid-19 vorige maand te bestempelen tot een ‘A-ziekte’, waardoor artsen en zorgverleners bij patiënten met verschijnselen direct alarm moeten slaan bij de GGD. Het ministerie inventariseerde verder dat er in alle Nederlandse ziekenhuizen in totaal 250 bedden beschikbaar zijn voor ‘isolatieverpleging’ bij een uitbraak.

Alle Nederlandse ziekenhuizen kunnen deze verpleging bieden. Dat maakt de inzet van het Calamiteitenhospitaal in dit geval minder waarschijnlijk. Dit ziekenhuis in Utrecht kan binnen dertig minuten na een ramp worden geopend en kan gebruikt worden voor de behandeling van virussen die niet in elk ziekenhuis behandeld kunnen worden, zoals het geval was met ebola.

Nuchterheid in Loon op Zand

Om negen uur vrijdagochtend stond er een rij voor het Kruidvat in Loon op Zand, woonplaats van de 56-jarige ondernemer die is besmet. Iedereen wilde de desinfecterende handzeep en gel. Een half uur later was het uitverkocht. Ook bij apotheek De Koning in het Brabantse dorp is alle gel op. „Het is voor ons doen nogal hectisch”, zegt een baliemedewerkster.

In café De Kiosk middenin het dorp was er donderdagavond nog groot feest. Er worden grappen gemaakt: „Heb je koorts? Nee ik heb het warm van alle opwinding.” De kokkin, in wit schort, moet hoesten. „Mijn familie zei al: ik hoef even niet met jou in contact te komen.”

Inmiddels is ook de pers, waaronder ook de Vlaamse VRT, ruimschoots aanwezig. Toch heerst nog steeds nuchterheid in het dorp. Een moeder, winkelend met twee kinderen: „Wij zijn nuchter hoor, nergens bang voor. Een griep is ook besmettelijk.” Op het marktplein, waar zes kraampjes open zijn, is het wel het gesprek van de dag. Iedereen kent de ondernemer maar niemand wil zijn privacy schenden.