Tweede Nederlandse Covid-19-patiënt werkt voor Amsterdams ziekenhuis

Covid-19 Het AmsterdamUMC houdt collega’s in de gaten die nauw samenwerken met de met Covid-19 besmette medewerkster.
Een locatie van het Amsterdam UMC.
Een locatie van het Amsterdam UMC. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Amsterdamse vrouw die besmet is met Covid-19, werkt voor het AmsterdamUMC. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis vrijdagmiddag. De vrouw werkt niet in de patiëntenzorg. Wel is zij in het ziekenhuis geweest sinds ze terugkwam uit Lombardije, waar ze het virus vermoedelijk heeft opgelopen. Het ziekenhuis houdt medewerkers die contact hebben gehad met de vrouw „in de gaten” maar acht de kans op besmetting klein. De woordvoerder kan niet zeggen om hoeveel mensen het gaat.

De vrouw is donderdag ziek naar huis gestuurd, waarna Covid-19 in de nacht van donderdag op vrijdag werd vastgesteld in het AmsterdamUMC en bevestigd door het RIVM. Ze zit in thuisisolatie in een woning in Diemen. Ze heeft ‘milde klachten’.

De GGD onderzoekt met wie de vrouw contact heeft gehad en heeft „waar nodig” testen afgenomen. De definitieve uitslag van de onderzoeken wordt later op vrijdag verwacht. Voor zover bekend heeft de vrouw geen contact gehad met de man uit het Brabantse Loon op Zand, de eerste Nederlander bij wie het virus werd ontdekt.

In Amsterdam en Diemen worden vooralsnog geen verdere maatregelen genomen, aldus de gemeente Diemen. Zij raadt inwoners wel aan handen te wassen met water en zeep, te niezen en hoesten in de elleboog en papieren zakdoekjes te gebruiken. Burgemeester Erik Boog stelt dat „mensen die vragen hebben, de informatie van het RIVM moeten volgen”.

Lees meer over het laatste nieuws over het coronavirus, zoals besmettingen in het buitenland, in ons blog

Eerste geval in Loon op Zand

Donderdagavond werd bekend dat in Nederland het eerste geval van Covid-19 was geconstateerd. De 56-jarige man uit Loon op Zand is woensdag opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Ook hij was onlangs in Lombardije, een van de twee Noord-Italiaanse regio’s waar veel besmettingen zijn. Vrijdag maakte de burgemeester van Tilburg Theo Weterings bekend dat het goed gaat met de man. Hij mag waarschijnlijk binnenkort naar huis.

Het RIVM vraagt mensen in Nederland contact op te nemen met hun huisarts als zij last hebben van koorts en luchtwegklachten en als zij in de afgelopen twee weken in een land of regio zijn geweest waar veel Covid-19-besmettingen zijn vastgesteld. Ook mensen die in diezelfde periode contact hebben gehad met iemand bij wie het virus is vastgesteld, moeten hun huisarts of de lokale GGD bellen. Op de eigen website stelt de GGD Amsterdam „achter de schermen hard te werken om voorbereid te zijn” op patiënten met het nieuwe coronavirus.